Tőzsdefelügyeleti eljárás indul a Bittrex ellen, bajban lehet az Algorand

spot_img

Az olyan ismert kriptotőzsdék mint a Kraken, a Coinbase és a Binance után tegnap a Bittrex ellen is vizsgálatot indított az amerikai tőzsdefelügyelet.

A Bittrex a 2017-es bika piac legnagyobb tőzsdéje volt, ám képtelen volt tartani a lépést az akkori emelkedés során csatlakozni kívánó milliónyi új felhasználóval. A váltó az emelkedés utolsó heteiben már teljesen használhatatlanná vált, az óriási lagok miatt végül fel is függesztették a működését. Az így keletkező űrbe tudott belépni a Binance, ami azóta a legnagyobb kriptotőzsdévé vált.

Bár a Bittrex később újraindult, már soha nem tudta megközelíteni a korábbi sikereit és nemrégiben be is jelentette, hogy otthagyja az amerikai piacot. Ennek ellenére mégis jelentős profitra tehettek szert az oldal üzemeltetői, a tőzsdefelügyelet szerint ugyanis több mint egymilliárd dolláros bevételük keletkezett az általuk beszedett kereskedési jutalékokból. Ezt a hatóság szerint “be nem jegyzett értékpapírok (= kriptopénzek) forgalmazásával” érhették el.

Az ügy talán nem is zavarna sok vizet, hiszen ma már csak nagyon kevesen használják a tőzsdét, ám az ellenük szóló vádiratban több kriptovalutát is megneveztek, amik a felügyelet szerint az illegális értékpapír kategóriába sorolhatók. Ezek név szerint a következők:

A lista talán legérdekesebb eleme az Algorand, ugyanis a tőzsdefelügyeletet jelenleg vezető Gary Gensler korábban rendszeresen méltatta ezt a kriptovalutát. Az interneten több olyan előadás felvétele is megtalálható, ahol elismerően nyilatkozik az Algo tulajdonságairól és úgy emlegeti, mint amin olyan nagy cégek, mint például az Uber is létrehozhatnák a saját alkalmazásukat.

“Silvio Micali egy kollégám, az MIT kitüntetett professzora. Az általa fejlesztett Algorand egy nagyszerű technológia, nagy teljesítményre képes, akár az Uber-t is létre lehetne hozni rajta.”

A tőzsdefelügyelet az elmúlt hónapokban több olyan amerikai közszereplőt is beperelt, akik nyilvánosan méltattak bizonyos kriptovalutákat, így most sokan feltették a kérdést, hogy a felügyelet vezetője vajon maga ellen is eljárást fog-e kezdeményezni?

Sokan éppen amiatt figyeltek fel az Algorandra, mert a bitcoin mellett ez volt az egyetlen olyan kriptovaluta, amit Gensler nem támadott, hanem éppenséggel pozitív példaként hozott fel az ágazatból. Az hogy az általa vezetett szervezet az Algo-t most hirtelen a problémás kriptók között kezdte emlegetni, a kommentelők szerint azt jelenti, hogy Gensler megtévesztette a befektetőket, amiért őt is felelősségre kellene vonni.

Az Algorand árfolyama 6%-os eséssel reagált a tőzsdefelügyelet által közzétett dokumentumra. Ha ennyiben marad, ez a veszteség még nem veszélyezteti a token jelenleg felfelé tartó trendjét.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img