A stabilcoinok nem stabilak

spot_img

A Pénzügyi Stabilitási Tanács (Financial Stability Board – FSB), arra figyelmeztetett, hogy a stabilcoinok valójában nem stabilak. A testület, a digitális valuták szabályozására vonatkozó legfelső szintű ajánlásokat is megfogalmazott, a végleges és részletesebb jelentést jövő év közepére ígérik. 

A Pénzügyi Stabilitási Tanács egy nemzetközi testület, amely figyelemmel kíséri a globális pénzügyi rendszert és ajánlásokat tesz rá. A G20-ak 2009. áprilisi londoni csúcstalálkozója után hozták létre a Pénzügyi Stabilitási Fórum utódjaként.

Jelenleg egyetlen stabilcoin sem felel meg a világ legnagyobb gazdaságainak központi bankárai által meghatározott digitális eszközkategória előírásainak. Számos stabilcoin “nem rendelkezik hiteles mechanizmusokkal, amelyek alátámasztják az árstabilitás ígéretét” – állapította meg a Pénzügyi Stabilitási Tanács ma kiadott jelentése.

A testület azt is kétségbe vonta, hogy a stabilcoinok mennyire “stabilak”.

A szervezet két jelentést is közzé tett. Az egyik a kriptoeszközökre vonatkozó magas szintű ajánlásokról szól, amelyeket a szabályozó testület jövőre tervez véglegesíteni egy nyilvános véleményezési időszakot követően. A másik egy értékelés arról, hogy a stabilcoin kibocsátók hogyan felelnének meg a Tanács által meghatározott “High-Standard” kritériumoknak. Az FSB szerint sehogy.

A visszaváltásra vonatkozó korlátozásokra hivatkozva, beleértve a visszaváltás késleltetésének vagy megtagadásának lehetőségét, az FSB megállapította, hogy a legtöbb felhasználónak a stabilcoinokat a tőzsdén kell eladnia ahhoz, hogy likvidálni tudja azokat. Ebben az esetben az árfolyam a valuta értéke alá is beeshet, amelyhez az érmét kötik.

Az FSB azt is kétségbe vonja, hogy a legtöbb stabilcoin fenn tudja tartani árképzését piaci stresszhelyzetben. Továbbá arra a következtetésre jutott, hogy “a legtöbb stabilcoin lehetővé teszi az arbitrázs tevékenységet különböző piaci szereplők számára és jelentős mértékben támaszkodik is rá“. Ennek tükrében vajon a stabilitás hogyan állna fenn kedvezőtlen pénzügyi körülmények között, és milyen hatással lenne a stabilizációs mechanizmusokra – teszi fel magának a kérdést.

A testület azt javasolja, hogy a stabil érmékre is hasonló szabályokat alkalmazzanak, mint amit a bankoknak jelenleg követniük kell. Ezt a megközelítést az Egyesült Államok Kongresszusa is tárgyalta már. A kriptoeszközök szabályozásáról szóló jelentés az “azonos tevékenység, azonos kockázat, azonos szabályozás” megközelítést írja elő. A közreadott tanulmány hasonlít az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet, valamint az Árutőzsdei Határidős Kereskedelmi Bizottság által alkalmazott megközelítéshez.

Az FSB kriptoeszköz szabályozásának véleményezési időszaka december 15-ig tart és 2023 közepén fog végleges ajánlásokat kiadni.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

Kriptoszabályozási keretrendszert adott ki a Fehér Ház

/fsb.org, cryptoslate, the block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img