250 millió dolláros óvadékért házi őrizetbe került az FTX igazgatója

spot_img

Az FBI tegnap a Bahama-szigeteken letartóztatta, és Egyesült Államokba szállította Sam Bankman Fried-et, az FTX igazgatóját.

A több milliárd dolláros csalással vádolt SBF-et a repülőtérről a manhattani ügyészségre vitték, ahol tájékoztatták az ellene folyó eljárásról. Tanúvallomást itt még nem kellett tennie, tárgyalása 2023. január 3-án veszi kezdetét.

A bíróság 250 millió dolláros óvadék ellenében lehetővé tette, hogy SBF az addig hátralevő időt házi őrizetben, a szülei házában töltse. A helyi jogszabályok szerint az összeg 10%-át kell előzetesen letétbe helyezni a szabadon bocsátás engedélyezéséhez, a maradék 90% pedig akkor kerül behajtásra, ha a vádlott bármilyen módon megpróbálja hátráltatni, például szökéssel akadályozni a hatóságok munkáját.

Jelen esetben tehát 25 millió dollár (~9.25 milliárd forint) letételére volt szükség, amiből a híradások szerint 4 milliót SBF szüleinek házának zálogosítása, 21 milliót pedig “két barátja” biztosított számára.

SBF az óvadék letétele után elhagyja a bíróság épületét

Tegnap az is kiderült, hogy az FTX több másik magasrangú dolgozója megállapodást kötött a hatóságokkal, hogy tanúskodnak SBF ellen, amiért a bűnrészességükért rájuk kiróható több évtizedes börtön enyhítését remélhetik.

Vallomásukból mostanra több összefoglaló is elérhetővé vált az interneten. Ezek alapján (nem meglepő módon) nagy a valószínűsége annak, hogy az FTX igazgatója hazudott az elmúlt hetekben adott, a saját ártatlanságát hangoztató interjúiban. A tőzsde minden stiklije az ő tudomásával, az ő kifejezett kérésére kerülhetett végrehajtásra, így a lényegében már az FTX 2.5 évvel ezelőtti indulásakor elkezdődő csalássorozatban 8 milliárd dollár értékű vagyont utalhattak át a tőzsde ügyfeleinek befizetéseiből az SBF által kontrollált privát számlákra.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img