Bankpánik alatt nincsenek szabályok

spot_img

Ha bankpánik van, nem számítanak a törvények, derült ki tegnap, miután jó pár órás késéssel, de végül bejelentették, hogy megállapodás született a csődbe jutó First Republic bank ügyében.

Az USA történetének második legnagyobb bankcsődjéből a legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan Chase került ki győztesen, miután hatósági jóváhagyással és sok milliárdos állami támogatással veheti át a First Republic eszközállományát. Bár 1994 óta az amerikai törvények nem teszik lehetővé, hogy egy olyan bank, ami már eleve az amerikai banki betétek több mint 10%-át felügyeli még nagyobb piaci részesedésre tegyen szert, a kiélezett helyzetben most mégis szemet hunytak efölött a hatóságok. (A First Republic bekebelezése 3%-kal fogja növelni a JPM teljes betéti állományát.)

A First Republic fiókjai a JPM neve alatt nyitnak majd újra, az ügyfelek pedig mind visszakapják az ott elhelyezett betéteiket. Az ügy ezzel lezárult, sokan azonban tartanak attól, hogy hamarosan majd egy újabb pénzintézet miatt izgulhatunk. Ha az amerikai jegybank holnap ismét a kamatemelés mellett dönt, az további nyomást helyezhet az ágazatra.

A piacok enyhe eséssel regáltak a történtekre, igaz ennek indoka már a holnapi kamatdöntés előtti kockázatcsökkentés lehet. Az esemény nagyobb kilengéseket szokott előidézni, így mindig ésszerű kivárni annak végkimenetelét.

A bitcoin árfolyama a májusi kereskedési hónapot az őt egy éve lenntartó 30 000 dolláros régió alatt kezdte meg.

A grafikonon jól látható, hogy az elmúlt hetekben jelentősen visszaesett a legnagyobb kereskedési párnak számító BTCUSDT piac volumene. A jelenség egybeesett azzal a bejelentéssel, hogy a Binance megszüntette a pár ingyenes kereskedésének a lehetőségét és elkezdte egy másik stabil coin, a TUSD felé terelni a felhasználókat.

Kisebb idősíkon a 26 500 – 26 800 dolláros sávig való visszaesés hozhatna további izgalmakat.

Ebbe a régióba már többször is leszúrt az árfolyam, a lokális mélypontok alatt feltehetőleg sok stop loss megbízás került elhelyezésre. Ha az árfolyam ez alá a szint alá kerül, a stoppok likvidálása miatt valószínűleg egy gyors zuhanásra fog sor kerülni, amiből akár következtetni is lehet a folytatásra.

Ha a letörést gyorsan visszavásárolják a befektetők és ismét a kérdéses zóna felett zár az árfolyam, akkor reménykedhetünk a további emelkedésben. Ha nem, akkor a mélyebb korrekciók eshetőségére sem árt lélekben felkészülni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img