Újabb FED kommentár, újabb esés

spot_img

Kedd után szerdán is megszólaltak az amerikai jegybank képviselői, kisebb pánikot okozva a kripto piacon.

A közlemény szerint a FED májusban a 0.5%-os kamatemelés mellett, egy havi 95 milliárd dolláros kötvény eladási programot indíthat, aminek célja a piac lehűtése, az infláció és a hitelezés visszaszorítása lenne.

A jegybank korábban 2017-2019. között hajtott végre hasonló eladásokat, ám akkor még a most tervezett felében, 50 milliárd dollárban maximalizálta azok havi mértékét. Értékesíthető eszközállományuk akkor 4.5 ezer milliárd dollár volt, ma viszont már 9 ezer milliárd dollár, az USA GDP-jének egyharmada.

Az akkori eladások 2017. októberében vették kezdetüket. A bitcoin az ezt követő két hónapban még több mint 300%-kal növekedve, beállította a sokáig rekordnak számító 20 000 dolláros árfolyamát, ám 2018-ban már jelentős visszaesést szenvedett el. Ugyanebben az évben a hagyományos piacokon két nagyobb korrekció is végbement, amit szakértők a jegybank lépéseire vezettek vissza.

Habár nem túl jó előjel, hogy a FED ismét ehhez az agresszív eszközhöz kíván nyúlni, a hagyományos piacok lényegében nem reagáltak a tegnap történtekre. A nagyobb indexek 0.5 – 1%-os eséssel zárták a kereskedési napot.

A bitcoin azonban még a Terra által nyújtott mankó ellenére sem volt képes arra, hogy megtartsa a tegnap reggel még stabilnak tűnő helyzetét, ezzel bizonytalanná téve, hogy folytatni tudja-e az elmúlt hetekben mutatott emelkedést.

2021. nyarán szintén visszazuhant a már kitörni látszó bitcoin, de akkor gyorsan sikerült újból a kulcs szint fölé kerülnie.

Az árfolyam az elmúlt két napban 47 200 dollárról, 42 700 dollárig esett vissza. A 44 000 – 45 000-es régió gyors visszaszerzése lehetne, ami visszaadhatná a növekedésbe vetett reményeket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img