Megszólalt a jegybank, megingott a piac

spot_img

Tegnap délután a hagyományos és kripto piac is bezuhant az amerikai jegybank képviselőinek nyilatkozatára.

Az elhangzottak alapján a FED május 3-4-i ülésén 0.5 százalékos kamatemelésre és a jegybanki eszközök gyors csökkentésének bejelentésére lehet számítani.

Mivel a kamat a kockázatmentesen megszerezhető hasznot jelenti, ennek növekedése egyre nagyobb tőkét vonhat el a tőzsdei befektetésektől, ami megnehezítheti a piacok növekedését.

Ami a jegybanki eszközök csökkentését illeti, a FED 2020. óta vállalati kötvények vásárlásával segítette az amerikai cégek Covid utáni talpraállását, hamarosan viszont ennek a folyamatnak az ellenkezője veheti kezdetét.

Ennek alapvetően két módja lehet. Az agresszív, ha a FED az eladást választja. Ebben az esetben nagyobb eladási nyomás nehezedhet a piacra. A második, ha csak hagyják kifutni ezeket, de már nem újítják meg a kötéseket. Ebben az esetben hónapok, évek alatt, kíméletesebb módon zsugorodhat a jegybank főkönyve.

Mivel hosszabb távon mind a két esetben több száz, több ezer milliárd dolláros tételekről lehet szó, ezek szintén nehezíthetik a tőzsdei növekedést. A fenti lépések célja az infláció visszaszorítása lenne.

A bitcoin árfolyama a tegnapi 47 200 dolláros csúcsról a néhány nappal ezelőtt egyszer már meglátogatott 44 400-as szintig esett vissza. Amíg ez kitart, nincs ok az aggodalomra, ez alatt viszont már repedés keletkezhetne az év eleje óta épülő és egyelőre még kedvező, a további emelkedés lehetőségét magában hordozó struktúra képén.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img