Saját kezébe vette a gyeplőt a SEC és a CFTC

spot_img

Az amerikai dollár (USD) és a bankrendszer 2008 után ismét nagy nyomás alatt áll, erre a pénzügyi szabályozók válaszul a kriptoipart okolják, bűnbakot látnak benne. Iparági szereplők és más jogi hatóságok is kongatják már a harangot, ha ezt a magatartást követi az USA, szép lassan megfolytja országában a születendő iparágat és egyben az innovációt is.

Állami és kormányzati szinten sincs összhang. Az elmúlt hetekben, hónapokban sorra jelentették be az USA államok kriptobarát törvényjavaslataikat, míg a kormányzat részéről eddig elutasítást, követelést és azonnali szigorú szankciós intézkedéseket tapasztalhatott meg az iparág. Nagyon úgy néz ki, hogy több úton jár az amerikai törvényhozási gyakorlat a kriptovalutákkal szemben és egyben bűnbaknak is titulálható a jelenlegi bankrendszerben keletkezett repedések miatt.

A kripto ellenesség felerősödése az FTX bukásával kezdődhetett. Mára szinte mindegyik politikai párt (köztük a regnáló kormánypártiak) megfeledkezett a korábbi FTX kriptos adományokról, ha tehetik, elhatárolódnak, kioldalaznak mellőle. A lista pedig igen hosszú és illusztris (néha nem árt felidézni ki, mit, mennyit fogadott el). A kormányzati és szabályozási káoszt kihasználva a szabályozó hatóságok jelenleg azt tesznek, amit szeretnének a kriptoipar szereplőivel, annak ellenére, hogy néhány kongresszusi képviselőtől már erős kritikát is kaptak. Ugyanezek a képviselők már a kormányt is kritizálják emiatt.

Kapcsolódó cikkünk:

Március 27-én a Haun Ventures alapítója és egyben a Coinbase igazgatósági tagja, Katie Haun írt egy cikket arról, hogy az amerikai pénzügyi szabályozók szándékosan fojtogatják a kriptoipart. Úgy véli, hogy a pénzügyi szabályozók megragadták a gyeplőt, saját kezükbe vették, hatáskörükben eljárva kemény fellépésekkel. “Megpróbálnak egy egész iparágat kifagyasztani a banki szolgáltatásokból, ha kell a kongresszust megkerülve.

Nem éppen ezekkel a szavakkal, de pár hete, Nick Carter a Castle Island Ventures társalapítója hasonló gondolatokat fogalmazott meg, miszerint a kriptoiparnak egyre nagyobb gondot okoz a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés és annak korlátozása az Egyesült Államokban, gyakorlatilag a kriptoipar ellehetetlenítése zajlik az USA-ban. Azt is állítja, hogy a Biden-kormány kriptoval szemben tanúsított eddigi lépései az Obama-kormány Operation Choke Point nevű, azaz a Fojtópont művelethez hasonlatosak, ahogyan az online póker esetében is tették. Úgy véli, hogy a bankszektort használják fel arra, hogy ellehetetlenítsék a kriptoipart, azáltal, hogy első körben a bankokat riasztják el attól, hogy kriptovállalatokkal működjenek együtt.

Olvasd el ezt is:

Azonban a gyeplőt néha a szenátorok is megrángatják saját vagy bújtatott kormányzati célok elérése érdekében. Bő egy hónapja például amerikai demokrata politikusok egy csoportja kormányzati szinten, – élükön Elizabeth Warren szenátor asszonnyal – az Energiaügyi Minisztériumtól (DOE) és a Környezetvédelmi Ügynökségtől (EPA) követelték azt, hogy kényszerítsék ki belátható időn belül a kriptobányász vállalatoktól az energia- és emissziós (kibocsátási) adataik közzétételét.

A kriptopolitika a kongresszus feladata, nem pedig a szabályozó hatóságoké

Haun írásában hozzátette, hogy a kriptoipari szereplőket a rossz szereplőkkel együtt egy kalap alá veszik. Ez egy “összehangolt szabályozási kampány része, amelynek célja az ágazat fejlődésének megakasztása“. Más országok szabályozási kereteket és jogszabályokat vezetnek be a születendőben lévő iparág számára. Azonban a “nem megválasztott tisztviselők” hozzák a fontos politikai döntéseket arról, hogy (kis túlzással) Amerikában legyen-e kriptoipar vagy sem. Így folytatja:

“A szabályozó hatóságok felőli lépések meggondolatlanok és alkotmányellenesek. A legfontosabb mégpedig az, hogy Amerikát arra a veszélyes útra tereli, hogy lezárja a bankrendszert azok elől, akiket egy adott kormányzat nem kedvel (vagy nem akar kedvelni). Az Egyesült Államok főbb politikai döntéseit a Kongresszusnak és az állami törvényhozásoknak kellene meghozniuk, nem pedig a nem megválasztott tisztviselőknek. Továbbá a SEC és a CFTC az Egyesült Államokban uralkodó szabályozási űr miatt saját kezébe vette a dolgokat. Őszinteségre és átláthatóságra van szükség. A jelenlegi politikai szemlélet azonban “azzal fenyeget, hogy megfojtja az innovációt és megbünteti a törvényes szereplőket. A kormányzati cenzúrának nincs helye a pénzügyekben, vagy bármely iparágban.”

Charles Edwards, a Capriole Fund alapítójának is hasonló véleménye van. Megjegyezte, hogy az amerikai bankrendszer nyomás alatt áll, és a pénzügyi szabályozók válaszul a kripto ellen lépnek fel.

“Ironikus, hogy az elmúlt két hétben az amerikai szabályozók mindent, amit csak tudnak, a kriptora kennek. A Signature Bank törvénytelen leállítása, indokolatlan Coinbase értesítés, a Binance elleni eljárás, és a lista hosszan folytatható.”

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Merre van az arra?

/wsj.com/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img