Ismét kamatot emelt az amerikai jegybank

spot_img

Az amerikai jegybank esti kamatdöntő ülésén újabb 0.25%-os emelést jelentettek be, amivel 5%-ra növekedett az alapkamat. Kedvező fejleménynek számított, hogy az ezt indokló sajtóközleményből kikerült a korábbiakban mindig szereplő, további emelésre vonatkozó utalás, ami helyett az ”időszerű lehet megfontolni egy új irányvonalat” szerepelt.

Az ezt követő sajtótájékoztatón ugyanakkor már elhangzott, hogy a jegybank szükség esetén továbbra is kész az emelésekre, és idén még nem tartja időszerűnek a kamatszint csökkentését.

Ami végül nagyobb vihart kavart és visszaesést idézett elő a hagyományos és kripto piacokon is, az két egymásnak ellentmondó kijelentés volt.

Miközben a jegybank elnöke újságírói kérdésekre reagálva azt mondta, hogy a bankrendszer biztonságban van és a jegybank szükség esetén készen áll a beavatkozásra, addig egy ezzel egy időben zajló másik eseményen az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen lényegében úgy nyilatkozott, hogy a kisebb amerikai bankokat csőd esetén nem fogják kimenteni, csak a nagyok (amiknek a bedőlése rendszerszintű problémákat okozna) számíthatnak állami segítségre.

A miniszter néhány napon belül másodszor erősítette meg ezt a kijelentést, a múlt héten egy bankpánikkal kapcsolatos meghallgatáson mondta el ugyanezt.

Az Egyesült Államokban több mint 4000 bank működik. Többségük kis helyi pénzintézet, amik a nagy bankokkal szemben nem a nagybefektetők érdekeit tartják szem előtt, hanem egy-egy közösség specifikusabb, hétköznapi emberek által támasztott igényeit elégítik ki.

A pénzügyminiszter kijelentése után szakértők egy része úgy véli, hogy a következő időszakban tömegesen mehetnek tönkre a kisebb bankok, hiszen bolond lenne bárki is azokban tartani a pénzét, ha tudja, hogy azt egy csőd esetén biztos nem fogja visszakapni.

Ugyan ezekre a bankokra is érvényes az állam által vállalt, 250 000 dollárig garantált betétvédelem, ám egy idősebb, megtakarításokkal rendelkező amerikai számára ez a limit már nem feltétlen jelent elegendő védelmet, így kénytelen lehet a nagyobb bankok egyikét választani.

Mivel a nem nagyvárosi régiókban minden egyes ügyfél sokat számít, akár már néhány nagyobb befizető távozása is elég lehet ahhoz, hogy megnehezítse, vagy ellehetetlenítse egy kisebb bank működését.

A banki papírok és úgy általában a piacok többsége is eséssel reagált a kijelentésre, ami nem erősítette a rendszer stabilitásába vetett hitet, igaz a kripto piac esetében más tényezők is szerepet játszottak a gyenge teljesítményben.

A mai nap során egy másik, a brit jegybank kamatdöntő ülésére (13:00) lehet érdemes odafigyelni, ahol a jelenlegi 4%-os kamatszint akár egy nagyobb, 0.5%-os növelését is bejelenthetik.

Az országban tegnap hozták nyilvánosságra a friss inflációs statisztikákat, amelyek szerint ismét növekedni kezdett a pénzromlás üteme. A januári 10.1%-os mutató után az elemzők 9.9%-os javulásra számítottak, ám a februári adat végül 10.3% lett.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros tőkét is nyerhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img