Hiteleik átstrukturálásán dolgoznak a bányászok

spot_img

Az Argo Blockchain (ARBK), a Greenidge Generation (GREE) és az Iris Energy (IREN) is a közelgő csőd lehetőségével néz szembe. A tegnapi napon viszont a Core Scientific (CORZ) lett az első tőzsdén jegyzett bányász, aki csődvédelmi eljárást kezdeményezett maga ellen, amíg a szerkezetátalakítási eljárások és a hitel átstrukturálási folyamatok le nem zajlanak. Eddig csak a Compute North kérte a 11. fejezet szerinti csődvédelmet.

Mindhárom cég igyekszik elkerülni ezt a sorsot, ezért a hitelek átstrukturálásán és a működésbeli folyamatok megreformálásán dolgoznak. 

Az Argo néhány napja finanszírozási megbeszéléseket folytat egy bizonyos harmadik féllel, hogy „elégséges forgótőkét biztosítson a vállalatnak a jelenlegi szükségleteinek a kielégítésére”. Nem sokkal később tévesen egy csődbejelentésről szóló dokumentumot osztott meg egy újságíróval.

Az Argo részvények sem szerepelnek jól idén, mindenkori csúcshoz képest -98%-on állnak (forrás: TradingView)

A Greenidge eközben megállapodást kötött hitelezőjével, a NYDIG-gel, 74,4 millió dolláros adósság átstrukturálásáról. A bányász átlagos havi költsége 2022 októberében és novemberében körülbelül 8 millió USD volt, amelyből körülbelül havi 5,5 millió USD volt az NYDIG-nek fizetett tőke- és kamattartozás. A szerkezetátalakítás értelmében az NYDIG 2,8 EH/s vállalati hashrátát vásárol a Greenidge-től, amelynek továbbra is a GREE ad otthont az NYDIG számára. 

A megállapodás értelmében megszűnik az adósság egy része, ami körülbelül 57-68 millió dollárt tesz ki, de közben megköveteli, hogy a bányász a többi tehermentes eszközét is elzálogosítsa a kölcsön fennmaradó részének biztosítása érdekében. A Greenidge-nek körülbelül így is marad 1,8 EH/s bányász kapacitás, amire újrastrukturált hitelt vehet fel.

A legutóbbi 2021-es bikapiac óta közel -99%-ot estek a GREE részvények árfolyama (forrás: TradingView)

Az Iris Energy is szerkezetátalakítási megbeszéléseket folytat hitelezőjével. Még 2022. november 2-án hozta nyilvánosságra, hogy a birtokában lévő bányászgépek jelenleg nem termelnek elegendő cash flow-t a megfelelő adósságfinanszírozási kötelezettségeik teljesítéséhez. A bányászgépek jelenlegi piaci értéke ráadásul jóval az érintett kölcsönök tőkeösszege alatt van.

A cég helyzetét nehezíti, hogy időközben befektetői és törzsrészvényesei csoportos keresetet nyújtottak be ellene. Az IPO során kiadott 8,27 millió törzsrészvény (28 dolláros kibocsátási ár) értéke jelenleg körülbelül 90%-kal alacsonyabb az eredeti IPO árfolyamnál, ami kárt okozott a befektetőknek.

Közel -96%-ot estek az Iris részvények kibocsátásuk óta (forrás: TradingView)

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Szerkezetátalakítás mellett döntött a Core Scientific

/the block, bitcoin magazine, businesswire, sec.gov, iris energy, argo blockchain, greenidge generation, core scientific/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img