Még több védelmet akar a SEC elnöke a lakossági kripto befektetők számára

spot_img

Gary Gensler, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságának elnöke a fogyasztóvédelem nevében még több erőfeszítést szorgalmazott a kriptotőzsdék szabályozására.

A Pennsylvania Egyetem Carey Jogi Kara által április 4-én tartott rendezvényen a SEC elnöke kijelentette, hogy együttműködnek Határidős Árutőzsdei Kereskedési Bizottsággal (CFTC). Amerika vezető pénzügyi szabályozói közösen az értékpapírok és áruk keverékét kínáló kereskedési platformok felügyeletét tervezik.

A probléma továbbra is az, hogy az Egyesült Államok szabályozói még nem tisztázták hivatalosan, hogy mi számít értékpapírnak, így a legtöbb vállalat még mindig bizonytalan a kriptovaluták státuszát illetően.

A Bloomberg szerint az elnök azt mondta, hogy több szabályra van szükség a tőzsdékre vonatkozóan, “mert a lakossági befektetők jelenleg kiszolgáltatottak az átveréseknek és a piaci manipulációnak”.

“Megkértem a munkatársakat, hogy mérlegeljék, hogyan lehetne a leghatékonyabban regisztráltatni és szabályozni azokat a platformokat, ahol az értékpapírok és nem értékpapírok kereskedelme összefonódik” – tette hozzá.

Jelenleg a SEC, amely a kriptobefektetéseket kötelezettségként jelöli meg, az értékpapírok felett rendelkezik joghatósággal, míg a CFTC pedig a származékos piacokkal foglalkozik.

Vitát váltott ki, hogy melyik ügynökségnek kellene szabályoznia a kriptovalutákat. Az FTX-hez hasonló származtatott tőzsdék a CFTC-t részesítenék előnyben, de a SEC elnöke és számos amerikai törvényhozó szerint a kripto az értékpapírok hatáskörébe tartozik. Gensler megerősítette ezt a feltételezést, kijelentve:

“Tény, hogy a legtöbb kripto esetében vállalkozók egy csoportja a nyilvánosságtól pénzt gyűjt nyereség reményében, ez pedig a mi joghatóságunk alá tartozó befektetési szerződés vagy értékpapír jellemzője.”

A “fogyasztók védelme” érdekében a szabályozás mellett kampányol, de sok kriptoipari szakértő azt állítja, hogy ez egyszerűen meg fogja fojtani az iparágat és az innovációt, gyakorlatilag az ellenkezőjét érné el vele. A SEC által jóváhagyott nagy alapok általában csak az intézményi befektetők számára elérhetőek, így a lakossági csoportnak kevés lehetősége marad.

Értékpapír vagy árucikk?

Cynthia Lummis wyomingi szenátor azt állítja, hogy a bitcoin árucikk. A múlt hónap végén a NBC-nek adott interjújában azt mondta a bitcoinra utalva:

“Én egy árucikket birtokolok… Hiszem, hogy egy nap valuta lesz, de jelen pillanatban még csak ez is egy árucikk, akárcsak a szarvasmarha, a búza vagy az arany. Egy bizonyos ponton fizetőeszközzé fog válni, azonban jelenleg még nem az, de nagyon gyorsan meg fog történni”.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/beincrypto/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img