A bitcoin árucikk

spot_img

Gary Gensler, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet elnöke hétfőn a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy a bitcoin az egyetlen olyan kriptopénz, amelyet hajlandó nyilvánosan árucikknek, nem pedig értékpapírnak minősíteni.

Más kriptók besorolásáról azonban nem nyilatkozott, így például az ethereum státusza továbbra is tisztázatlan.

A CNBC riportere Jim Cramer arról kérdezte az elnököt, hogy milyen együttműködést folytat az Árutőzsdei Határidős Kereskedési Bizottsággal (CFTC) a digitális eszközök szabályozásában. Gensler azzal a gyakran hangoztatott véleményével válaszolt, hogy a kriptopiac nagy része, amely egy erősen spekulatív eszközosztály, értékpapírokból áll.

“A befektetők hozamot remélnek ugyanúgy, mint amikor más pénzügyi eszközökbe fektetnek be, amelyeket értékpapíroknak nevezünk. Sok ilyen pénzügyi eszköz, kriptoeszköz rendelkezik az értékpapír fő jellemzőivel és ezért a SEC joghatósága alá tartozik.”

Gensler elismerte, hogy egyes kriptoeszközök, nevezetesen a bitcoin árucikknek minősíthető, amit már az elődei is megtettek.

“Az egyetlen, ami árucikknek minősíthető a bitcoin. Ezt elődeim és mások is megtették már” – tette hozzá. 

A besorolás kulcsfontosságú szerepet adhat az Árutőzsdei Határidős Kereskedési Bizottságnak a bitcoin piacok felügyeletében.

Két nagyszerű szabályozó van ebben az országban” – folytatta Gensler, azzal érvelve, hogy az ügynökségek együtt fognak működni annak érdekében, hogy a digitális eszközök piacain tisztességes, átlátható befektetői védelmet biztosítsanak.

A SEC korábbi elnöke, Jay Clayton hivatali ideje alatt a bitcoin mellett az ethereumot is árucikknek nevezte meg. A CNBC még januárban kérdezte meg Genslert, hogy mit gondol az ether jogi státuszáról, akkor még elkerülte a közvetlen válaszadást.

Még 2018-ban, az MIT-n tartott egy blokklánc bemutató kurzust, ahol az elnök akkor azzal érvelt, hogy az ethereum ICO-ja hasonlít egy értékpapír kibocsátáshoz. Akkor azt mondta, hogy megfelelt a “Howey-teszten“.

Kirsten Gillibrand amerikai szenátor még a hónap elején nyilatkozta azt, hogy Gensler és Rostin Benham, a CFTC elnöke is egyetértett abban, hogy az ether is árucikk. Míg Benham elismerte ezt az állítást, Gensler továbbra is szűkszavúan nyilatkozik a kérdésről.

Egyes iparági vezetők szerint a kriptoeszközök egyáltalán nem alkalmasak ilyen besorolásra. A Cardano alapítója, Charles Hoskinson például azt vallja, hogy a „kategória alapú szabályozás” ellentétes lenne a kriptoval, mivel „központosított szereplőktől” függne a jelentéstétel és közzététel.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi az MNB általános koncepciója a kriptopénzek világa kapcsán, miként tekintenek a bitcoin, általában a kriptopénz-piacra hazánk nemzeti bankjának vezetői akkor gyere és csatlakozz TE is a Kripto Akadémia csütörtöki discord meetup-jához. 

E hét csütörtökön, június 30-án, 20:00-kor ismét Kripto Akadémia Online Meetup, ezúttal egy igazán különleges vendéget köszönthetünk, Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank Chief Digital Officere lesz a beszélgetőpartnerünk!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. Az így vásárolt kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni.

Várva várt törvényjavaslat érkezik az USA-ból

/marketwatch, cryptopotato, gettyimages, news forkast/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img