40 millió dollárral fizethette le a kínai hatóságokat Bankman-Fried

spot_img

Az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried 40 millió dollárnyi kenőpénzt adhatott egy vagy több kínai tisztviselőnek azért, hogy a lefoglalt vagyontárgyait feloldják – áll a kedden nyilvánosságra hozott bírósági vádiratban.

Ez pedig sértik az USA-ban érvényben lévő, a külföldi korrupcióról szóló törvény megvesztegetés elleni rendelkezéseit.

Bankman-Friednek ezzel együtt összesen 13 váddal kell szembenéznie.

A vádirat szerint a kínai hatóságok 2021 elején befagyasztottak bizonyos Alameda kriptokereskedési számlákat Kína két legnagyobb kriptopénz-tőzsdéjén. A számlákon a jelentés szerint körülbelül 1 milliárd dollár értékű kriptót tartottak.

A Bankman-Fried úgy tudta, hogy a számlákat a kínai hatóságok egy bizonyos Alameda kereskedési partnerrel kapcsolatban folyamatban lévő vizsgálat részeként fagyasztották be – írja a vádirat.

Miután Bankman-Fried több kísérletet is kudarcba fulladt, hogy jogi úton vagy lobbizással feloldja a számlák fagyasztását, a 31 éves férfi végül beleegyezett abba, hogy több millió dolláros kenőpénzzel próbálja meg feloldani a számlák befagyasztását – írják.

“Bankman-Fried és társai szerették volna visszaszerezni a hozzáférést a pénzeszközökhöz, hogy tovább folytassák az Alameda kereskedési tevékenységet, valamint, hogy segítsék Bankman-Friedet és az Alamedát a vállalat fenntartásában” – áll a bírósági dokumentumokban. 

A kenőpénzből származó kriptopénz – akkoriban mintegy 40 millió dollár értékben – 2021 novemberében került át az Alameda fő kereskedési számlájáról egy privát kriptopénz tárcára, és a befagyasztott számlákat nagyjából ugyanebben az időben oldották fel Kínában

– áll a vádiratban.

Közben kedden Bankman-Fried ügyvédei Lewis A. Kaplan bírónak egy új óvadékcsomagot is elküldtek, amely egy laptopra és egy telefonra korlátozza őt, és megtiltja neki, hogy az ügyvédei tulajdonában lévő elektronikus eszközökön kívül bármilyen más mobiltelefont, táblagépet, számítógépet, videojátékot vagy internet-hozzáféréssel rendelkező eszközt használjon, amelyre szüksége lehet a tárgyalásra való felkészüléshez. Kaplan csütörtökre tűzte ki a meghallgatást az ügyben.

Az FTX tavaly november 11-én jelentett csődöt, amikor kifogyott a pénzből és bedőlt az FTX tőzsde. Bankman-Fried 250 millió dolláros személyes ellenében maradt szabadlábon, amely lehetővé teszi, hogy háziőrizetben a szüleinél lakjon Kaliforniában. SBF ártatlannak vallotta magát a vádak kapcsolatban.

Bankman-Fried letartóztatása óta az FTX új vezérigazgatója, John J. Ray azt mondta a szövetségi törvényhozóknak, hogy a kriptotőzsde összeomlása egy “nagyon kis csoport rendkívüli tapasztalatlanságának” volt köszönhető, akik a vállalatot vezették, és akik „egyetlen olyan rendszert vagy ellenőrzést sem vezettek be, amely szükségesek volnának egy olyan vállalat számára, amelyre emberek a vagyonukat bízzák”. 

Caroline Ellison, az FTX Alameda Research fedezeti alapjának vezetője és Gary Wang, az FTX társalapítója, már bűnösnek vallották magukat többek között banki csalás, értékpapírcsalás és árupiaci csalás vádjában. Ők a hatóságokkal együttműködnek.

 

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img