A pénzügyi stabilitás érdekében javasolja az IMF a CBDC-t

spot_img

A Nemzetközi Valutaalap, az IMF által ajánlott új gazdaságpolitika célja a kriptopénzek globális bevezetésével kapcsolatos pénzügyi kockázatok csökkentése.

Az IMF tisztában van és elfogadja a kriptoeszközökben rejlő potenciált, mint például a gyorsabb és olcsóbb határokon átnyúló fizetések lehetőségét. A  jelentés a magas hozamokat, a tranzakciós költségeket és sebességet, valamint a pénzmosás elleni (AML) előírásokat tekinti a kriptók elterjedésének elsődleges mozgatórugójának.

A kriptoeszközökkel való fokozott kereskedésből eredő pénzügyi stabilitási kihívások ellensúlyozására az IMF a következőket ajánlja:

“A politikai döntéshozóknak globális szabványokat kell bevezetniük a kriptoeszközökre nézve, és az adathiányok megszüntetésével javítaniuk kell a kriptoökoszisztéma nyomon követésére vonatkozó lehetőségeket. A kockázatokkal szembesülő feltörekvő piacoknak pedig meg kell erősíteniük a makrogazdasági politikájukat, és meg kell fontolniuk a központi banki digitális valuták kibocsátásának előnyeit.”

Az IMF jelentéséből kiderül, hogy a kriptopiac értékelése a bitcoinon (BTC) kívül más kriptovalutákra is kiterjed, a stabilcoin kínálat erőteljes növekedésével együtt. Három év IMF adatai azt mutatják, hogy a nem stabilcoin kriptoeszközök, például a bitcoin kockázattal korrigált hozamai összehasonlíthatóak más mainstream benchmarkokkal, például az S&P 500-al, ahogyan azt az alábbi ábra részletezi:

A központi banki digitális valuta (CDBC) kibocsátás mellett az IMF “a kockázattal arányos és a globális forgalomban lévő stabilcoinokkal összhangban lévő szabályozást” ajánlja. A CBDC bevezetésén túlmenően a dollármentesítési politika segítene a kormányoknak a makroszintű pénzügyi kockázatok kezelésében.

A Cointelegraph még 2021 júliusában számolt be arról, hogy az IMF “fokozni” kívánja a digitális valuták felügyeletét”. A digitális eszközök előnyeit felhasználva egy régebbi IMF-jelentés szerint “a fizetések egyszerűbbé, gyorsabbá, olcsóbbá és hozzáférhetőbbé válnak. Ezek a fejlesztések elősegíthetik a hatékonyságot, ami mindenki számára jelentős előnyökkel jár”.

Az IMF korábban azt is tervezte, hogy találkozik Nayib Bukele salvadori elnökkel, hogy megvitassák a bitcoin általános elterjedésének következményeit és lehetőségeit.

Vajon véletlen egybeesés, hogy az IMF jelentéssel szinte egy időben a VISA, egy készülő hálózatot jelentett be, amelyben összekötné a CBDC-ket és a stabilcoinokat? Ha bitcoin és nagyobb kriptovaluták vásárlását tervezed, a Binance felületét ajánljuk.

/cointelegraph, blockchain news/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img