Bitcoinbányászat a világ körül: Svédország – 1. rész

spot_img

Svédország Európa egyik legnagyobb bitcoinbányászati központja és egyben Európa utolsó bányász menedékhelye is. Vajon miért vonzza a legnagyobb bányászokat és mi határozza meg a bányász iparágat a skandináv országban? Mekkora az ország részesedése a globális bitcoin hálózatból? Többek között ezekre is keressük a választ.  

A Cambridge-i Egyetem és a chainbulletin.com rendszeresen publikál bitcoinbányász térképet, amelyben mind a két oldal a különböző országokból származó hashráta százalékos arányát jeleníti meg. A legfrissebb adatok (2022. január) szerint a svéd bányászok a bitcoin hashráta 0,84%-át generálják és 2,42 EH/s-ot képviselnek. Ha ezt a százalékot megszorozzuk a bitcoin hálózat akkori áramfogyasztásával, akkor 80 MW összes áramfogyasztást kapunk.

Svédország átlagos havi hashráta részesedése 2022. januárjában (forrás: ccaf.io, chainbulletin.com)

A Cambridge becslése lassan egy éves, és csak négy bányászpool adataiból származik. A Hashrate Index oldal frissített becslése a lehető legtöbb svéd bitcoinbányász létesítményt és a bányászoktól kapott áramfogyasztást is tartalmazza. Ez alapján a svéd bitcoinbányászat körülbelül 150 MW-ot fogyaszt. A Hashrate Index bitcoinbányászat energiafogyasztás indexe alapján, amely jelenleg 8,1 GW-on áll, 1,8%-os svéd részesedést jelent a globális hashrátából.

Ezen kívül Svédországban több olyan GPU (videokártyás) létesítmény található, amelyek az Ethereum merge előtt ethereumot bányásztak. Ezek a farmok jelenleg most altcoinokat bányásznak vagy nagy teljesítményű tárhelyszolgáltatást és számítási kapacitást kínálnak.

Ki bányásznak Svédországban?

A bitcoin hálózat hashrátájának jóval több mint 1%-át birtokló svéd bányászok nem tartoznak a legnagyobbak közé, azonban fontos tényezői a bitcoin hálózat biztosításához. Kik ők, és hol tevékenykednek?

A svédországi bitcoinbányászat egy maroknyi nemzetközi szereplőből és néhány helyi adatközpontból áll, amelyek a bányászatot a sok tevékenység egyikeként végzik. A legjelentősebb nemzetközi szereplők a Hive Blockchain, a Northern Data és a Genesis Digital Assets.

Az egész iparág az ország északi részére összpontosul, ahol bőségesen hozzáférnek a korlátlan mennyiségű megújuló energiához. A régió legnagyobb bányászati központja Boden, ami egy kis ipari város, ahol a Hive Blockchain és a Northern Data is működik.

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Megújuló energiaforrások bősége

A fő ok, amiért Svédország vonzza a bányászati iparágat, az a rendelkezésre álló megújuló zöldenergia. Villamosenergia-termelés tekintetében Svédország 2021-ben az ötödik legtöbbet termelő ország volt egy főre vetítve. 

A skandináv ország népszerű célponttá is vált a szén-dioxid-semlegességre törekvő bitcoinbányászok részéről, mivel a villamosenergia 98%-a ESG barát forrásokból származik. A villamosenergia-rendszer gerincét a vízi és nukleáris energia kombinációja adja, 44%-os, illetve 31%-os termelési részesedéssel. Az országban a szélenergia részaránya is évről-évre növekszik, amely jelenleg 16%-on áll.

Svédország villamosenergia-termelés forrásainak megoszlása 2021-ben (forrás: hashrateindex)

Svédország óriási, változatos domborzati és éghajlati viszonyokkal. Északon számos folyó szállítja a vizet a norvég határ menti hegyekből a Botteni-öbölbe. Már-már tökéletesnek mondható földrajzi fekvésből is adódóan a svédek ki is használják, összesen 16,4 GW vízenergia-kapacitást kiépítve.

