Április havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img

Május közepén szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2023 április havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek közt megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban.

A bitcoinbányászat nehézsége április hónapban kétszer is emelkedett, összesen 4%-ot, ami igaz elmarad az előző hónap 10%-hoz képest, de még így is jelentős. Először április 5-én, majd április 20-án történt a körülbelül 2-2 százalékos emelkedés.  

A bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. április 1 – 2023. április 30-ig (forrás: CoinWarz)

Az év eleje óta tartó masszív emelkedésnek és kiigazításoknak köszönhetően a bányászok hónapra hónapra egyre nehezebben jutnak érvényes blokkjutalomhoz. Ezt csak azzal tudják ellensúlyozni, ha növelik vállalati hashráta kapacitásukat, minél több és hatékonyabb bányászgépet halmoznak fel gondolva közelgő bitcoin felezésre is.

2023-ban masszív emelkedésen van túl a bitcoin hálózati nehézség (forrás: CoinWarz)

A múlt havi bitcoinbányász teljesítményekről készült összefoglalónkat itt éred el.

Márciushoz képest áprilisban átlagban csökkentek a bányászok havi bitcoin termelési mutatói. A hónap leghatékonyabb és legjobb bányásza a Digihost lett, 83,3 bitcoint termelt EH/s-onként, letaszítva a trónról az Iris Energy-t (80,4 EH/BTC) egyenesen a harmadik helyre. A második helyről a Hive (82,72 EH/BTC) szorította ki a DMG Blockchain-t a negyedik helyre (80 EH/BTC). A DMG mögött, ahogy márciusban, áprilisban is a CleanSpark végzett 78,2 EH/BTC-vel. A 100-as élmezőnybe senkinek sem sikerült bekerülni, egyedül a Digihost, a Hive, az Iris és a DMG tudta átlépni a 80 EH/BTC határt. A legrosszabb hatékonysággal ismét a Bit Digital (31,9 EH/BTC) bányászott bitcoint. 

Tőzsdén jegyzett észak-amerikai bitcoinbányász cégek 2023 április havi bitcoin termelési jelentései (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Áprilisban a kibányászott BTC mennyiség tekintetében ismét a Core Scientific végzett az élen 1568 bitcoinnal, a Marathon (702 BTC), a RIOT (639 BTC) és a CleanSpark (524 BTC) előtt. Az 500 darab bányászott BTC feletti élmezőnybe a fent említett bányászokon kívül senki nem került be. Erős középmezőny alakult ki a Cipher Mining (406 BTC) és a Bitfarms (379 BTC) kettőssel, azonban az Iris Erengy-nek (319 BTC) is sikerült felkapaszkodnia a középmezőnybe. Táblázatunk alapján a fent említett négy cég uralja jelenleg hivatalos jelentéseik alapján a bányász piacot termelés tekintetében, de nem hatékonyság szempontjából, ott ugyanis még mindig a kisebb bányászoké a vezető szerep.

2023 áprilisában bányászott bitcoin mennyiség bányászokra vonatkozóan (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia)

2023 első négy hónapjában bányászott bitcoin mennyiségek változása bányászokra vetítve (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Kapcsolódó cikkek:

Naponta jelenleg körülbelül 900 darab bitcoin generálódik összesen. Ha összehasonlítjuk a bányászok által áprilisban kibányászott napi BTC mennyiséggel, ami hozzávetőlegesen 185,2 darab (előző hónapban 196,4 darab), akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a napi BTC előállításának a bő 20%-ért felelnek.

2023 áprilisában bányászott napi bitcoin mennyiségek bányászokra lebontva (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nyilvános adatok alapján április hónapban ismét a Marathon adta el a legtöbb bitcoint 600 darabot. Hasonlóan magas darabszámban értékesített BTC-t a Riot (599 BTC) és a CleanSpark (407 BTC). A múlt hónapban azonban a Cipher az összes kitermelt bitcointól megvált, 406 darabtól. Havi termeléséhez képest az ARGO (146 BTC), a Hive (299 BTC) és a Bit Digital (257,7 BTC) adott el nagyobb mértékben BTC-t. Áprilisban a HUT 8 nem adott el bányászott BTC-t, az összes kitermelt bitcoin a bányász kincstárát növelte.

2023 áprilisában bányászott és eladott bitcoin mennyiségek aránya bányászonként  (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Jelentéseik alapján a bányszok 2023-ban továbbra is meg fognak válni a kibányászott és birtokolt bitcoin mennyiség nagy részétől. A Marathon továbbra is a világ második legnagyobb nyilvános bitcoin vagyonával rendelkezik, 11568 darab BTC-vel (előző hónapban 11466 BTC). A Marathon-t követi a Hut 8 9265 BTC-vel, a Riot 7112 BTC-vel és a Hive 2284 BTC-vel. Egyelőre csupán csak ez a négy cég rendelkezik ezres nagyságrendű BTC vagyonnal.

2023 áprilisában birtokolt bitcoin mennyiségek bányászonként (készítette: nasmith21, Kripto Akadémia

Nézzük az elmúlt márciusi hónapot a számok tükrében:

  • összes birtokolt BTC mennyiség (db): 32623,48
  • márciusban bányászott összes BTC (db): 5559,7
  • összes napi BTC termelés (db): 185,2
  • összes eladott BTC mennyiség márciusban (db): 3119,42
  • összes vállalati hashráta kapacitás március végén (EH/s): 83,59
  • összes online állapotban lévő bányászgép (db): 766580

Összegzésnek elmondható, hogy a Kripto Akadémia által figyelt bányászok közül továbbra is a Marathon, a Hut 8 és a RIOT rendelkezik a legnagyobb készpénz és birtokolt BTC állománnyal. Hatékonyság tekintetében van még hova fejlődniük, de pénzügyileg mindenféleképpen erősebb pozícióval rendelkeznek, mint a versenytársak. Szintén érdemes figyelni az elmúlt hónap leghatékonyabb bányászra, a Digihostra, mögötte a Hive-ra, valamint az Iris Energy-re, a DMG Blockchain-re, a Cleanspark-ra és a Cipher Miningra-ra is.

 

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Március havi bitcoinbányász teljesítmények

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img