Várva várt törvényjavaslat érkezik az USA-ból

spot_img

Cynthia Lummis republikánus szenátor és Kirsten Gillibrand demokrata szenátor 2022. június 7-én, kedden mutatta be a kétpárti Felelős Pénzügyi Innovációs Törvény (Responsible Financial Innovation Act.) törvényjavaslatot. Ez a törvényjavaslat egy széleskörű, átfogó kísérlet lesz a bitcoin és egyéb kriptovaluták szabályozására.

Lummis szavait idézve, a törvényjavaslat “teljes mértékben integrálja a digitális eszközöket a pénzügyi rendszerbe és rendet teremt a kriptotérben“.

Elmondásuk szerint a törvényjavaslat megalkotása során folyamatosan konzultáltak az iparág és a bányászat meghatározó szereplőivel, hogy olyan jogszabály születhessen, amely Lummis szerint “egyértelmű és érthető szabályozást fog szülni, úgy hogy közben nem fojtja el az innovációt“.

Nem szabályozhatjuk túl – teszi hozzá Lummis.

A jogszabály tisztázza a már meglévő két szabályozó hatóság, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), valamint a Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottság (CFTC) szerepét, és egyértelművé teszi, hogy a bányászok nem lehetnek bróker kereskedők.

A jogszabály az eszközökre vonatkozó jelenlegi szabályozási rendszerre épül anélkül, hogy további szabályozó testületeket hozna létre.

forrás: (time.com)

A kriptovalutákra vonatkozó eddigi jogszabályok tisztázása

Az új törvényjavaslat része a kriptovalutákra vonatkozó meglévő törvényjavaslatok és jogszabályok (több mint 50) összevisszaságának tisztázása, beleértve a tavaly elfogadott infrastrukturális beruházási és foglalkoztatási törvény egyes részeit.

“A digitális eszközök felügyeletére vonatkozó kezdeti jogszabályok még az Obama-kormány idejéből származnak, amelyek tele vannak megválaszolatlan kérdésekkel és átfedő joghatóságokkal”.

A SEC és a CFTC marad a felelős, nem lesz új joghatóság

Annak ellenére, hogy a közelmúltban a média azt sugallta, hogy egy új tanácsadói testület fogja irányítani és felügyelni a jogszabályt, Lummis szenátor szerint nem lesznek létrehozva újabb felügyelő ügynökségek.

A kriptovaluta bányászat is az új törvénytervezet hatálya alá tartozik

Lummis az alábbi interjúban megjegyezte, hogy a jogszabály az államokra bízza a bitcoin bányászat szabályozását. Dicséri a bányászokat, hogy innovatív módon gondolkodnak, ahogyan a hálózat stabilitásán dolgoznak.

“A digitális eszközök bányászai a leginnovatívabb szereplők közé tartoznak ezen a téren. Szülőállamomban, Wyomingban vannak olyan bányászok, akik földgázfáklyákhoz csatlakoztatják bányászgépeiket, hogy felhasználják a gyakran a légkörbe kerülő gázokat. Mások nap- és szélenergiát használnak a működtetésükhöz. Arra kérem a Fehér Házat, hogy óvatosan közelítse meg ezt a kérdést, hogy ne fojtsa el az innovációt felesleges szabályozásokkal.”

A stabilcoinok szerepe

Lummis szerint a törvényjavaslat jelentősen növelni fogja a tokenek és a stabilcoinok felügyeletét is. 

“A stabilcoinoknak biztosítással vagy 100%-os fedezettel kell majd rendelkezniük“. Ez egy nagyon átfogó törvényjavaslat, amely kifejti az árucikknek és értékpapírnak minősülő tokeneket, tartalmaz egy álláspontot a stabilcoinokról, tartalmaz egy vitát a CBDC-kről (központi banki digitális valuta), de megemlíti az NFT-ket is, összhangban a korábban hallottakkal.”

Az új jogszabályról szóló legtöbb jelentés szerint a törvényjavaslat csak a jövő évben mehet át a kongresszuson a novemberben esedékes kongresszusi választások miatt. A javaslatot legalább három kongresszusi bizottságnak kell megvizsgálnia, mielőtt az a kongresszus egésze elé kerülne. Gillibrand szenátor arra számít, hogy “legkésőbb jövőre meg fogják szavazni a szenátusban“.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. Az így vásárolt kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni.

Jelentős enyhítések érkeznek az amerikai kriptoszabályozás során

/bitcoin magazine, coindesk, forbes, bloomberg, pymnts.com, time/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img