Az Egyesülés: mindent, amit az Ethereum merge-ről tudni kell

spot_img

Több éves tervezés után közeledik a merge nevű, várva várt frissítés az Ethereum hálózatán.

Ha minden a tervek szerint halad, a merge lesz az Ethereum eddigi legfontosabb frissítése, mivel véglegesen megváltoztatja azt a konszenzus mechanizmust, ami a blokklánc hálózat biztonságát szavatolja.

A merge fő célja, hogy az Ethereum  jelenlegi proof-of-work konszenzusát proof-of stake-re változtassa, hogy a hálózat energiahatékonyabbá váljon.

Technikailag a proof-of-stake blokklánc, amelyet Beacon Chain-nek hívnak, már működik, de még nincs integrálva a főhálózatba. A merge pillanatában a főhálózat és a Beacon Chain egyesül, ezzel pedig a főhálózát átáll proof-of-stake-re.

Miért kell a merge?

Az Ethereum fejlesztőcsapata elsősorban azért akar átállni a proof of stake-re, hogy energiatakarékosabbá tegye a hálózatot és az ökoszisztémát.

Az Ethereum Alapítvány ezt az átmenetet egy olyan hasonlattal magyarázta, amiben az Ethereum egy űrhajó, amely éppen repül: „a  közösség a repülés közben egy új hajtóművet és egy edzett burkolatot épített. Hosszú tesztelés után itt az ideje, hogy a régi hajtóművet menet közben kicseréljük az újra. Ezáltal az új, hatékonyabb motor a meglévő űrhajó része lesz.”

De mi a baj a régi hajtóművel? A főhálózat, az Ethereum 2015-ös indulása óta használt blokklánc az új tranzakciós információk biztonságos hozzáadásához egy proof-of-work nevű konszenzus rendszert használ. A proof-of-work megköveteli a felhasználók számítógépeitől, hogy egyre nehezebb számításokat oldjanak meg, hogy új blokkot tudjanak hozzáadni a hálózathoz. Ezt a bányászat néven ismert módszert számos kriptovaluta, köztük a Bitcoin is használja. A bányászat biztonságos, de energiaigényes is. Az Ethereum hálózat egésze a proof-of-work-el éves szinten ugyanannyi energiát fogyaszt, mint egész Ausztria.

A proof-of-stake egy olyan alternatíva, amely sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Ahelyett, hogy áramot áldoznának, azok a felhasználók, akik részt akarnak venni a tranzakciók hitelesítésében, saját kriptopénzüket teszik kockára egy stakelésnek nevezett folyamat során. Ezeket a validátoroknak nevezett felhasználókat véletlenszerűen választják ki, hogy ellenőrizzék a blokkhoz hozzáadandó új információkat. Ők ETH jutalmat kapnak, ha részt vesznek az információk hitelesítésében. Ha tisztességtelenül járnak el, elveszítik a letétbe helyezett ETH-kat. Gyakorlatilag mindegyik proof-of-stake mechanizmust használó hálózat ugyanezen az elven működik, sikeresen.

Az Ethereum csapata azt jósolta, hogy az Ethereum proof-of-work mechanizmusának kikapcsolása a proof-of-stake javára drasztikusan, mintegy 99,95%-kal csökkenti az energiaköltséget, ami mindössze 0,01 TWh/év éves fogyasztást eredményez.

Mikor fog megtörténni a merge?

Az Ethereum Alapítvány megerősítette, hogy a merge 2022 szeptember 15-én fog megtörténni. A szervezet szerint az esemény két szakaszban zajlik majd, amik a Bellatrix és Paris fantázianevet kapták.

A merge első, Bellatrix nevű része szeptember 6-án esedékes és a Beacon láncot fogja frissíteni, hogy az technikailag felkészüljön az összeolvadásra.

Ezt követően, a Paris nevű második szakaszban a proof-of-work lánc átvált proof-of stake-re.

Min dolgoztak eddig?

