Viszlát Credit Suisse, más európai bankok is veszélyben lehetnek

spot_img

Bár papíron megmentették, lényegében csődbe ment a svájci Credit Suisse. A pénzintézet sorsát a részvényeinek múlt heti összeomlása pecsételte meg, amit az idézett elő, hogy legnagyobb pénzügyi támogatójúk jelezte, többé már nem hajlandó kisegíteni az évek óta egyik válságból a másikba sodródó pénzintézetet.

A Credit Suisse-t a hétvégén a svájci pénzügyi hatóságok közbenjárására felvásárolta az UBS Bank, ami már be is jelentette, hogy jelentős leépítéseket fog végrehajtani az új tulajdonában.

A Credit Suisse ezzel papíron megmenekült, de csak azért, mert ahogy az illetékesek is fogalmaztak, “túl nagy volt, és beláthatatlan következményei lettek volna, ha hagyják egyik napról a másikra tönkremenni.”

A megállapodás lényegi részét még a hétvégén keresztül verték, hogy a piacok hétfői nyitására minimalizálni tudják a bankpánik terjedésének kockázatát. Ezzel azonban több eljárási szabályt is súlyosan megsértettek, illetve a folyamat során bizonyos befektetői csoportokra tízmilliárd svájci frank nagyságrendű veszteséget terheltek, aminek szakértők szerint később maga Svájc ihatja meg a levét. Szerintük a pénzintézetek kiszámíthatóságára alapozó ország bankrendszerének hírnevén most olyan csorba esett, amit nem lesz könnyű kijavítani.

Híradások szerint a Credit Suisse bankjai hétfőn még mindenhol kinyitnak, a tényleges jogi procedúra hónapokon át elhúzódhat.

A helyzet további stabilizálása érdekében éjjel a világ 6 jegybankja (az amerikai, európai, svájci, brit, japán és kanadai) közös közleményt adtak ki, amiben biztosították a pénzügyi világot, hogy mindent elkövetnek a megfelelő likviditás biztosításáért. Ez lényegében azt jelenti, hogy az amerikai dollár iránti kereslet jelentős növekedésére számítanak, de egymás között megpróbákják garantálni, hogy ez mindig a kellő mennyiségben álljon rendelkezésre az ezt igénylő gazdasági szereplőknek.

A Credit Suisse ügy gyorsított lezárása ellenére némi aggodalomra adhatnak okot azok a pletykák, amik szerint két további nagy európai bank vezetése aggódhat a helyzet súlyosbodása miatt. A Reuters-nek ezt két, az adott bankoknál dolgozó, de névtelenséget kérő tisztviselő árulta el. Szerintük a hozzájuk érkező jelek alapján most egy olyan bizalmi válság söpörhet végig az ágazaton, ami az ő bankjaikat is megingathatja.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést és akár 500 dolláros kezdőtőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img