Negatív rekordot dönthetnek a bányász indexek

spot_img

A múlt héten történt FTX és Alameda összeomlás úgy néz ki alapjaiban rengette meg a kriptoipart és a belé vetett hitet. Az összeomlás vesztesei a bányászok is, hiszen a rájuk gyakorolt hatás csak később fog mutatkozni. Annyi bizonyos, hogy a történtek miatt a bányászati árrések tovább csökkennek.

A helyzet megviselte a bitcoin árfolyamát és újabb mélypontra taszította. Mivel sok szereplőnek volt kitettsége az FTX/Alameda felé, akár befektetőként, akár ügyfélként, a két vállalat csődje meglepetést fog még okozni az egész iparágban, így valószínűleg alacsonyabb árakat és indexeket fogunk látni a közeljövőben. A bányász szektorban biztosan.

A bitcoinbányászok számára az árcsökkenés felért egy újabb csapással, a bányász tél és a kapituláció még előttünk áll. Nézzük a fontosabb bányász indexeket 2022. november 13-i nappal.

Bányászpiaci mutatók:

  • hashprice(hashár): $0.058/TH/day – 348 sats/TH/day 
  • hashráta: 273 EH/s
  • nehézség: 36.76 T

A bitcoin 7 napos átlagos hasrátája 2022. november 7 – november 13. (forrás: hashrate index)

Hashprice index

Az FTX összeomlását követően a bitcoin újabb mélypontra, körülbelül 16600 dollárra (Bitstamp) esett. Az esés a hashprice-t (hashár) minden idők legalacsonyabb szintjére, 0,0554 $/TH/nap szintre nyomta le.

Hasprice (hashár) index: legfőbb bányászati ​​mérőszám. A hashprice (a hashár), a bányászok napi hasráta termelési egységenkénti bevételét mutatja. A hashár minden bitcoin bányásznál azonos és ennek alapján számíthatjuk ki a bevételeiket. A hashár az iparág által használt mérőszám, amely meghatározza a hash teljesítmény egy egységnyi piaci értékét. Ezt úgy mérik, hogy el kell osztani a dollár per terahash per másodperc és napi értéket ($/Th/nap). A mérőszámot a bányászati ​​​​nehézség változásai és a BTC ára is befolyásolja.

A hashprice a bitcoin árfolyamával együtt a héten visszapattant ugyan, de nem sokkal. A cikk írásakor a hashprice 0,05853 $/TH/nap. Ezen a szinten azok a bányászok, akik körülbelül 0,08 $/kWh árfolyamon bányásznak Antminer S19j gépekkel, csak az áramköltségeiket tudják fedezni, aki e fölött az áramköltség fölött bányászik már veszteséget termel.

A helyzetet tovább rontja, hogy a bitcoin nehézség az előrejelzések szerint egy hét múlva felfelé történő kiigazításon fog keresztülmenni, ami még lejjebb fogja szorítani a hashárat.

Több hete nő a bitcoin hashrátája, csökkenésnek egyelőre nyoma sincs, pedig a bányászat jövedelmezősége igen siralmas. Arra azonban lehet számítani, hogy a következő kiigazítás után, vagy azt követően csökkenhet a hashráta, mivel a bányászoknak muszáj lesz reagálni ezekre a rossz körülményekre.

A bitcoin bányászat hashára dollárban kifejezve 2022. november 7 – 2022. november 13. között (forrás: hashrate index)

Bitcoin bányászat ASIC árindex

Az ASIC árindex szerint a bányász berendezések árai is zuhannak most, hogy a hashár is csökken.

Az új generációs ASIC gépek átlagos listaára a múlt héten 5,2%-kal 21,63 $/TH-ra esett, ami körülbelül egy dollárral maradt el az eddigi legalacsonyabb értékektől. Az ennél öregebb, régebbi generációs gépek árai már a korábbi negatív rekordot is átlépve minden idők legalacsonyabb szintjére zuhantak, 6,2%-kal, 14,96 $/TH-ra.

Az árak kétségtelenül tovább fognak esni ezekről a mélypontokról, hiszen a nagyobb bányászok már most házalnak a bányászgépekkel, igyekeznek megszabadulni tőlük a költségek csökkentése érdekében és sorra mondják vissza a megrendeléseket.

Bitcoin bányászati ASIC árindex (forrás: hashrate index)

Bitcoin bányászat jövedelmezősége

Mivel a hashprice nemrégiben új történelmi mélypontot ért el, a bányászati árrés egyre inkább csökken, szép lassan elolvad.

A jelenleg népszerű bányászgépek bitcoin bányászat jövedelmezőségi adatai 0,07 $/kWh energiaköltséggel számolva:

  • Antminer S19 XP (140 TH/s): 3.0 USD
  • Whatsminer M50 (114 TH/s): 1,0 USD
  • Antminer S19j Pro (104 TH/s): 0,9 USD
  • Whatsminer M30s++ (112 TH/s): 0,6 USD
  • Antminer S19 (95 TH/s): 0.0 USD
  • Whatsminer M30s (86 TH/s): -0.5 USD
  • Antminer S17 (56 TH/s): -1,0 USD
  • Whatsminer M20s (68 TH/s): -1,7 USD

Bitcoinbányászrészvények

A tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok elkezdték közzétenni a hatóságok felé a harmadik negyedéves eredményeiket. Az adatok is azt bizonyítják, amit már eddig is sejtettünk: sok bányász bajban van.

Csak a legnagyobbakat említve, a Marathon 10,7 millió dollárral maradt el a becsült negyedéves eredménytől, a Riot 10 millió dollárral, a Hut8 4,6 millió dollárral.

A részvényekre kedvezőtlenül hatott részben az FTX/Alameda ügy és részben a harmadik negyedéves eredmény jelentések. Ennek ellenére a múlt hét  utolsó kereskedési napjának a végére, az agresszív eladásokat követően fellendültek a részvények árfolyamai, volt olyan bányász, amelynek a papírjai több mint 40%-ot erősödött.

A Marathon Digital, a Cleanspark és a Riot Blockchain voltak az egyértelmű vezetők októberben, 22,8%-kal, 21,2%-kal és 23,2%-kal növelni tudták hashrátájukat, a Hut8 és a Bitfarms azonban nem tudott látványos hashráta növekedést produkálni.

A tőzsdén jegyzett bitcoin bányászok hashráta növekedése 2022. szeptembere és októbere között (forrás: hashrate index)

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten szerdán a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek részvényeinek teljesítményét és történéseit vizsgáljuk meg. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. 

Bányászok az adósságspirál gyűrűjében, nyakunkon a bányász kapituláció

/luxor/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img