A kriptoipar ellehetetlenítése zajlik az USA-ban?

spot_img

A kriptoiparnak egyre nagyobb gondot okoz a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés és annak korlátozása az Egyesült Államokban. A problémára Nic Carter, a Castle Island Ventures társalapítója és bitcoin szószóló hívta fel a figyelmet egy nemrégiben megjelent írásában.

Carter úgy véli, hogy az amerikai kormány megpróbálja elvágni a kriptoszektort a bankszektortól. Azt is állítja, hogy a Biden-kormány kriptoval szemben tanúsított eddigi lépései az Obama-kormány Operation Choke Point nevű, azaz a Fojtópont művelethez hasonlatosak, ahogyan az online póker esetében is tették. Írásában Carter, az elmúlt 10 hétben 14 különböző eseményre mutatott rá, amelyek egy összehangolt stratégiára utalhatnak szerinte. Legutóbb a Fehér Ház adott ki egy ütemtervet a kriptovaluta-kockázatok kezeléséről, amiben leírják hogy:

“A Kongresszus ne tegye lehetővé a hagyományos intézmények, például a nyugdíjalapok számára, hogy érdemben részt vegyenek a kriptopénzpiacokon. Súlyos hibának nevezi az olyan törvények elfogadását, amelyek elmélyítik a kapcsolatot a kripto és a hagyományos piacok között.”

A Castle Island alapítója szerint, a kriptoipar jelenleg “támadás alatt” van az amerikai kormány részéről. Úgy gondolja, hogy a bankszektort használják fel arra, hogy ellehetetlenítsék a kriptoipart, azáltal, hogy első körben a bankokat riasztják el attól, hogy kriptovállalatokkal működjenek együtt. 

Ez a metodika nagyon hasonló az Obama-kormány által alkalmazott Operation Choke Point (Fojtópont művelet) nevű stratégiához, amelyben bizonyos iparágak háttérbe szorítására törekedtek azáltal, hogy korlátozták a bankokhoz való hozzáférési jogokat. Az érintett iparágak közé tartozott anno az online pókeripar, a lőfegyvergyártók, a felnőtt szórakoztatóipar, a lottójátékok és a pénzátutalási hálózatok.

Kapcsolódó cikkek:

Ami a kriptoszektort illeti, Carter az elmúlt 10 hétben 14 olyan esetet sorolt fel, amikor a kriptobarát bankok, egyik napról a másikra a kormány nyomására döntöttek úgy, hogy nem nyújtanak több szolgáltatást a kriptovállalatoknak. Emlékezzünk vissza, hogy először a könyvvizsgáló cégek jelezték, hogy felfüggesztik az összes szolgáltatásukat – beleértve a tartalékok igazolását is – a kriptos cégekkel és a kriptotőzsdékkel szemben, amit a Binance is megerősített. 

A kriptoiparral szembeni “támadásban” az amerikai Központi Bank (Fed), a Központi Betétbiztosítási Társaság (FDIC), az Pénzügyi Ellenőrző Iroda (OCC) és az Igazságügyi Minisztérium DOJ) vehet részt a Fojtópont 2.0-ra keresztelt akcióban Carter következtetése szerint.

Kiemelte a Fed, az FDIC, az OCC és a Nemzeti Gazdasági Tanács nyilatkozatát, amely szerint határozottan elriasztják a bankokat attól, hogy kripto eszközöket tartsanak, vagy kriptovállalatokkal „biztonsági és megbízhatósági” alapon foglalkozzanak. A cikk az alábbi eseteket is említi: 

Újra és újra, a “biztonság és a megbízhatóság” kifejezések mögé bújva, a kormány világossá tette, hogy egy bank számára a nyilvános blokkláncokkal történő bármilyen interakció elfogadhatatlanul kockázatosnak minősül” – írja Carter. Hozzátette azt is, hogy a Fehér Ház legutóbbi útmutatása konkrétan nem tiltja a bankoknak a kriptoügyfelek kiszolgálását, de nyomatékosítja mi az elvárás.

Carter cikkét követően a Blockchain Association ügyvédje, Jake Chervinsky is ugyanezen a véleményen van, aki a Twitteren jelentette ki, hogy a szövetségi ügynökségek “fegyverként használják a bankrendszer feletti ellenőrzést a kriptovállalatokkal szembeni diszkrimináció elrendelésére“.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy az amerikai demokrata politikusok attól sem riadnak vissza, hogy az Energiaügyi Minisztériumon (DOE) és a Környezetvédelmi Ügynökségen (EPA) keresztül különböző adatokat követeljen vagy kényszerítsen ki az iparági szereplőktől, például a bányászoktól, amiről itt írtunk bővebben.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Merre van az arra?

/cryptobriefing, nic carter/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img