Az ország déli része viszonylag sík, kevés a vízenergia-termelésre alkalmas folyó. A svédek ezt a problémát úgy oldották meg, hogy az 1970-es években több atomerőművet építettek ki ebben a térségben. A svéd kormány eredetileg azt tervezte, hogy fokozatosan kivonja atomerőműveit az energia termelésből, de a jelenlegi európai energiaválság megváltoztatta a véleményüket. Svédország valószínűleg nem fogja követni Németország példáját, és nem fogja veszélyeztetni energiabiztonságát azzal, hogy csökkenti nukleáris kapacitását.

Az északi olcsó áram

Svédország területét tekintve Európa harmadik legnagyobb országa. Az ország 10 millió lakosának nagy része a déli országrészen él, miközben a legolcsóbb vízienergiát északon termelik.

Az északi vízerőművek és a déli keresleti központok közötti hatalmas távolságok miatt kihívást jelent az elszigetelt csomópontok egyesítéséhez szükséges átviteli kapacitás kiépítése. Ezért jelentős átviteli korlátok vannak észak és dél között, amelyek megakadályozzák, hogy a közel zéró költségű vízenergia északról délre szállítsák, jelentősen megnövelve ezzel az energia árakat.

Svédországi energiaárak alakulása – sárgával jelölve: olcsó energiaárak, pirossal jelölve: drága energiaárak (forrás: Svenska Kraftnät, Nordpool, HashrateIndex)

Az átviteli korlátok miatt a svédek négy árzónára osztották villamosenergia-piacukat. A cikkben és az ábrán a két legészakibb árzónát “Észak-Svédország” (sárgával jelölve), a két legdélebbi árzónát, pedig “Dél-Svédország” (pirossal jelölve) néven említjük. Amint a fenti ábrán is látszik, a villamos energia északon olcsó, délen pedig drága. (Jól látható, hogy a közigazgatási határok is nagyobbak északon, mint délen.)

Dél-Svédországban nem voltak mindig magasak az áramárak. A villamosenergia árak történelmileg hasonlóan alacsonyak voltak az ország északi és déli részén, de 2021-ben hirtelen jelentős árkülönbségek alakultak ki. Dél-Svédország tenger alatti villamosenergia kábeleken keresztül kapcsolódik az európai villamosenergia-piachoz. Ezért az Európában 2021 második felétől megugró villamosenergia-árak gyorsan átterjedtek Dél-Svédországra is.

Kipróbáltuk a PrimeXBT-t. Bemutatónkban főleg azokat a lehetőségeket emeltük ki, amik megkülönböztetik az oldalt a többi váltótól. További részleteket itt érsz el és a PrimeXBT oldalán.

2018 és 2020 között Dél-Svédország átlagos villamosenergia ára mindössze 41 USD/MWh volt. 2021-ben az ár 82 USD/MWh-ra emelkedett, ami megfizethetetlenül drágává teszi a bitcoin bányászatot. 2022-ben az átlagár elérte a soha nem látott 148 USD/MWh-t, amit még a leghatékonyabb ASIC bányászgépek sem tudnak kitermelni. A villamosenergia áremelkedés tönkretette a dél-svédországi bányászokat, akik csődbe mentek vagy északra költöztek.

Eközben Észak-Svédországban a villamosenergia-árak nagyjából az energiaválság előtti szinten maradtak. Svédország északi és déli része közötti jelentős átviteli korlátok – ami korábban hátrány volt – megóvták az észak-svédországi villamosenergia-fogyasztókat az energiaár emelkedéstől. 

Az iparági bennfentesek szerint a svédországi bányászok a keresletre reagálva körülbelül 25%-kal csökkenthetik az éves átlagos összesített villamosenergia áraikat. A Svédországban működő Hive például decemberben nyilatkozta azt, hogy jelentős bevételre tett szert azáltal, hogy a piaci jelzésekre reagálva csökkentette az áramfogyasztását. Folytatjuk!

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést” és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket“, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

December havi bitcoinbányász teljesítmények

/luxor, hashrate index, jaran mellerud, hive, northern data, genesis mining, statista, ourworldindata/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img