Elmaradt a bankmentés hajnalra várt bejelentése

spot_img

Bár kissé erőre kapott, továbbra is ingatagnak tűnik a bitcoin helyzete. A két héttel ezelőtti -9%-os hetet az elmúlt 7 napban egy +6%-os növekedés követte, ám ma hajnalban ismét lefelé kezdett mozogni az árfolyam.

Egy közel félmilliárd dolláros eladás megakasztotta a korábbi hetek növekedését

A pünkösdi gyengélkedés a First Republic Bank ügyével állhat kapcsolatban. Amint arról mi is beszámoltunk, újabb bankpánik ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban, amiből a bitcoin eleinte még profitálni tudott.

A pénzintézet helyzetét viszont azóta sem sikerült stailizálni, részvényeinek árfolyama folyamatosan csökken, a múlt hetet 75%-os veszteséggel zárta. Ha valaki nem menti ki őket, biztosan csődbe jutnak.

Mivel az USA 13. legnagyobb bankjáról van szó, ennek a bekövetkezte megingathatná a bankrendszerbe vetett bizalmat és olyan folyamatokat (tömeges pénzkivonásokat) indíthatna el, amelyek újabb bankcsődökhöz vezethetnek.

Mindenki arra számított, hogy akárcsak a márciusi bankpánik ideje alatt, az amerikai szabályozók és a nagyobb bankok közösen kidolgoznak majd a hétvége során egy mentőcsomagot, vagy a bank felvásárlásának / átvételének a részleteit, amit az ázsiai piacok hétfői nyitása előtt bejelentve megnyugtatják a piacokat. Erre a bejelentésre azonban a vélt határidőig nem került sor.

Ha történne egy bejelentés, azzal újra stabilizálódhatnának az árfolyamok, ám szerdán egy másik fontos esemény, az amerikai jegybank kamatdöntő ülése idézhet elő ismét nagyobb kilengéseket.

A két dolog annyiban össze is függ egymással, hogy az amerikai bankrendszer a jegybank kamatemelései miatt kezdett meginogni. A dollárra kínált magas, közel 5%-os éves hozam miatt egyre többen vonják ki a pénzüket a bankokból, és fektetik azt a pénzpiacokba. A likvid tőke hiányában viszont egyre nehezebbé válik a bankok működése.

Ezzel egy elég aggasztó trend vette kezdetét, ugyanis az USA történetének 5 legnagyobb banki csődjéből 2-re az elmúlt 2 hónapban került sor és a lista most egy újabb névvel is gyarapodhat.

A legnagyobb amerikai bankcsődök listája. A First Republic a nála elhelyezett letétek (233 milliárd dollár) alapján a második helyre kerülne a táblázatban. A bank 1988-ban egyszer már csődbe jutott, maradékát akkor egy másik pénzintézet vásárolta fel.

Egyes elemzők attól is tartanak, hogy a jegybank szerdán ismét egy 0.25%-os kamatemelést fog bejelenteni, ami tovább nehezítheti a bankok helyzetét. Volt aki konkrétan úgy fogalmazott, hogy meglepné, ha ez nem vezetne rövid időn belül egy újabb bank csődjéhez.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img