Házon belül sem ért egyet a SEC

spot_img

A képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke, Gary Gensler április 18-án tett tanúvallomásában ismételten kijelentette, hogy “a legtöbb kriptovaluta értékpapírnak minősül és a legtöbb kriptos cég nem tartja be a rá hatályos értékpapír szabályokat”.

Gensler szerint a kriptopiacon továbbra is sok a meg nem felelés. Azzal érvelt, hogy a legtöbb kriptovaluta közvetítő több olyan szolgáltatást kombinál, amelyeket a hagyományos pénzintézetek külön-külön nyújtanak. A kombinált szolgáltatásnyújtás, pedig növeli a befektetői kockázatot. A kriptos cégeknek ezért regisztrálniuk kell a SEC-nél, függetlenül attól, hogy decentralizáltak-e vagy sem.

“A kriptoközvetítők – akár központosítottnak, akár decentralizáltnak nevezik magukat – gyakran olyan összevont szolgáltatást nyújtanak, amelyek az értékpapírpiacon jellemzően elkülönülnek egymástól. Ilyen például a tőzsdei funkciók, a bróker-kereskedői funkciók, a letétkezelési és elszámolási funkciók, valamint a hitelezési funkciók. A különböző funkciók keveredése eredendően érdekellentéteket és kockázatokat teremt a befektetők szemszögéből. Ezek olyan kockázatok, amelyeket a Felügyelet semmilyen más piacon nem enged meg.”

Gensler azzal folytatta, hogy a kriptoszektorban elterjedt a “meg nem felelés” gyakorlata, ami kockázatot jelent a befektetők számára, és károsítja a tőkepiacokba vetett közbizalmat.

“Ez a törvény, ez pedig nem választás kérdése. Az, hogy például DeFi platformnak nevezzük magunkat, nem mentség arra, hogy szembeszegüljünk az értékpapír törvényekkel.”

Gensler vallomásában hangsúlyozta, hogy a pénzügyi szabályozó hatóság több intézkedést is hozott a kriptoipar megfelelőségének megteremtése érdekében. Megjegyezte, hogy “a Felügyelet közvetlenül kereste meg a kriptopiaci szereplőket a végrehajtási eljárásokban és számos szabály javaslatban“.

Tanulj a kripto opciók kereskedéséről az OpcióGuruval és a Kripto Akadémiával. Készülj fel velünk, nézd meg mit tud a Kripto Opció Start oktatóanyagunk.

A SEC egyébként frissíteni kívánja a jelenlegi befektetési tanácsadói letétkezelési szabályzatot, hogy az “minden kriptoeszközre kiterjedjen, és fokozza a minősített letétkezelők által nyújtott védelmet“.

Emellett a SEC megnyitotta múlt pénteken a 30 napos nyilvános véleményezési időszakot a tőzsde szabályozási meghatározásának módosítására, hogy a decentralizált pénzügyi (DeFi) platformokat is be tudják vonni a szabályozás hatálya alá. A javasolt módosítások azonban több kritikát is kaptak, különösen a kripto érdekeltek részéről. Házon belül, pedig a SEC biztosa és ügyvédje, Hester Peirce egyenesen a technológia elleni támadásnak minősítette.

“Ahelyett, hogy elfogadnánk az új technológia ígéretét, ahogy azt a múltban is tettük, a stagnálást és az erőszakos központosítást javasoljuk. Ennek megfelelően nem értek egyet vele” – írta Peirce közzétett nyilatkozatában.

Gensler és a SEC cselekedeteivel nemcsak a kriptoiparági szereplők, kongresszusi képviselők nem értenek egyet, de megosztott maga a Felügyelet is. A legutóbbi meghallgatáson a SEC elnöke arra sem adott konkrét választ, hogy az ethereum értékpapírnak minősül-e vagy sem.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

SEC: a jogalkotás szükségtelen

/sec, cryptoslate, yahoo finance/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img