Január havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Február közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász is közzétette 2023 január havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A bitcoinbányászat nehézsége 2023 januárjában több alkalommal is nőtt, legutóbb a hó végén. Január első napjaiban kismértékű csökkenés volt tapasztalható, majd hó közepéig ugyanarra a szintre állt be. Január 14-én egy nagy emelkedés történt, majd ezen a szinten stagnálás. Hó közepén történt egy hasonló mértékű nehézségi emelkedés, aminek következtében valamelyest nehezebb volt érvényes blokkjutalomhoz jutni. 

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. január 1 – 2023. február 15-ig. (forrás: coinwarz)

Január hónapban a BTC árfolyama folyamatosan emelkedett, vele együtt a bányászat jövedelmezősége is. A bányászrészvények árfolyama is le tudta követni a technológiai indexek növekedését, egyes esetekben a többszörösével. Az elmúlt hetekben történt rallyra is elmondható, hogy ilyenkor a bányászrészvények jobban teljesítenek, mint maga a bitcoin, sőt még a bányászokat tömörítő Valkyrie Bitcoin Miners ETF (WGMI) is. 

Az elmúlt hónapban szinte kivétel nélkül növelni tudták a bányászok a havi termelési teljesítményüket az előző december havihoz képest. Január hónapban, ahogy az előző hónapokban is, a DMG Blockchain lett a hónap legjobb, leghatékonyabb bányásza, 109.5 bitcoint termelt EH/s-onként. A DMG mögött azonban új másodikat köszönthetünk a CleanSpark részéről 105.6 EH/s-onkénti BTC termeléssel, így a Bitfarms visszaesett a harmadik helyre 103,4 BTC-vel. A 100-as élmezőnybe egyedül az Iris Energy-nek sikerült bekerülni 101.2 BTC-vel. Annak ellenére, hogy a Core Scientific a legnagyobb vállalati hashráta kapacitást birtokolja (21,1 EH/s) egyre távolabb kerül bányászati hatékonyság tekintetében a százak csoportjától. A legrosszabb hatékonysággal a Bit Digital (49,7 EH/BTC) és az Argo (67,2 EH/BTC) bányászott bitcoint. 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 január havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Ha csak a januárban kibányászott BTC mennyiséget nézzük, akkor magasan a Core Scientific végzett megint az élen 1998 bitcoinnal, a RIOT (740 BTC) és a CleanSpark (697 BTC) előtt. A 600 darab bányászott BTC feletti élmezőnybe bőven belefért még a Marathon is. A Bitfarms azonban jelentősen lemaradt az élbolytól 486 kibányászott bitcoinnal. Egyedül a Cipher Mining tudta megközelíteni 343 darab BTC-vel. Táblázatunk alapján ez a hat cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 januárjában bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által januárban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 200,48 darab, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC előállításának a bő 22%-ért felelnek.

január havi bitcoinbányász jelentés_napi bányászott mennyiségek

2023 januárjában bányászott napi bitcoin mennyiségek bányászokra lebontva (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

A piaci körülmények miatt, 2023-ban is meg fognak válni a bányászok a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség nagy részétől. Tavaly év végén egyedül a Hut 8 Mining és a Marathon tudta még tartani magát a “bitcoint tartani mindörökké” elvhez. Januárban már csak a Hut 8 maradt, ugyanis a Maraton a januári termelési jelentésével együtt közölte, hogy hosszú idő után először adott el bitcoint havi működési költségek fedezése érdekében. Az év hátralévő részében folytatni fogja a cég bitcoin állományának az értékesítését. Az eladás ellenére, a Nasdaq-on jegyzett bányász továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 11418 darab BTC-vel.

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül a Marathon, a RIOT és a Hut 8 rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen egy erősebb pozícióból indulnak neki a 2023-as évnek a versenytársakkal szemben. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónapok leghatékonyabb bányászra, a DMG Blockchain-re, valamint a Bitfarms-ra, a HIVE-ra, a Cleanspark-ra és a Cipher Miningra-ra is.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

December havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img