SEC: a jogalkotás szükségtelen

spot_img

Gary Gensler, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke szerint a kriptovalutákra vonatkozó további jogszabályok létrehozása szükségtelen lépés, a már meglévő szabályok szabályozzák a kriptopiacot. Ha a kongresszus mégis a jogalkotás mellett döntene, fontos, hogy a törvényhozók ne ássák alá a már meglévő törvényeket. 

A képviselőház költségvetési bizottságának szerdai meghallgatása után Gensler újságíróknak azt mondta, hogy a “meglévő értékpapír-törvények lefedik a kriptopiacokon zajló tevékenység nagy részét és az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet élen jár annak a meghatározásában, hogy mi az értékpapír és mi nem, a törvényhozás pedig nem feltétlenül“.

Gensler azt is kijelentette, hogy a szabályozó hatóságoknak nincs szüksége kongresszusi döntésekre, a tekintetben mi mit jelent, az csak konfliktushoz vezetne, amelyeket a SEC nem engedhet meg. Úgy gondolja, hogy van egy ügynökség, – az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet – amelyet két bizottság felügyel, a képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottsága és a szenátus banki bizottsága.

“Ezek a bizottságok, valamint egyes bíróságok határozzák meg, hogy mi az értékpapír, és nem pedig egyes kriptotőzsdék állapítják ezt meg” – mondta később Gensler.

Már léteznek szabályok

A képviselőházi meghallgatás során Gensler azt is megemlítette a törvényhozóknak, hogy már léteznek jogszabályok a kripto szabályozására: “értékpapír rendeletnek hívják“. Gensler csak ismételte önmagát: “a legtöbb kriptovaluta értékpapírnak minősül, és az értékpapírtörvény hatálya alá kell tartozniuk”.

“Ha ezeket a tokeneket amerikai befektetőknek értékesítik, akkor vagy az értékpapír törvények hatálya, vagy a CFTC-hez tartozó törvények alá tartoznak.”

Kapcsolódó cikkünk:

A törvényhozók az elmúlt évek során számos törvényjavaslatot alkottak meg a kriptovaluták szabályozására. Az eddigi legösszetettebb kétpárti javaslatot Kirsten Gillibrand és Cynthia Lummis állította össze, amit a jövő hónapban újra elő fognak terjeszteni. A tervezet szerint az Árutőzsdei Határidős Kereskedési Bizottságnak (CFTC) lenne ellenőrzési joga a digitális eszközáruk, például a bitcoin felett. 

Apropó, CFTC! A meghallgatásra napokkal azután került sor, hogy a CFTC eljárást indított a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance ellen be nem jegyzett kereskedési tevékenység miatt. (Gensler nem kívánt válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy a SEC is indítana-e eljárást a Binance ellen.) Az iratok szerint a bitcoin, az ethereum és a litecoin mind árucikknek számítanak a CFTC szerint. Ez az állítás viszont ellentmond a SEC elnökének, Gary Genslernek a megjegyzéseinek, aki az év elején jelentette ki, hogy a bitcoin kivételével minden digitális érme értékpapírnak minősül. A CFTC elnöke, Rostin Behnam a március elején közvetlenül visszautasította Gensler megjegyzéseit, azzal érvelve, hogy az ETH kategorikusan árucikk.

Kipróbáltuk a PrimeXBT-t. Bemutatónkban főleg azokat a lehetőségeket emeltük ki, amik megkülönböztetik az oldalt a többi váltótól. További részleteket itt érsz el és a PrimeXBT oldalán.

Nem ez lenne az első eset, hogy a SEC és a CFTC nem ért egyet bizonyos kérdésekben. Azt viszont lassan tényként kezeli az iparág, hogy a kripto ellenében a két hatóság élen jár az eljárások terén, külön gyeplőt tartva kezükben, saját szakállukra munkálkodva. Gensler nyilatkozata egyfajta válasz is lehet Katie Haun ezen a héten közzétett bejegyzésére, miszerint:

Az Egyesült Államok főbb politikai döntéseit a Kongresszusnak és az állami törvényhozásoknak kellene meghozniuk, nem pedig a nem megválasztott tisztviselőknek. Továbbá a SEC és a CFTC az Egyesült Államokban uralkodó szabályozási űr miatt saját kezébe vette a dolgokat“.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Saját kezébe vette a gyeplőt a SEC és a CFTC

/cftc, sec, nymag.com, dailyhodl, the block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img