Felkavarta a vizet Amerikában a Kraken staking betiltása

spot_img

A kriptotőzsdék fontos bevételi forrásait célozza az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet új lépése, amiben a staking betiltását is előrevetítette. 

A Kraken csütörtök délután egyezséget kötött a felügyelettel, megszüntetve a staking programját, és beleegyezett, hogy 30 millió dollárt fizet az államkasszába. A lépés azonban valószínűleg további fejfájással jár majd az amerikai kriptós cégek számára, mivel a SEC igyekszik még jobban visszaszorítani ezt a fajta befektetési formát, miután tavaly több nagy visszhangot kiváltó krach miatt most befektetők és tőzsdék fillérekért pereskednek.

A staking szolgáltatók általában nem nyújtanak megfelelő tájékoztatást, és nincs “megbízható módja annak, hogy befektetőként megismerjük a terméket” – mondta Gary Gensler, a SEC elnöke a megegyezés bejelentését kísérő sajtótájékoztatón.

Ha egy staking platform tönkremegy, a befektetők a csődbíróságon végzik – mondta Gensler, rámutatva az elmúlt hónapokban történt több kriptotőzsde csődjére. 

A Kraken és a SEC egyezsége egy nappal azután jött létre, hogy a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong azt írta Twitteren: “hallotta a pletykákat, hogy a SEC szeretne megszabadulni a stakingtől Amerikában”. 

A Coinbase saját staking programját nem érintette a csütörtöki hír, mondta Paul Grewal, a Coinbase jogi igazgatója. Szerinte a Kraken egy más hozamterméket kínált, a Coinbase staking szolgáltatása pedig alapvetően különbözik attól és nem számít értékpapírnak.

“Nálunk az ügyfelek jutaléka a protokoll által fizetett jutalmaktól és az általunk nyilvánosságra hozott jutalékoktól függ” – mondta Grewal a The Blocknak. “Az ezeket a különbségeket is magukba foglaló szabályok valódi átláthatóságot biztosítanának a fogyasztók, a befektetők és az iparág számára.”

Aaron Kaplan, a Prometheum fintech vállalat alapítója és vezérigazgatója a csütörtöki híreket rossz jelnek nevezte a staking szolgáltatások számára.

“Úgy tűnik, hogy a szolgáltatásként történő staking szabályozott pénzügyi tevékenység, és az ilyen szolgáltatásokat nyújtó közvetítőknek regisztrálniuk kell magukat a szövetségi értékpapírtörvények szerint”

– mondta Kaplan.  

“A validátorok nem pénzügyi közvetítők; technológiai szolgáltatásokat nyújtanak, nem pénzügyi szolgáltatásokat” – mondta Alison Mangiero, a Proof of Stake Alliance iparági csoport ügyvezető igazgatója.

Kristin Smith, a Blockchain Association, egy iparági lobbicsoport vezérigazgatója is megszólalt, és bírálta a SEC-et a “végrehajtás általi szabályozás” jelensége miatt. 

“A staking fontos része a kripto ökoszisztémának, lehetővé teszi az egyének számára, hogy részt vegyenek a decentralizált hálózatokban, és több lehetőséget ad a befektetőknek a passzív jövedelemszerzésre” – mondta.

Tom Emmer, minnesotai republikánus képviselő így kommentálta a híreket:

“Gary Gensler szabályozási purgatóriumának stratégiája a hétköznapi amerikaiakat sújtja a legjobban – a porban hagyja őket, miközben ezek a lehetőségek máshol a világon elérhetőek”  

Bár Gensler kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a proof-of-stake esetleg közös vállalkozásnak tűnhet, ami a tokenek értékpapírként való regisztrációját igényelné, a szakértők biztonságosnak látták a konszenzusos módszert, amelyre az Ethereum és más projektek támaszkodnak, legalábbis egyelőre. 

Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy ez a jövőben tényleg megkérdőjelezheti-e a tőzsdei staking programok létét vagy egyedi esetről van-e szó. 

A SEC intézkedése nem “nem a staking elítélése” – mondta Zachary Fallon, a Ketsal ügyvédi iroda partnere és egy korábbi SEC-ügyvéd. “Ezzel kifejezetten a Kraken staking programjának megrendszabályozása volt a cél”.

Agnes Gambill West, a Mercatus Center vezető kutatója szintén nem volt elragadtatva a SEC-től.  

“A nagyobb veszteség az, hogy az amerikai székhelyű kripto vállalkozások kénytelenek bezárni vagy külföldre költözni ahelyett, hogy az Egyesült Államokban szabályszerűen működnének, vagy piacot találnának”

Többet szeretnél tudni a staking-ről?

Megjelent kezdőknek szóló KriptoSuli oktatóanyagunk felújított kiadása, e-könyv és hangoskönyv formában.

Nézd meg mit tud a KriptoSuli ide kattintva.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img