PrimeXBT bemutató

spot_img

Kipróbáltuk a PrimeXBT-t, egy feltörekvőben lévő kripto tőzsdét. Bemutatónkban főleg azokat a lehetőségeket fogjuk kiemelni, amik megkülönböztetik az oldalt a többi váltótól. Kezdjük is rögtön egy talán sokakat érdeklő lehetőséggel, a folyamatosan (immár 65 hete) futó játékpénzes (demó számlás), de valódi pénznyereményt biztosító kereskedési versennyel.

A szerdától szerdáig tartó fordulókhoz bármikor és bárki csatlakozhat. A játékban minden nevező 6000 dollárnyi játékpénzt kap az oldaltól, amivel az adott kör végéig minimum 50 kereskedési ügyletet ÉS 10 millió dolláros forgalmat kell lebonyolítania. A feltételeket teljesítő, három legnagyobb nyereséget elérő kereskedőt 500, 350 és 150 dollár értékű nyereményben részesítik.

A jelenlegi toplista. A sárga szín azt jelenti, hogy a játékos nem tett eleget a nyeremény megszerzéséhez szükséges forgalmi kritériumoknak, ezért az eredményét nem veszik figyelembe a végeredmény meghatározásánál.

A pénzt a PrimeXBT valódi pénzes piacain felhasználható tőke (margin) formájában írják jóvá, vagyis kiutalni ezt nem lehet, de aki az igazi piacokon kereskedve nyer velük, az ott megszerzett profitjával már szabadon rendelkezhet. (Az oldalnak fizetett kereskedési jutalékokat margin-ból nem lehet fizetni, ezért ha valaki nyerne, egy minimális, 10-20 dolláros befizetést végre kell hajtania, hogy a nyereményét meg tudja forgatni.)

A verseny jó lehetőséget biztosít a kockázatmentes gyakorlásra, és egy alap kereskedési tőke megszerzésére. A játékra (Weekly Battle) a Contests menüpontban, a Join gombbal lehet csatlakozni.

Ha valakit csak ez a verseny érdekel, az mindössze pár klikkeléssel bele is vetheti magát a küzdelembe. A PrimeXBT jelenleg nem kér kötelező ügyfélazonosítást, vagyis elegendő, ha csak egy email címet adunk meg a regisztrációnál. A személyes adatok megadása opcionális, és csak akkor kötelező, ha az alap kiutalási limitet (20 000 dollár/nap) szeretnénk magasabbra növelni, vagy készpénzzel / kártyával befizetni. Aki viszont mégis úgy dönt, hogy elvégzi ezt, 10 dolláros bónuszt kap az oldaltól.

Ami a kereskedhető piacokat illeti, azokból 40 darab kripto, 50 darab forex, 10 féle európai és amerikai tőzsde index, valamint az olaj, földgáz, arany és ezüst kereskedési párjai állnak rendelkezésre.

Habár voltak idők, amikor lekicsinylően legyintettünk a hagyományosabb piacokra, 2022-ben mi is megtanultuk, hogy nem szabad alábecsülni őket. Míg a kripto piac tavaly az egyik pofonból a másikba szaladt, ezek több rallyn is keresztülmentek.

Míg a BTC (bal felül) az elmúlt 1 évben csak lefelé tendált, az SP500, UK100 vagy épp az ezüst ingadozásai több jó lehetőséget kínáltak a swing és trendkövető kereskedésre.

Akik tehát nyitottak a hagyományos piacokban rejlő lehetőségek iránt, azoknak egy lehetséges alternatívát jelenthet a Prime, ami iparági szinten kifejezetten jónak számító, 0.05%-os jutalék ellenében teszi lehetővé a kereskedést. (Ez fele annak, amit a Binance-en kell kifizetni.)

Az oldal rendelkezik egy integrált copy trading, azaz más kereskedők másolását lehetővé tevő szolgáltatással is. A fejlécből a Copy-trading menüpont alatt elérhető és egyébként Covesting névre hallgató modul korábban egy teljesen függetlenül működő platformként üzemelt, amit később egybeolvasztottak a PrimeXBT-vel.

Aki feliratkozik a szolgáltatásra, egy több szempont szerint szűrhető listából választhatja ki azt a kereskedőt, akit másolni szeretne. Jelenleg 123 tradert találhatunk itt, akik közül 39-nek van 90 napnál régebbre visszatekintő, és plusszos megtérülést mutató statisztikája.

A felső képen a Covestingben másolható kereskedők listája, az alsón egy kereskedő adatlapja látható.

A Covesting rendelkezik egy ugyanilyen névre hallgató Covesting (COV) tokennel is. Aki enélkül másol kereskedőket, az az elért nyereség 60%-át tarthatja meg, a maradék 40%-on ilyenkor a kereskedő és maga a platform osztozik. A token birtokában ezt az arányt a saját javunkra, 75%-os részesedésig növelhetjük.

A COV egy másik funkciójaként az oldalnak fizetett jutalékainkat is csökkenthetjük. Ha tartunk belőle, 25%-os kedvezményben részesülhetünk.

