Kriptobarát szabályozás érkezik Hongkongból

spot_img

Hongkong várva várt kripto engedélyezési rendszere várhatóan napokon belül életbe léphet. A hongkongi értékpapír- és határidős bizottság (SFC) vezérigazgatója, Julia Leung szerint a végső irányelvek hamarosan elérhetőek lesznek a kriptotőzsdék számára is.

A Bloomberg által szervezett rendezvényen Leung elmondta, hogy a kriptotőzsdékre vonatkozó szabályozási keretrendszerre több mint 150 válasz érkezett a nyilvános konzultációs folyamat során. A tavaly indított nyilvános konzultáció célja az volt, hogy meghatározzák a legjobb módját annak, hogy a lakossági befektetőknek, hogyan tudnak hozzáférést biztosítani a kriptovalutákhoz, továbbá a kriptotőzsdéken kereskedett alapok (ETF-ek) kínálatának a lehetőségét is felülvizsgálták.

A szabályozó arra is megkérte a hongkongi pénzügyi intézményeket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a piaci fejleményekre, és alkalmazzanak előremutató megközelítést az olyan új ágazatokban, mint például a kriptopiac. A hongkongi központi bank kifejezetten arra kérte az intézményeket, hogy segítsék a virtuális eszközszolgáltatókat a banki szolgáltatások igénybevételében, és kijelentette: “jogos igényük van hongkongi bankszámla hozzáféréshez.”

A szabályozási elvek értelmében a lakossági befektetők számára várhatóan június 1-jétől  teszik majd lehetővé a főbb kriptovalutákkal (bitcoinnal, ethereummal) való kereskedést.

A szabályozó hatóság több kísérleti projektet is futtat a digitális eszközök előnyeinek és pénzügyi piaci alkalmazásainak felmérésére, beleértve a kötvények tokenizálását és a hongkongi központi bank saját digitális valutájának (CBDC) kifejlesztését.

Annak ellenére, hogy Hongkong igyekszik lazább, barátabb megközelítést alkalmazni a kriptovalutákkal kapcsolatban, továbbra is kérdéses, hogy ez milyen hatással lehet az iparágra és különösen Kínával való kapcsolatára nézve. 

Mint köztudott, a kínaitól eltérő, sajátos jogrendszere van Hongkongnak. Alkotmánnyal, saját pénznemmel és bevándorlási törvénnyel rendelkezik, csak a honvédelmi és diplomáciai ügyekben kötődik szorosan a Kínai Népköztársasághoz. A második világháború után került ismét a Brit Birodalomhoz gyarmati területként, majd 1997-ben csatolták vissza Kínához.

Tanulj a kripto opciók kereskedéséről az OpcióGuruval és a Kripto Akadémiával. Készülj fel velünk, nézd meg mit tud a Kripto Opció Start oktatóanyagunk.

A BitMEX alapítója és korábbi vezérigazgatója, Arthur Hayes is megszólalt a kérdésben még tavaly. Szerinte a kínai ügyfelekhez való hozzáférés alapvetően fontos lesz Hongkongnak és egyben a kriptovállalkozásoknak is, hozzátette, hogy “a hongkongi gazdaságot az egyszerű, tehetős kínaiak hajtják“.

“Hongkong jó helyzetben van ahhoz, hogy a Web3 egyik vezető központja legyen Ázsiában és azon túl. Nagy jelentőséget tulajdonítunk a virtuális eszközöknek és a Web3-nak” – mondta Christopher Hui pénzügyi szolgáltatásokért és pénzügyekért felelős államtitkár a múlt hónapban.

Hui szerint több mint 80 vállalat érdeklődött eddig Hongkong iránt. Ezek között vannak tőzsdék, blokklánc infrastruktúrával foglalkozó cégek, biztonsági vállalatok, pénztárca- és fizetési szolgáltatók.

A Nikkei Asia a múlt hónapban arról is beszámolt, hogy több kínai kriptovállalat, köztük olyan értékpapírcégek és bankok, amelyek érdekeltek abban, hogy az ügyfelek engedéllyel rendelkező tőzsdéken kereskedhessenek bitcoinnal és ethereummal, Hongkongot szemelték ki.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Házon belül sem ért egyet a SEC

/decrypt, cointelegraph, asia nikkei, info.gov.hk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img