Merre van az arra?

spot_img

Nagyon úgy néz ki, hogy több úton jár az amerikai törvényhozási gyakorlat a kriptovalutákkal szemben. Állami szinten, az elmúlt hetekben sorra jelentették be a kriptobarát törvényjavaslatokat, míg a kormányzat részéről eddig elutasítást, követelést és azonnali szigorú szankciós intézkedéseket tapasztalhatott meg az iparág.

Pár hete Mississippi és Missouri államának törvényhozói törvényjavaslatokat nyújtottak be, amelyeknek a célja, hogy jogilag védjék állampolgáraik bitcoin csomópont futtatásához és bitcoinbányászathoz való jogait, amit a múlt héten azóta már meg is szavaztak Mississippiben.

A fent említett törvénytervezetek hatására egy New Hampshire-i bizottság is azt javasolta az Állami Energiaügyi Minisztériumnak, hogy vizsgálja meg, hogyan integrálható a bitcoinbányászat az állam energiahálózatába. 2022 novemberében, texasi törvényhozóknak szóló jelentésben pedig azt szorgalmazták, hogy nyilvánítsák hivatalosan is engedélyezett befektetéssé a bitcoint az államban, valamint nyújtsanak adókedvezményeket a helyi bitcoinbányászoknak.

Nahány nap eltéréssel Wendy Rogers, Arizona republikánus szenátora, a tavalyi év elejéhez hasonlóan ismét bitcoinnal kapcsolatos törvényjavaslatokat nyújtott be. A javaslatok célja, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszközzé váljon Arizonában, valamint lehetővé tenné az állami szervek számára, hogy elfogadják a bitcoinnal történő tranzakciókat.

Az FTX bukásával viszont a kripto ellenesség is felerősödött az USA-ban. Legutóbb az Egyesült Államok Bankbizottságának elnöke, Sherrod Brown javasolta azt, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), valamint a Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottság (CFTC) vegye fontolóra a kriptovaluták teljes betiltását. Elizabeth Warren hírhedt kriptoellenes szenátor még tavaly december elején nyilatkozta azt, hogy szigorú kriptopénz törvénytervezeten dolgozik és szinte ugyanazokat a banki szabályokat akarja a kriptora nézve, a kriptotőzsdéket pedig pénzügyi ellenőrzéseknek vetné alá, valamint bankszerű tőkekövetelményeket is előírna.

Amerikai demokrata politikusok egy csoportja kormányzati szinten, – élükön  Elizabeth Warren szenátor asszonnyal – az Energiaügyi Minisztériumtól (DOE) és a Környezetvédelmi Ügynökségtől (EPA) azt követelik, hogy kényszerítsék ki belátható időn belül a kriptobányász vállalatoktól az energia- és emissziós (kibocsátási) adataik közzétételét. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) pedig a stakelés teljes betiltását követelheti az országban, aminek már a Kraken eleget is tett

Mindezek mellett a Fehér Ház néhány havonta nyilvánosságra hoz egy jelentést, keretrendszert, szabályozói rendeletet vagy éppen egy kriptovalutákkal kapcsolatos kockázatok kezelésére irányuló stratégiát, amiben kijelenti, hogy “súlyos hibának számít” az olyan törvények elfogadása, amelyek elmélyítik a kapcsolatot a kripto és a hagyományos piacok között. Igaz azt elismeri, hogy támogatja a feltörekvő technológiák kutatását, etikus használatát, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat olcsóbbá, gyorsabbá, biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé tegye, de egyelőre érdemi lépések nélkül.  

Nem minden szenátor osztja ezeket a szigorú lépéseket. Tom Emmer szenátor tavaly november 23-án kijelentette, hogy az FTX bukása nem “kriptocsőd”, hanem a központi szereplők által okozott kudarc volt és azon a véleményen van, hogy az esetleges negatív szabályozás megfojtaná az iparági innovációt az Egyesült Államokban. Etikátlan fellépéssel kritizálta a SEC-et is a kriptovállalatokkal szemben tanúsított etikátlan fellépések miatt. Számos szenátor egyetért abban is, ha ez bekövetkezne, elveszítené az ország a globális piaci pozícióját.

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható. Kattints a részletekért.

Azok az államok, amelyek már felismerték a blokklánc és a bitcoin hálózat adta lehetőségeket, törvényjavaslatok útján kívánják beépíteni eddigi működési struktúrájukba, felvállalva ezzel az úttörő szerepet. (Láthatunk negatív példát is állami szinten például New York esetében.) Kormányzati, kongresszusi részről viszont a kriptovalutákkal szembeni egységes állásfoglalás hiánya látszik, kesze-kusza szabályozási hajlandósággal, azonnali tiltó rendelkezésekkel és követelésekkel. Hogy az USA-ban merre van az egységes arra, jelenleg még nem látja a cikk szerzője, de az biztos, hogy egyes államok már meglátták azt a bizonyos fényt a blokklánc technológiával kikövezett alagút végén az USA kormányával szemben.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

El Salvador Bitcoin Nagykövetséget nyit az USA-ban

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img