Hétfőn ért véget az előző, kedden már kezdetét is vette az újabb amerikai bankpánik

spot_img

Még meg sem száradt a festék a csődbe jutó First Republic Bank ügyfeleit kimentő megállapodáson, máris újabb amerikai bank lehet veszélyben.

Kedd délután a regionális amerikai bankrendszer tagjai kezdtek meginogni. A PacWest, a Western Alliance és Metropolitan Bankok 20-40% közötti eséssel vágtak neki a hosszú hétvégét követő kereskedési hétnek.

PacWest Bank: 40%-os zuhanás 2 óra alatt, amit a nap végére -25%-ra sikerült szépíteni

Bár ezek a regionális pénzintézetek kisebbek, mint a napokban az USA második legnagyobb bankcsődjét okozó First Republic Bank (az 230 milliárd körüli, ezek “csak” 40-70 milliárd dollár nagyságrendű befizetéseket kezelnek), de egy újabb csőd rövid idő alatt alatt már a negyedik bankrendszeri dominó felbukását jelentené.

A valaha volt 5 legnagyobb amerikai bankcsődből 3-ra az elmúlt 2 hónapban került sor

A regionális bankokra egyébként nagyobb nyomás és folymatos pénzkivonás terhe nehezedik, mióta kiderült, hogy az állam baj esetén nem is igazán akarja kimenteni őket, helyettük inkább a nagyobb bankok felé terelné az embereket.

Jelenleg a 15 legnagyobb amerikai bankban koncentrálódik az amerikai banki betétek mintegy 75%-a, miközben az országban 4800 kereskedelmi bank működik.

A regionális bankokat lefedő befektetési termék (KRE ETF) 144 bank részvényeit tömöríti, 2 hónap alatt 37%-ot vesztett az értékéből. A legnagyobb vesztesek az év eleje óta:

1. HomeStreet (HMST): -75%
2. PacWest, (PACW): -71%
3. Metropolitan Bank, (MCB): -64%
4. Zions Bank, (ZION): -51%
5. Western Alliance, (WAL): -47%
6. KeyCorp, (KEY): -45%
7. HarborOne, (HONE): -39%
8. Valley National, (VLY): -35%
9. Truist, (TFC): -33%
10. Citizens Financial, (CFG): -32%

Az ágazat tehát nincs könnyű helyzetben. Problémáikat részben a jegybank folyamatos kamatemelése okozza, ami más bizonytalanságok mellett szintén arra ösztönzi az embereket, hogy vegyék ki a pénzüket a szinte nulla megtérülést kínáló pénzintézetekből, és fektessék  5% körüli dollár hozamot garantáló pénzpiaci eszközökbe.

Akárcsak az elmúlt hetekben, a bitcoin ezúttal is emelkedéssel reagált az amerikai bankszektor gyengeségét érintő hírekre. Miközben a legfőbb részvényindex azonnal esni kezdett, a bitcoin közel 1000 dollárt kapott magára az amerikai piacok kedd délutáni nyitása után.

A nagy képet tekintve azonban ez sem mozdította ki a BTC-t a jelenlegi bizonytalan helyzetéből. A vezető kriptovaluta továbbra is az elmúlt hetekben bejárt tartomány közepén tartózkodik, kiegyenlítve az emelkedésre és esésre spekulálók esélyeit.

Az egyensúlyból talán a ma esti kamatdöntő ülés billentheti ki a BTC-t. Ennek kapcsán ezúttal sem annyira a 20:00-kor közzétett döntés, hanem a 20:30-kor kezdődő és a jegybank elnöke által tartott sajtótájékoztató lehet majd inkább mérvadó.

A várakozások szerint a szervezet ma egy 0.25%-os növelést fog bejelenteni, amivel az 5 – 5.25%-os tartományig növekszik az amerikai alapkamat. Sokan arra számítanak, hogy ez lesz majd a jegybank jelenlegi kamatemelési ciklusának csúcspontja, és az év későbbi részében akár már csökkentésekre is sor kerülhet. Az infláció ugyanakkor még mindig magas, a túl korai csökkentés veszélye az lenne, hogy újra emelkedő pályára állhatna a pénzromlás mértéke.

Az elnök utalhat majd rá, hogy valóban enyhítést terveznek-e, de szigorúbb hangnemet is megüthet, hogy határozottan elfojtson minden ezzel kapcsolatos várakozást. A magas kamat inkább a dollár megtakarítások felé, a kamatcsökkentés inkább a tőzsdék felé terelik a befektetőket, vagyis hosszabb távon az utóbbira utaló megjegyzések kedveznének a hagyományos és kripto piaci befektetőknek.

Mint sok más korábbi kamatdöntő ülés után, az eseményre adott közvetlen árfolyam reakciók ma is gyorsak, és akár megtévesztők is lehetnek. Februárban hasonló körülmények között, egy szintén alapvetően oldalazó helyzetben, a bejárt tartomány közepén érte a BTC-t az akkori kamatdöntés (kék nyíl). Az első órák emelkedését végül egy két hétig elhúzódó, 10%-os korrekció követte. Érdemes tehát kellő körültekintéssel eljárnia annak, aki a következő napokban kereskedésre adja a fejét.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img