A merge az Ethereum fejlesztőinek több éves munkájának gyümölcse.

A merge felé vezető fejlődés sorná két mérföldkő emelkedik ki: az első a Beacon Chain létrehozása volt 2020 decemberében, amely elindította a proof-of-stake átállás első szakaszát.

A Beacon Chain az Ethereummal párhuzamosan futó proof-of-stake hálózatként működött, ahol a felhasználók ETH-t stakelhettek. A Beacon Chain idő előtti beindításának az volt a célja, hogy az átállás pillanatára elegendő ETH legyen elhelyezve a hálózaton. Jelenleg a Beacon Chain-ben körülbelül 13,2 millió ether van elhelyezve, 418 000 validáló csomóponton.

A Beacon Chain másik célja az volt, hogy a proof-of-stake konszenzust jelentős ideig élesben teszteljék anélkül, hogy ez hatással lenne az Ethereum proof-of-work főhálózatára, amely több milliárd dollár értékű tőkennek ad otthont.

A Merge előkészítéseként az Ethereum fejlesztői 2022 folyamán több főpróbát is végrehajtottak a teszthálózatokon – az Ethereum blokklánc kísérleti célokra használt dedikált klónjain. A fejlesztők később a főhálózaton is végeztek ún. shadow fork-okat, vagyis árnyék leágazásokat.

Több teszthálózat, köztük a Ropsten, a Sepolia és a Goerli már átesett a mergen, és a teljes proof-of-stake kódot futtatják.

Hogyan fogja a merge megváltoztatni az Ethereum gazdaságát?

A közelgő merge-nek komoly gazdasági hatásai lesznek.

Az Ethereum blokklánca a kibocsátások hatalmas csökkenésével fog szembenézni a frissítés után. fennáll a lehetősége annak, hogy az ether deflációssá, vagyis egyre szűkülő készletűvé változik.

Mivel a validátorok jutalmai jelentősen kisebbek lesznek, mint a bányászok jelenlegi jutalmai, becslések szerint az új ETH kibocsátása 90%-al csökken majd. Saját számításuk szerint a proof-of-work lánc naponta 13 000 ETH-t fizet a bányászoknak. A merge után nagyjából 1600 ETH-t fognak kifizetni a hitelesítő csomópontoknak jutalmak formájában, ami 88%-os csökkenést jelent.

A kibocsátás mértékének csökkenése mellett az Ethereum nemrég bevezette a burn fee-t, vagyis a tranzakciós jutalékok egy részének elégetését. Az égetési díj bevezetése óta több mint 2,6 millió ETH-t égettek el, ami az ether jelenlegi árfolyamán körülbelül 3,76 milliárd dollárt ér.

Sok híreszteléssel ellentétben az átállás nem jelenti azt, hogy az Ethereum jutalékai csökkenni fognak. A frissítés csak a konszenzus mechanizmusát változtatja meg – vagyis azt, hogyan és ki írhat a blokkláncba. Az írás iránti kereslethez és azok eloszlásához nem nyúl a frissítés.

Mi következik az egyesülés után?

Feltételezve, hogy a merge sikeresen lezajlik, megszűnik az Ethereum egyik legnagyobb problémája – az óriási energiaigény – és lehetővé válik, hogy a jövőben a fejlesztők a többi alapvető problémára fókuszáljanak, elsősorban a hálózat skálázására.

Mivel az NFT piac jelentős része szintén az Ethereum hálózatán fut, annak „zöldülése” az NFT-kritikusok kezéből is kicsavarhatja a fegyvert.

A merge után az Ethereumon lévő etherek zárolva maradnak. A kiutalások a Shanghai frissítés után lesznek engedélyezve, ami a becslések szerint legalább 6-12 hónappal a merge után érkezik. Más szolgáltatóknál, mint a Binance, a Coinbase, sokkal rugalmasabban lehet majd stakelni egy kis jutalékért cserébe.

/nerdwallet, theblock/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img