A Kraken felfüggeszti a stake-elést az amerikai felhasználóknak

spot_img

Nem kellett sokat várnunk, alig egy nappal a Coinbase igazgatójának fülese után máris elérhetetlenné vált a staking egy ismert amerikai kripto tőzsdén.

A Kraken az esti órákban jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a stakinget minden amerikai ügyfelénél. Az egyedüli kivételt (technikai okokból) az ethereum jelenti, amit csak a március közepén élesedő Shanghai frissítés aktiválása után fognak kivezetni.

A döntés nem érinti más országok lakóit, így a Kraken magyar felhasználóit sem, akik továbbra is stake-elhetnek az oldalon.

A Kraken az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) kötött egyezség miatt teszi elérhetetlenné a szolgáltatást. A SEC szerint a staking annak kamatozó jellege miatt az értékpapírokat is szabályozó törvények hatálya alá tartozik, és ezért az ő engedélyére lenne szükség az ezt segítő üzleti célú tevékenységek biztosításához.

A Kraken (és úgy általában az egész kripto iparág) szerint ez a felfogás egy immár 100 éves, és a digitális fejlődést teljesen figyelmen kívül hagyó törvény rossz értelmezéséből ered, de ebben a kérdésben most nem is született precedens erejű döntés. A tőzsde nem akart bírósági eljárásba bonyolódni a hatósággal, ezért vállalta, hogy azonnali hatállyal megszünteti a szolgáltatást, és a feltételezett jogsértés miatt befizet 30 millió dollárt az államkasszába.

Mindezzel egyidőben tegnap az amerikai adóhivatal (IRS) is megtalálta a tőzsdét, és bírósági úton kérte, hogy hozzáférést szerezhessen a Kraken felhasználók adataihoz. Beadványuk szerint a 2016-2020 közötti adóévekre szeretnék visszamenőlegesen ellenőrizni, hogy a váltó ügyfelei pontosan megfizették-e a kriptós tevékenységeiket terhelő adókat.

A Kraken az elmúlt években visszautasított minden ehhez hasonló tömeges kiadatást szorgalmazó kérelmet, mert ezek szerintük indokolatlanok és veszélyeztetik a felhasználók személyes adatait. Ugyanakkor azokban az esetekben, amikor konkrét személyek ellen, és megalapozott gyanú alapján indított eljárásokban kértek tőlük segítséget, hajlandóak voltak az együttműködésre.

A staking elleni amerikai korlátozás kapcsán egyelőre csak a centralizált szolgáltatóknak (többnyire tőzsdéknek) kell attól tartaniuk, hogy eljárást indítanak velük szemben. A magánemberként, saját tárcában stake-elt kriptopénzekre a tiltás nem vonatkozik. Ez ugyanakkor megfelelő hardveres eszközöket és technikai tudást kíván a befektetőktől, amelyekkel sokan nem rendelkeznek, vagy nem akarják/tudják vállalni a velük járó nehézségeket, kockázatokat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img