A stake-elés betiltására készülhet az amerikai tőzsdefelügyelet

spot_img

A legnagyobb amerikai kripto tőzsde igazgatója szerint a stake-elés betiltására készülhet az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC).

A Coinbase-t vezető Brian Armstrong az éjszakai órákban, a közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a hozzá eljutó információk szerint a hivatal be akarja tiltani a hétköznapi emberek (kisbefektetők) számára biztosítható kamatozó szolgáltatásokat. A Bloomberg ezzel kapcsolatban meg is kereste a tőzsdefelügyeletet, ahol nem kívánták kommentálni az értesülést.

A SEC-et vezető Gary Gansler korábban már többször kijelentette, hogy szerinte a stake-elésre lehetőséget adó kriptovaluták az értékpapír kategóriába tartoznak, ezért tőzsdefelügyeleti engedélyre lenne szükségük, mielőtt forgalomba hozzák őket. Ezek a kriptopénzek minden nagyobb amerikai és nemzetközi váltón elérhetők, mert a kriptókkal elérhető bevételszerzés diverzifikálására is alkalmasak. A tőzsdék emellett át is vállalják a stake-eléshez szükséges technikai feltételek biztosítását, ami szintén segítséget jelent az átlagos felhasználóknak.

Ha a közeljövőben tényleg életbe léptetik, a tiltás most egy kifejezetten érzékeny pillanatában érné a piacot. A második legnagyobb kriptovaluta, az Ethereum hálózatán március közepén tervezik élesíteni a szabad stake-elést lehetővé tevő Shanghai frissítést, ami egy 2020 decemberében kezdődő fejlesztési folyamat végére tenne pontot.

A Coinbase (13%) és a szintén amerikai Kraken (7%) jelenleg a stake-elt ethereum mennyiség ~20%-át tartja a felügyelete alatt. Nagy csapást jelenthet számukra, ha ezen üzletáguk felfüggesztésére kényszerülnének. Mindez ugyanakkor nagy lehetőséget jelentene az olyan decentralizáltan és nem amerikai felügyelet alatt működő szolgáltatóknak, mint a Lido – LDO (29%), vagy a Rocketpool – RPL (7.45% ), amik tovább növelhetnék a piaci részesedésüket.

2022 negyedik negyedévében a stake-elést segítő szolgáltatásokban 42 milliárd dollár értékű kriptovaluta volt letétbe helyezve. Ez a szám a piac év eleje óta tartó emelkedése miatt tovább nőhetett.

A tőzsdefelügyelet az elmúlt 2 évben már több staking szolgáltatásokkal kapcsolatos vizsgálattal és eljárással is megfenyegette a Coinbase-t, például megtiltotta nekik, hogy 4%-os kamatot kínáljanak az USDC-re, az amerikai dollár értékét lekövető stabil coinra. Tegnap egy másik iparági szereplő jelentett be egy szintén az Egyesült Államokhoz köthető korlátozást.

A Binance határozatlan időre felfüggeszti az USD befizetést

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img