Bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img

Múlt héten, a kínai bányász tilalom óta a legnagyobb lefelé irányuló nehézségi kiigazítás történt. A negatív kiigazítás hatására kicsit fellélegezhettek a bányászok, ugyanis ebben az évben történtek az egymás után rekordokat döntő pozitív nehézségi kiigazítások is. Nyár végén egy +9,26%-os, október elején pedig egy +13,55%-os kiigazítást hajtottak végre.  

A pillanatnyi nyugalom úgy néz ki eddig tartott. A Bitcoin hálózat hashrátája majdnem minden idők legmagasabb szintjére emelkedett vissza, mióta a legutóbbi kiigazítás megtörtént. A múlt hétfői negatív kiigazítás miatt lekapcsolt hashráta mennyiség lassan, de biztosan kezd visszavándorolni a hálózatba, ami azt jelenti, hogy nagyjából egy hét múlva valószínűleg újabb jelentős pozitív kiigazításra számíthatunk. Nagyon úgy fest, hogy a bányászati nehézség ismét nőni fog.

Bányászpiaci mutatók:

  • hashprice (hashár): 63.61 USD/PH/day (+8%) | 0.00371041 BTC/PH/day (+6.8%)
  • hashráta: 268 EH/s (+6.8%)
  • nehézség: 34.24 T (-7.32%)

Bitcoin hálózat hasrátája 2022. november 12 – 2022. december 12. (forrás: luxor)

Hashár index (2022. december 11.)

A bitcoin hashára a múlt heti nehézségi kiigazításnak köszönhetően kapott egy nagyobb lökést, ami az USD értéket ismét 60 USD/PH/nap fölé emelte. Ezzel az emelkedéssel az S19J Pro nullszaldós költsége 0,08 USD/kWh-ról 0,09 USD/kWh-ra emelkedett.

Azonban a bitcoin hashráta növekedése és a várható nehézségi szint emelése ezt az értéket ismét 60 USD/PH/nap alá viheti, hacsak a bitcoin árfolyama nem fog emelkedni. A tranzakciós díjak még mindig nagy százalékát (átlagban 1-4 %) teszik ki a blokkjutalmaknak, de az előző héthez képest csökkenő értéket mutat.

A bitcoin bányászat hashára dollárban kifejezve 2022. november 27 – 2022. december 04. (forrás: luxor)

Bitcoin hálózat tranzakciós díjai 2022. november 27 – 2022. december 04. (forrás: luxor)

Bitcoin bányászat ASIC árindex adatok (2022. december 11.)

A bitcoin bányászat ASIC árindex értéke ezen a héten ismét gyengült, az új és a középgenerációs bányászgépek értéke az elmúlt napokban 5%-ot esett.

A jelenlegi hashár és ASIC árszintek mellett 0,06 USD/kWh energiaköltséggel számolva egy S19J Pro nagyjából 30 hónap alatt térülne meg. A megtérülési idő igen soknak számít, ha figyelembe vesszük azt, hogy a hashár minden bizonnyal csökkenni fog. Valószínűleg az ASIC bányászok árai is tovább fognak esni.

Egyelőre a hangulat még mindig eladói nyomást erősíti. Elemzések szerint az ASIC árindex mélypontja még mindig valahol 5-10 USD/TH körül lehet.

Bitcoin bányászat ASIC árindex adatok (forrás: luxor)

Bitcoin bányászat jövedelmezősége

A jelenleg népszerű bányászgépek bitcoin bányászat jövedelmezőségi adatai 0,07 USD/kWh energiaköltséggel számolva:

  • Antminer S19 XP (140 TH/s): 3,8 USD
  • Whatsminer M50 (114 TH/s): 1,7 USD
  • Antminer S19j Pro (104 TH/s): 1,5 USD
  • Whatsminer M30s++ (112 TH/s): 1,3 USD
  • Antminer S19 (95 TH/s): 0,6 USD
  • Whatsminer M30s (86 TH/s): 0,0 USD
  • Antminer S17 (56 TH/s): -0,1 USD

Bitcoinbányászrészvények

A bitcoin bányászati részvények a múlt héten kis mértékben ugyan, de tovább estek. Idén eddig egyetlen tőzsdén jegyzett bitcoinbányász sem jelentett még hivatalosan csődöt. Ez azonban hamarosan megváltozhat, mivel a hírek szerint az Argo csődeljárást kezdeményezhet maga ellen. (Az Egyesült Királyság pénzügyi hatósága a múlt héten függesztette fel az Argo részvényeinek kereskedését, állítólag azért, mert az Argo részvényeivel több mint egy hónapja 1 dollár alatt kereskednek.) Emellett a Core Scientific is valószínűleg szintén a Chapter 11 szerinti eljárást fogja kezdeményezni. A Compute North eddig az egyetlen bányász, amelyik csődöt jelentett.

A tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok teljesítménye a BTC-hez képest 2022 január 1-től. (Sötétkékkel a bitcoin jelölve.)

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászindex-jelentés

/luxor/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img