A G7-országok szigorúbb kriptovaluta szabályozást akarnak

spot_img

A világ hét legnagyobb gazdaságát tömörítő informális fóruma (ismertebb nevén a G7) szigorúbb szabályozási tervezetet alkalmazna a kriptoiparágra vonatkozóan a közelmúltban bekövetkezett számos negatív esemény miatt. A keretrendszer végleges változatának az elkészítését már ez év júliusára tervezik. A cél természetesen itt is a befektetővédelem lenne.

A 49. G7-es csúcstalálkozó előzetes információi szerint Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hatóságai egyesíteni kívánják erőiket, és megfelelő globális szabályokat kívánnak kidolgozni a kriptoszektorra nézve. A fogyasztóvédelem és a kriptos vállalkozások átláthatóságának növelése áll majd a készülő keretrendszer középpontjában.

A G7-országok úgy vélik, hogy a rossz kormányzati döntések és a szigorú felügyeleti hiányosságok okozhatták például az FTX tavaly novemberi csődjét. A tisztviselők aggodalmukat fejezték ki az Egyesült Államokból induló bankválság miatt is.

Ezeket az eseményeket szem előtt tartva, a G7-ek május közepén a pénzügyminiszterek és a központi banki vezetők találkozóján meg fogják vitatni a jövőbeli jogszabályok részleteit. A hatóságok a rá következő hónapban, Washingtonban fognak ülésezni a jogszabályi tervezetről, de már a G20-akkal egyeztetve. A keretrendszer formális változata várhatóan idén júliusban fog megszületni.

Kapcsolódó cikkünk:

François Villeroy de Galhau, a Francia Központi Bank elnöke azzal érvelt, hogy a tavaly májusi Terra fiaskó és az azt követő piaci összeomlás “ébresztőként” szolgálhatott a megfelelő szabályok bevezetésére.

Ezt követően Mark Branson, a német pénzpiaci szabályozó, a BaFin elnöke és Narendra Modi, India miniszterelnöke azt javasolta, hogy a globális szabályozók működjenek együtt és érvényesítsék azokat a szabályokat a digitális eszköziparban, amelyek maximális befektetővédelmet biztosíthatnak.

Kipróbáltuk a PrimeXBT-t. Bemutatónkban főleg azokat a lehetőségeket emeltük ki, amik megkülönböztetik az oldalt a többi váltótól. További részleteket itt érsz el és a PrimeXBT oldalán.

Globális szabályozási törekvések

Még 2022 októberében a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) ajánlásokat tett közzé a kriptovaluta eszközökkel kapcsolatos tevékenységek nemzetközi szabályozásáról. A dokumentum kitért a pénzügyi stabilitást veszélyeztető kriptovaluta alapú tranzakciók minden típusára vonatkozó szabályozási megközelítés kidolgozásának főbb kérdéseire és kihívásaira. Emellett ismertette a lehetséges szakpolitikai kezdeményezéseket joghatósági és nemzetközi szinten.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is adott már ki iránymutatást a kriptovaluták szabályozása terén. A szervezet még azokat a kulcsfontosságú elemeket is kiemelte, amelyeket az egyes országoknak figyelembe kell venniük, és ennek kapcsán átfogó és összehangolt iránymutatást dolgozzanak ki. Az IMF tisztviselői általánosságban egyetértettek abban, hogy a kriptoeszközök nem kaphatnak hivatalos fizetőeszköz vagy törvényes fizetőeszköz státuszt. Az IMF úgy véli, hogy a szigorú tiltás nem a legjobb megoldás, de célzott korlátozásokra kerülhet sor belpolitikai céloktól függően. A jövőben a valutaalap szorosan együttműködik majd a nemzetközi szabályozási munka támogatásában a szabványalkotó testületek vezetésével és irányításával.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

A stabilcoinok nem stabilak

/reuters, cryptopotato, cryptonews, coinspeaker, eu, imf/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img