Kamatot emelt az amerikai jegybank, de a jelek szerint utoljára

spot_img

Az amerikai jegybank tegnap este 0.25%-os emelést jelentett be, amivel 5 – 5.25% közé növelte az alapkamatot. Az erről kiadott sajtóközlemény utalásokat tartalmazott arra, hogy a jegybank már fontolgatja az emelések befejezését, tehát tett egy lépést a pivot-ként is emlegetett enyhítő politika felé.

Az általában sablon mondatokból felépített dokumentumból kihúzták a további emelések szükségességére utaló részt, ami egy árulkodó jele lehet annak, hogy ha valamiért nem kezd ismét növekedni az infláció, akkor már a jegybank képviselői sem terveznek már további emeléseket végrehajtani.


A nem sokkal később kezdődő sajtótájékoztatón ugyanakkor a jegybank elnöke kiemelte, hogy egyelőre kamatcsökkentéssel sem terveznek, és hogy továbbra is a beérkező adatoktól teszik függővé a döntéseiket. Ez korábban is így volt, de az emelési cikus végére utaló kijelentések miatt a következő hetekben érkező az inflációs és és munkanélküliségi adatok fontossága mégis felértékelődhet. Ezek közül két statisztikát már a következő napokban megismerhetünk:

  • NFP (munkanélküliségi adatok) – május 5. (péntek), 14:30
  • CPI (inflációs adatok) – május 10. (szerda), 14:30

A sajtótájékoztatón elhangzott “a bankrendszer stabil” kifejezés is, amit az elmúlt hetek bankcsődjeinek kapcsán emelt ki a jegybank vezetője. A piacok azonban ezt nem egészen így látták. A tegnapi bejegyzésünkben már kiemelt regionális bankok papírja a beszédet követő órákban tovább estek, a PacWest például további 60%-ot vesztett az értékéből.

Ahogy az elmúlt hetekben, úgy a bitcoin tegnap este is emelkedéssel, a hagyományos tőzsdék pedig eséssel reagáltak a pénzintézeti szektor gyengeségére.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img