Bankpánik, majd fake news rángatta meg a bitcoin árfolyamát

spot_img

Egészen elképesztő akciónak lehettek tanúi a kriptopiacok szerelmesei. Az alig 36 óra alatt lezajló plusz és mínusz 10% körüli kilengések még a bitcoin esetében sem számítanak túl gyakorinak.

A szerdai emelkedést egy hirelen összeomlás, majd újabb emelkedés követte.

A BTC a kedd esti órákban meredek emelkedésbe kezdett, miután újabb bankpánik ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, márciusban csődbe ment az USA 16. legnagyobb bankjának számító Silicon Valley Bank. A történtek több más pénzintézetet is magukkal ránthattak volna, de a megingó ágazatot egy gyorsan összedobott 30 milliárd dolláros segélycsomag végül megmentette az összeomlástól.

Az ennek keretében kimentett bankok egyike a 13. legnagyobb amerikai banknak számító First Republic volt, amiről kiderült, hogy azóta is a szakadék szélén táncol. Az intézmény a hét elején tette közzé az első negyedéves pénzügyi jelentését, ami szerint a nála tárolt letétek több mint 40%-át (100 milliárd dollárt) vontak ki tőlük az ügyfeleik.

A hírre a First Republic márciusban már egyébként is megtépázott részvényei ismét meredek zuhanásba kezdtek és további 60%-ot vesztettek az értékükből.

A bitcoin ezzel egy időben fogott bele a meredek vágtájába, ami 27 200 dollárról egészen 30 100 dollárig röpítette. A 10%-os ugrás után viszont jött a fekete leves.

A szerda esti órákban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint két kiemelten figyelt bitcoin tárca is mozgásba lendült, vagyis tranzakciókat kezdet végrehajtani.

Az egyik az amerikai kormány eladásra szánt coinjait tartalmazza:

A másik pedig a 2014-ben csődbe ment MtGox-hoz köthető. Az egykor a legnagyobb kripto tőzsdének számító oldal károsultjai várhatóan idén kapják meg a (bitcoinban is kérhető) kártérítésüket, ezért sokan árgus szemekkel figyelik az ügyért felelős japán kormánymegbízott tárcájának állapotát.

Bár elsőre mindenki azt hitte, hogy ezek okozhatták a hirtelen bezuhanást (sokan tartanak attól, hogy ha ezek a tárcák aktivitást mutatnak, akkor az egy nagyobb eladási hullám előjele lehet), később többen is felhívták rá a figyelmet, hogy az ezeket a hamis riasztásokat közzétevő szolgáltató valójában csak az esés bekövetkezte után publikálta a félrevezető adatait, vagyis a tényleges visszaesést valami más váltotta ki.

Hogy pontosan mi, arról a cikk írásának pillanatában még nem rendelkeztünk információkkal, de ha kinagyítunk, akkor azt láthatjuk, hogy az esés nagyjából ugyanott következett be, ahol a múlt héten egy piaci szereplő váratlanul, alig néhány perc alatt közel félmilliárd dollárnyi bitcoint zúditott a piacra.

Talán ismét ő lehetett, talán nem, de akármi is történt, a hirtelen esés elég érzékenyen érintette a kereskedőket. Az esti 30 000 dollárról 27 000 dollárig tartó visszaesésben 1.3 milliárd dollár értékű long, vagyis emelkedésre spekuláló pozíció likvidálódott.

A PrimeXBT hetente induló demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával próbálhatod ki a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

Kriptósok számára veszélyes is lehet a Google (2FA) Authenticator új frissítése

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img