Az ASIC sztori – 1. rész

spot_img

Bitcoinbányászat manapság már nem létezik ASIC bányászgépek nélkül. Ha valaki bitcoint szeretne bányászni, jó eséllyel azt csak ASIC berendezésekkel teheti meg. A hőskorban még CPU-val és videókártyákkal is lehetett bitcoint bányászni, de ma már ez elképzelhetetlen. Elég csak azokra a hatalmas bányászokra gondolni, amelyek esetenként több EH/s bányászkapacitással rendelkeznek, amit több ezer ASIC bányászgép tud előállítani. Manapság már ezektől a gépektől is függ a globális bitcoin hálózat biztonsága és az a számítási kapacitás, amit ezeknek a gépeknek az üzemeltetése fenntart. Melyek azok az ASIC bányászgépek, hogyan fejlődött ki ez a technológia? Többrészes cikksorozatunkban többek közt ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

Először nézzük meg az ASIC szó jelentését. Az ASIC valójában egy rövidítés, az application-specific integrated circuit angol kifejezés kezdőbetűiből ered, magyarra lefordítva talán így hangzik: alkalmazásspecifikus integrált áramkör. Az alkalmazásspecifikus integrált áramkör olyan integrált áramkör, amit nem általános felhasználásra, hanem egy-egy specifikus igény kielégítésére, egy adott célra terveznek. (Általában több funkciót egyesítenek egy chipen.)

A mi esetünkben az ASIC egy speciális hardvert jelent kriptovaluta bányászathoz. Az alkalmazásspecifikus integrált áramkör (ASIC) bányászok valójában olyan számítógépek, amelyeket kizárólag kriptovaluta bányászatra terveztek. Általánosságban az is elmondható, hogy a különböző ASIC megoldásokat egy bizonyos meghatározott digitális valuta bányászására fejlesztik ki. Tehát egy bitcoin ASIC bányász csak bitcoint tud bányászni (vagy azonos bányász algoritmussal rendelkező érmét). A bitcoin ASIC tehát nem más, mint a bányászati ​​algoritmus megoldására optimalizált, speciális bitcoinbányász számítógép. 

Az ASIC-ek, mint bányászati ​​eszközök fejlesztése és gyártása költséges és bonyolult. Esetünkben az ASIC-ket kifejezetten kriptovaluták bányászatára fejlesztik, amelyek gyorsabban végzik el a számítást, mint a kisebb teljesítményű számítógépek. Ennek eredményeként a kriptovaluta bányászathoz használt ASIC chipek egyre hatékonyabbak lettek, a legújabb generációs gépek számítási kapacitása 158 TH/s (terahash/másodperc), 34,5 J/T (joule per terahash) hatékonyság mellett (Antminer S19 Hydro). Jelenleg a bitcoin hálózat számítási teljesítménye hétről hétre újabb csúcsokat dönt és olyan magas, hogy lehetetlenné teszi az ASIC gépek nélküli, más módon történő bányászatot.

joule per terahash J/T: az elektromos hatékonyság mértéke egy kriptobányász ​​berendezés esetébenben.

Az ASIC bányászgépek a bitcoinbányászat által váltak népszerűvé. A világ első bitcoin ASIC-jét a kínai Avalon (ma Canaan néven ismert) vállalat fejlesztette ki még 2012-ben. Az utóbbi időben az ASIC-ek más bányászati protokollok és más kriptovaluták bányászatánál is megjelentek (például Ethereum Classic, Kadena). 

Litecoin bányászatához használt Innosilicon A6 ASIC bányászgép hashboardján található kis aranyszínű lapkák az ASIC chipek (kép: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az ASIC bányászgép konfigurációk egyedi jellemzőkkel rendelkeznek attól függően, hogy melyik kriptovaluta bányászatához tervezték. A legtöbb ilyen rendszer kompakt és nagy bányászati teljesítményt nyújt. Az ASIC bányászokat kifejezetten úgy építik, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák az adott kriptovaluta bányászatához. Az ASIC bányászgépeket kizárólag kriptovaluta bányászatra tervezik, ezen kívül a teljesítményüknek más haszna nincs (kivéve persze a teljesítményükből fakadó másodlagos felhasználási területek, például a bányászgépek által termelt hő fűtés célú felhasználása).

A hashboard másik oldalán az ASIC chipek hűtésére szolgáló hűtőbordák sokasága található (kép: nasmith21/Kripto Akadémia)

Az ASIC gépeken keresztül történő bitcoinbányászatnak köszönhetően a bitcoin hálózat erősebb és biztonságosabb, mint vala. A bányászgépek teljesítményének és hatékonyságának folyamatos fejlődése egyben a bitcoin hálózat fokozatos növekedését, növekedési ütemét vetíti előre. Azonban, mint mindennek, az ASIC gépeknek, techológiának is megvannak a hátrányai. 

Az ASIC-ok fő hátrányai – az ellenük felhozott főbb kifogások a következők:

  • a bányászat központosítása: a nagy bányászfarmok, különösen az USA-ban, megakadályozzák, hogy a kis felhasználók hatékonyabban érvényesüljenek a bányászatban,
  • a beszerzés nehézsége: általában elég nehéz újonnan vagy használtan beszerezni, mivel gyorsan elkelnek (ritkán van olyan időszak, amikor a másodlagos piacra ráöntik a készletet),
  • költségek: speciális és meglehetősen drága berendezések, üzemeltetésük szintén nem olcsó,
  • monopol helyzet: kevés az ASIC berendezéseket gyártó cég, jelenleg még mindig a Bitmain ellenőrzi a piac több mint 80%-át, ami lehetővé teszi számukra, hogy akkor és olyan áron vegyen ki berendezéseket a rendszerből, amikor és amilyen áron csak akar, senki sem tudja, hogy a többiek előtt bányásznak-e jobb modellekkel,
  • energiafogyasztás: a bányszfarmok nagy mennyiségű energiát fogyasztanak, ezért ez az egyik legtöbbet kritizált szempont a technológiával szemben (az energiafelhasználás során sok hőt termelnek, ezért nagy teljesítményű hűtőrendszerek kialakítására is szükség van),
  • időbeliség: a hardverek gyors fejlődése miatt az ASIC-ok gyorsan elavulnak, ezért nem csak drága megoldássá teszi őket, de egyben egy ideiglenes állapotot is előidéz a bányászoknál (bányászflotta lecserélése),
  • ASIC rezisztencia: egyes kriptovaluta projektek elutasítják az ASIC technológiát, ezért olyan algoritmust választanak bányászathoz, amit nem lehet ASIC berendezésekkel megoldani.

Folytatjuk!

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászat a világ körül: Izland – 2. rész

/hashrateindex, coindesk, bitmain, caanan, pcmag, foghashing/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img