Az IMF aggódik El Salvador döntése miatt

spot_img

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Nayib Bukele el salvadori elnökkel fog találkozni, hogy lezárja a közép-amerikai országot támogató, világjárvány elleni segélyhitelről szóló megbeszéléseket. Egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Garry Rice, az IMF szóvivője arra is utalt, hogy El Salvador azon döntése, hogy a bitcoint nemzeti valutává teszi, az IMF találkozójának középpontjában áll majd. Az IMF szóvivője szerint El Salvador döntése, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszközzé teszi, számos kérdést is fel vet, amelyek alapos elemzést igényelnek.

A Nemzetközi Valutaalap 2021. június 10-i közleményében azt írta, hogy számos “makrogazdasági, pénzügyi és jogi kérdést” vetít előre El Salvador elhatározása. Gerry Rice a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az IMF szorosan követni fogja a fejleményeket. Az ország döntése, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszközként ismeri el, viták sorát indította el mind a kripto-, mind a hagyományos pénzügyi világban.

El Salvador elnöke, Nayib Bukele a Bitcoin 2021 konferencián jelentette be a döntést, és gyorsan el is küldte utána a törvényt a Kongresszusnak ratifikálásra. A döntés értelmében a bitcoin, az országban nem lesz adóköteles a tőkenyereség után, valamint az állampolgárok adót is fizethetnek majd a legnagyobb kriptovaluta által.

Bukele szerint a bitcoin törvényes fizetőeszközzé tétele számos előnnyel jár az állampolgárok számára, többek között elősegíti a pénzügyi integrációt. Bukele kijelentette továbbá, hogy a kereskedők nem utasíthatják vissza a bitcoinban történő fizetést.

“Ha bemegyünk egy McDonald’s-ba vagy bárhova, nem mondhatják azt, hogy nem fogadjuk el a Bitcoint, a törvény szerint el kell fogadniuk, mert ez törvényes fizetőeszköz”.

A közelmúltban arról is beszámoltak, hogy Bukele utasította az állami tulajdonú LaGeo elektromos vállalatot, hogy a geotermikus erőműveket – amelyek kihasználják El Salvador aktív vulkánjait – bocsássa a Bitcoin bányászok rendelkezésére. Ezzel a lépéssel az ország, a bitcoin energiafogyasztásából származó parázs viták középpontjába is került.

Mivel a Bitcoin kapcsán ez az első ilyen jellegű kezdeményezés a világon, az IMF nem árult el további részleteket arról, hogy mik lehetnek a problémák. A kriptoközösség bennfentesei eközben az IMF-et “a monetáris imperializmus eszközének” nevezték. Max Keiser pedig még ennél is keményebb szavakkal illette az IMF-et.

Nehéz megmondani, hogy El Salvador döntésének mekkora hatása lesz a világra nézve. Jelenleg a tendencia a központi bankok által kibocsátott digitális valuták (CBDC) gondolata és a kripto szabályozás felé terelődik és nem magára az elfogadásra.

Ha Bitcoin és más nagyobb kriptovalutákat vásárolnál a Binance és az FTX felületét ajánljuk.

/beincrypto, forkast, explica/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img