Ethereum Shapella: éjjel aktiválódik az új frissítés

spot_img

Nem sokkal szerda éjfél után fog élesbe állni az Ethereum régóta várt fejlesztése, ami lehetővé teszi a stakingben tartott tokenek szabad felhasználását.

Az ethereum kamatokért történő letétbe helyezésére 2020 decembere óta van lehetőség, ám technikai okokból eddig sem az így elhelyezett tokeneket, sem az értük járó hozamokat nem lehetett kiutalni a szolgáltatásból. Ezt a hiányosságot pótolja az éjjel aktiválódó Shapella fork, ami az Ethereum konszenzust és végrehajtást végző ágain élesedő Shanghai és Capella frissítések után kapta a nevét.

A staking teljessé válásával egy új korszak kezdődik azt Ethereum életében. A blokkláncon korábban aktivált EIP1559 frissítés már bevezetett egy égetési mechanizmust, amivel folyamatosan csökkenni kezdhet a forgalomban lévő ETH mennyisége. Ezt holnaptól az immár korlátozások nélkül használható staking fogja kiegészíteni, ami hosszabb távon újabb tokeneket vonhat ki a napi forgalomból, fundamentálisan erősítve ezzel a 2. legnagyobb kriptopénz helyzetét.

A Proof-of-Work bányászat tavaly nyári leállása és a Proof-of-Stake-re való áttérés óta (Merge) az Ethereum készlet lassan csökkenni kezdett. A 365 000 keletkező ETH mellett 449 000 került elégetésre.

Az ethereum bizonyos körökben akár még a bitcoinnál is vonzóbb kripto befektetéssé válhat, mert a nagyobb pénzeket mozgató befektetők a BTC mellett már egy natív kamatokat kínáló alternatívát is választhatnak. Igaz ugyan, hogy az Ethereum előtt már más hálózaton is elérhetővé vált a staking lehetősége, de sokak szemében még mindig csak a bitcoin és az ethereum azok a kriptovaluták, amelyek már kiállták az idők próbáját, és emellett elég nagyok is ahhoz, hogy nagyobb összegű (intézményes) befektetések fogadására legyenek alkalmasak.

Jelenleg a teljes ethereum készlet nagyjából 15%-a van stakingben tartva, amiért éves szinten ~4-5%-os (ETH-ben fizetett) kamatot kínálnak a különböző staking szolgáltatók.

Bár sok találgatás volt azzal kapcsolatban, hogy a szabad kiutalással eladják-e a befektetők az elmúlt két évben lekötve tartott tokenjeiket, de az elemzők többsége egyetért abban, hogy egy év múlva valószínűleg sokkal több ETH lesz majd stakingben tartva mint most.

Ha a következő hetekben kezdetét venné egy nagyobb kiutalási hullám, azt az eladási szándék mellett más okokkal is magyarázhatnánk.

Sokan dönthetnek például úgy, hogy egyszerűen csak kipróbálják, hogy tényleg működik-e a kiutalás lehetősége, de akár úgy is, hogy 2 év után staking szolgáltatót váltanak, amire eddig a korlátozások miatt nem volt lehetőségük. A stake-elésre szinte mindegyik tőzsde lehetőséget biztosított, de miután az elmúlt hónapokban több nagyobb váltó ellen is eljárást indítottak az amerikai hatóságok, ésszerű lehet nem náluk, hanem egy decentralizált szolgáltatónál folytatni a stake-elést.

A decentralizált szolgáltatók között is szorosabbá válhat a verseny, a felhasználók innentől kezdve bármikor dönthetnek úgy, hogy átmennek ahhoz, aki egy picivel több hozamot, vagy épp nagyobb biztonságot kínál számukra.

Végül, de nem utolsó sorban az eladások sem feltétlenül jelentik azt, hogy ezek a pénzek távoznak az ökorendszerből, a felszabaduló tőke más kriptós projektekbe is vándorolhat.

Nyilván lesznek olyanok is, akik tényleg az eladás és akár a kriptóból való kilépés mellett döntenek, ami rövidebb távon akár nagyobb kilengésekhez is vezethet. Akik viszont hosszú távú befektetésként tekintenek az ethereumra és nagyobb összeget helyeztek stakingbe az elmúlt két évben, valószínűleg nem azért tették meg, hogy 2022 áprilisában teljesen kiszálljanak belőle. Az Ethereum hálózat továbbra is nagy növekedési potenciállal rendelkezik, és csak a következő években érkező skálázódást segítő megoldásokkal válik majd teljessé.

A stakingben tartott 18 millió ETH fele jelenleg veszteségben van, vagyis kevesebbet ér, mint amikor vásárolták.

A stakingben tartott tokenek feloldása egy hosszabb, hónapokon át tartó folyamat is lehet, a hálózat ugyanis naponta ~57 000 ETH kivonására ad lehetőséget, míg jelenleg 18 millió ETH van letétben tartva. Emiatt eleinte nagy sorbanállásra kell számítaniuk az eladást, vagy a stakingszolgáltató váltást tervező felhasználóknak.

Az Ethereum árfolyama a Shapella decemberi bejelentése óta 50%-ot emelkedett és ugyanazt az 1200 – 1900 dolláros régiót árta be mint tavaly nyáron, a Proof-of-Work -> Proof-of Stake áttérésre (Merge) való felkészülés során.

Hogy izgalmasabb legyen a mai kereskedési nap, az Ethereum mellett egy fontosabb gazdasági eseményre is érdemes lesz odafigyelni, ugyanis 14:30-kor érkeznek az Egyesült Államok friss inflációs statisztikái, amik szintén okozhatnak ingadozást a piacokon.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img