EU: a kriptovaluták kockázatos eszközök

spot_img

Az Európai Unió szabályozó hatósága felszólította az EU-ban működő bankokat, hogy még azelőtt alkalmazzák a bitcoin korlátozást, hogy az jogerőre emelkedne. Az Európai Központi Bank szerint a kriptot pedig kockázatos eszközként kell kezelni.

Az Európai Unió bankjainak még a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (BCBS) által meghatározott normák hatálybalépése előtt el kell kezdeniük a bitcoin állományokra vonatkozó felső korlátok bevezetését – közölték szerdán az Európai Központi Bank felügyelői.

Bár a kripto még nem tört be jelentősen az unió bankjaiba, az EKB szerint kockázatos eszközként kell kezelniük a kriptovalutákat, és részben mennyiségi korlátot kell bevezetniük, ha valaki például letétkezelés céljából tartani szeretné.

“A BCBS szabvány még jogilag nem kötelező érvényű addig, amíg az Európai Unióban át nem ültetik. Amennyiben a bankok részt kívánnak venni ezen a piacon, elvárjuk tőlük, hogy megfeleljenek a szabványnak, és azt üzleti és tőketervezésük során vegyék figyelembe – áll az EKB hírlevelében, amely az EU legnagyobb bankjainak közvetlen felügyeletéért felel.”

A BCBS nemrég azt javasolta, hogy a lehető legmagasabb kockázati súlyt rendeljék a fedezetlen digitális eszközökhöz, például a bitcoinhoz. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak alap esetben a kriptobirtoklásukkal megegyező tőkét kell kibocsátaniuk, kriptótartalékaik összege pedig nem haladhatná meg a Tier 1 néven ismert alaptőkéjük 1%-át.

A BCBS normáknak nincs még joghatásuk, bár az Európai Parlament egyes törvényhozói máris olyan szabályokat akarnak előterjeszteni, amelyek a felügyeleti testület javaslatainak kulcsfontosságú részeivel foglalkoznak.

Kipróbáltuk a PrimeXBT-t. Bemutatónkban főleg azokat a lehetőségeket emeltük ki, amik megkülönböztetik az oldalt a többi váltótól. További részleteket itt érsz el és a PrimeXBT oldalán.

Az EKB szerdán közzétett felmérése szerint, a DLT (elosztott főkönyvi technológia) alapú megoldást jelenleg alig alkalmazzák a bankok között (kevesebb, mint 20%), és egyelőre korlátozott az üzleti relevanciája. A kriptoval kapcsolatos tevékenységek és kitettségek tekintetében ez még mindig jelentéktelen.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Lobbisták riadót fújnak az uniós kripto jogszabállyal kapcsolatban

/coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img