Illegális-e az ethereum forgalmazása? A tőzsdefelügyelet vezetőjét két órán át kérdezték, de nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre

spot_img

A törvény egyértelmű – mondta tegnapi meghallgatásán a tőzsdefelügyelet vezetője, miközben két órán át nem volt hajlandó kimondani, hogy az ethereumot egy illegálisan forgalmazott pénzügyi eszköznek tartja-e, vagy sem.

Gary Gensler-t a tőzsdefelügyelet munkásságáról kérdezték a washingtoni képviselők. A szervezet az elmúlt két évben úgy indított eljárást 55 különböző kriptovalutához köthető cég vagy személy ellen, hogy közben nem adott egyértelmű iránymutatást arra, hogy pontosan milyen törvényeket is kellett volna betartaniuk.

Bár Gensler gyakran hangoztatja, hogy a kriptós vállalkozásoknak semmi más dolguk sincs, mint hogy felvegyék a kapcsolatot a felügyelettel és regisztráljanak, ám erre eddig még senki sem volt képes, mert a szervezet elzárkózik a valós együttműködéstől, lehetetlenné téve, hogy az érintettek betartsák az állítólagos szabályozást. Az engedélyek hiányára hivatkozva ugyanakkor tucatjával indulnak a különböző eljárások, amik illegális értékpapír kereskedelemmel vádolják meg az ágazat szereplőit.

Az ennek részleteit feltárni kívánó bizottság tegnapi ülésről mostanra több videó is kikerült az internetre. Ezek közül mi az alábbi részletet választottuk, ami elég jól visszaadja, hogy “mennyire egyértelmű” a tőzsdefelügyelet kriptós iránymutatása.

https://twitter.com/sassal0x/status/1648338351832064003?t=Otkq4V3sZhADLpVW_OqjSw&s=19

Képviselő: Az ethereum egyike a legnépszerűbb kriptovalutáknak, de 2018 óta ellentmondásos meghatározások láttak napvilágot a státuszával kapcsolatban. A tőzsdefelügyelet egyik tagja arra a megállapításra jutott, hogy az biztos nem egy értékpapír kategóriába sorolható eszköz. Az árutőzsdei felügyelet részéről árucikknek minősítették. A New York-i ügyészség egy eljárásban értékpapírként nevezte meg.

Egy eszköz nem lehet egyszerre értékpapír, nem értékpapír és árucikk. Egyetért ezzel?

Gensler: Annyiban pontosítanék, hogy a törvények szerint minden értékpapír árucikknek is tekinthető, de a tőzsdefelügyeletnek valóban nincs fennhatósága az árucikkek felett.

Azzal egyetértek, hogy egyetlen eszköz sem lehet egyszerre árucikk és nem árucikk.

(Vagyis olyan eszköz ami egyszerre tartozik és nem tartozik a tőzsdefelügyelet hatásköre alá.)

Képviselő: Akkor ön hogyan kategorizálná az ethereumot?

Gensler: Szerintem az az általános irány, amit a kongresszus…

Képviselő: Az ön álláspontját szeretném hallani. A hatályos törvények alapján az ethereumot értékpapírnak vagy árucikknek tekinti?

Gensler: Anélkül hogy egyetlen kriptopénzt is konkrétan kiemelnék…

Képviselő: De hiszen korábban már kiemelt egyet, a bitcoint. Ezért most arra kérem, hogy egy másikról is mondjon konkrét véleményt. A második legnagyobbról, az ethereumról.

(Gensler az elmúlt években több nyilvános felszólalásában is azt mondta, hogy a bitcoin szerinte nem értékpapír, ezért nincs is szükség hatósági engedélyekre a forgalmazásához. Ha az ethereumot értékpapírnak minősítenék, minden tőzsdének egy hosszas és drága engedélyeztetési eljáráson kellene keresztülmennie, ami akár évekig is elhúzódhat. Ezen időszak alatt egyáltalán nem lehetne ethereumot forgalmazni az Egyesült Államokban, mert az nem bejegyzett, illegális értékpapírnak számítana.)

Gensler: Több mint 10 000 kriptovaluta létezik. Ha ezekkel kapcsolatban elmondható, hogy vállalkozók egy csoportja…

Képviselő: Én kifejezetten csak az ethereumról kérdeztem.

Gensler:…a profit reményében…

Képviselő: Egy konkrét kérdést tettem fel önnek, amiről korábban személyesen is tájékoztattam, hogy fel fogom tenni a meghallgatás során. Nem érheti meglepetésként, hogy válaszolnia kell erre. Az ethereum árucikk, vagy értékpapír?

Gensler: A törvények értelmében ha vállalkozók egy csoportja…

Képviselő: A törvények értelmében kérem, hogy a tőzsdefelügyelet elnökének pozíciójából mondjon véleményt.

Gensler: Nem lenne helyénvaló, ha elhamarkodottan mondanék véleményt…

Képviselő: De hiszen már korábban is mondott véleményt azzal, hogy 50 eljárást indítottak, és figyelmeztető leveleket küldözgettek, melyek szerint többen is megszegték az értékpapírokra vonatkozó törvényeket. Ezért most egy nagyon pontos kérdést tettem fel önnek, hogy mondja el mit gondol a második legnagyobb digitális eszközről.

Gensler: Az a véleményem, hogy ha vállalkozók egy csoportja…

Képviselő: Oké, akkor felteszek egy másik kérdést. Ön szerint a piac érdekeit szolgálja-e, hogy egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot az ethereumról és egyes hatóságok értékpapírnak, mások pedig árucikknek tartják? Szolgálja-e ez a bizonytalanság a vásárlók érdekeit és biztonságát? Segíti-e az innovációt? Az a véleményem, hogy a NEM lenne az elfogadható válasz erre a kérdésre.

Gensler: A kongresszus szerint egyetlen szervezet, a tőzsdefelügyelet…

Képviselő: És ennek a vezetőjeként ön nem hajlandó egyértelmű választ adni a kérdésemre. Kérem hagyjuk már ezt… (a mellébeszélést.)

Gensler: Csak általánosságban tudok nyilatkozni, mert nincs lehetőség belemenni a részletekbe.

Képviselő: De a bitcoinról korábban már konkrétan nyilatkozott.

Gensler: A tőzsdefelügyelet korábbi tagjai nyilatkoztak erről.

Képviselő: És ön nem hajlandó ugyanezt megtenni az ethereummal kapcsolatban. Úgy vélem, hogy emiatt elég nagy a törvényi bizonytalanság. Ebben egyetért velem?

Gensler: A törvények egyértelműek.

Képviselő: Akkor elmondom, hogy a piaci szereplők nem így látják. A hatóságok egymásnak ellentmondó állásfoglalása is problémákra utal. Ez a bizottság azért ült össze, hogy megoldja ezeket a problémákat és egyértelművé tegye a törvényeket.

Más, a fentikehez hasonló lefolyású részleteket is kiemelhettünk volna a tegnapi ülésről, de végül egyetlen képviselőnek sem sikerült konkrét választ kicsikarnia arra a kérdésre, hogy a hatóság vezetője értékpapírnak tekinti-e az ethereumot?

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Ethereum Shapella: éjjel aktiválódik az új frissítés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img