Bitcoin: a piac a kamatdöntést és a friss CPI-t várja

spot_img

A legnagyobb kriptopénz árfolyama továbbra is egy szűk sávban mozog, és az elemzők egyre türelmetlenebbül várják azokat az eseményeket, amik megmozgatják a piacot.

Kedden érkeznek az Egyesült Államokból a fogyasztói árindex (CPI) legfrissebb eredményei, szerdán pedig összeül a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC), hogy meghozza a döntést a kamatemelésről. Nem sokkal ezután Jerome Powell beszédében ismerteti a döntést.

Függetlenül attól, hogy felfelé vagy lefelé indulnak az árfolyamok emiatt, a CPI a legtöbbször piaci volatilitást okoz a közzététel dátuma körül, és a nyugalom csak a kamatdöntést kísérő beszéd után szokott visszatérni. A holnap esedékes, novemberi hónapra vonatkozó CPI jelentés tétje, hogy beindul-e a “Mikulás-ralli” vagyis az ünnepeket megelőző hetek optimizmusának vélt jelensége a tőzsdéken.

A CME Group szerint ebben a hónapban egy kisebb, 50 bázispontos kamatemelésre számíthatunk, ami a FED számára egy csökkenést jelent az előző emelésekhez képest. A piac számára azért fontos a döntés, mert megerősítheti, hogy túl vagyunk az inflációs csúcson és képet kaphat arról, hol lesz az infláció alja. Ezután a piac átléphet az inflációs mélypont paradigmájába, bár szakértők szerint a 2%-os inflációs cél is elég messze van még.

A kriptopénz piacokat a DXY erősödése, a Digital Currency Group és a Genesis fiaskója, valamint az FTX botrány miatti bizalomvesztés aggasztja.

Nincs hiány negatív előrejelzésekből: ProfitBlue szerint a bitcoin grafikonon egy dupla csúcsot látunk, aminek utolsó lefelé tartó szakasza még előttünk van: az év vége előtt lenézhetünk a 10 ezer dolláros szintre is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img