A Covesting gibraltári, a PrimeXBT Seychelles-szigetekre bejegyzett székhellyel rendelkezik. Ezek a térségek kívül esnek az európai pénzügyi hatóságok befolyásán, ezért ha bármi történne az oldallal, a felhasználók magukra lennének utalva, a letéteik visszaszerzésében nem számíthatnának állami segítségre. Ugyanez a megállapítás igaz lenne sok más nagyobb kripto tőzsdére is, de az FTX után fontosnak tartottuk ezt külön kiemelni. Erre egyébként maga az oldal is felhívja a figyelmet, ugyanis azt meglátogatva egy erre figyelmeztető felbukkanó ablak fogad minden látogatót.

Tudomásunk szerint a 2018 óta működő PrimeXBT eddigi történetében nem fordult elő nagyobb botrány, indulásának körülményei ugyanakkor felvethetnek bizonyos kérdéseket. Az oldal jogi elődjének számító Novox Capital alapítói ellen Izraelben és Németországban eljárás van folyamatban egy ma már betiltott kereskedési forma, a bináris opciókra épülő vállalkozásaik üzemeltetése miatt. A Novox-ot 2018-ban a Covesting tulajdonosa, egy orosz üzletember vásárolta fel, majd PrimeXBT-re átnevezve és a Covestinggel egybeolvasztva indította el, mint egy új platformot.

A felvásárlásra talán azért kerülhetett sor, mert a Novox rendelkezik egy ciprusi (Cysec) licensszel, ami egy Európában is elfogadott engedély, ami kereskedési szolgáltatások biztosítását teszi lehetővé. Amikor a korábbi tulajdonosok ellen eljárás indult, a Novox önként kérte a licensz szüneteltetését, ami tehát jelenleg felfüggesztett állapotban van. Ha a PrimeXBT-nek sikerülne újra aktiválnia ezt az engedélyt, az sokat segíthetne a tőzsdének az európai terjeszkedésben. Azt ugyanakkor nem tudjuk, hogy a fentebb említett eljárások a jövőben veszélyeztethetik-e az oldal működését.

A PrimeXBT felülete egyedi kialakítású, működése emiatt kissé eltér az általában egy kaptafára épülő kripto tőzsdei rendszerektől. Máshol vannak a vásárlás és eladás gombok, másképp kell beállítani a tőkeáttételt, és a grafikon helyén sem egy integrált TradingView ablakot fogunk látni. Ezek elsőre némi kellemetlenséget jelenthetnek, rá kell szánni pár percet, hogy az ember rájöjjön, mit hol talál meg.

Elsőre talán még a grafikon görgetése sem olyan egyértelmű, a manővert a kép alján látható csúszkával lehet kivitelezni.

Aki viszont kicsit jobban belemerül, hamar rájöhet, hogy egy modulos rendszerrel van dolga, amit a saját igényeinek megfelelően is összerakhat. Elsőre talán ez sem működik annyira intuitívan, pedig csak arról van szó, hogy a grafikon felett található + jelre kattinva (1. pont) létre kell hoznunk egy új munkafelületet, amire aztán felpakolhatjuk a számunkra szükséges elemeket (2. pont).

Több grafikont, figyelő listát és előre konfigurált vásárlás / eladás gombokat is használhatunk

A PrimeXBT nem csak böngészőből, hanem Apple és Androidos alkalmazás formájában is elérhető. Ezeket érdemes a tőzsde honlapjáról beszerezni, az aktuális linkekért a főoldal aljára kell legörgetnünk.

Hogy mozgásban hogyan is néz ki a váltó, azt hamarosan egy Youtube videó formájában is bemutatjuk, de addig is álljon itt ez a korábban készült felvétel, ami több menüpontba is betekintést enged.

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy a PrimeXBT nem egy szó szoros értelmében vett kripto tőzsde. Bár a be- és kifizetések kriptóban is intézhetők, és van egy ezek stake-elésére lehetőséget adó menüpont is, a kereskedés maga szerződések (CFD-k) formájában történik, amik elsősorban nem befektetésre, hanem klasszikus kereskedési ügyletek végrehajtására alkalmasak.

A hodlerek számára inkább a Covesting felület lehet érdekesebb, ami a nyereséges kereskedők másolásával passzív bevételszerzési lehetőséget biztosíthat. A kezdőknek pedig az ingyenes kereskedési versenyben való részvétel teheti izgalmasabbá a gyakorlást.

Aki valódi pénzben kezdene kereskedni, és a Kripto Akadémia linkjén keresztül regisztrál, két promó kódot is felhasználhat, amik segítséget nyújthatnak az induláshoz. Ezeket a regisztráció után, a Promo codes menüben lehet megadni:

  • Az AKADEMIA kóddal az első befizetésed értékének 7%-át bónuszként írja jóvá a tőzsde.
  • Az AKADEMIA25 kóddal 25%-kal kevesebb jutalékot fognak levonni tőled.

A két kód egyszerre is beváltható, nem kell választani közöttük. Ha bármelyik lehetőség felkeltette a figyelmedet, ide kattintva próbálhatod ki a PrimeXBT-t.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img