Adóval sújtaná a Fehér Ház a bányászokat

spot_img

A Biden-kormány megerősítette a bányászokra kivetett 30%-os digitális eszközbányászati energiaadó (Digital Asset Mining Energy – DAME) bevezetésének a lehetőségét. Az amerikai kormány azt reméli ettől az intézkedéstől, hogy minimalizálni tudja a kriptobányász iparág éghajlatváltozásra gyakorolt állítólagos negatív hatásait. A Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának (CEA) május 2-i bejegyzése máris erős kritikát váltott ki a bányász közösségből.

A javasolt kriptobányászati adót először március 9-én jelentették be a 2024-es pénzügyi év költségvetésének részeként, aminek keretében a kriptobányászok által használt villamos energiára vetnének ki 30%-os jövedéki adót.

A digitális eszközök bányászai által használt villamos energiára kivetett jövedéki adó csökkenthetné a bányászati tevékenységet és az azzal együtt járó negatív környezeti hatásokat, valamint az egyéb károkat” – írta akkor a pénzügyminisztérium. A május 2-i bejegyzés a javasolt adó szükségszerűségét próbálja megmagyarázni.

“Jelenleg a kriptobányász cégeknek nem kell megfizetniük az általuk másokra rótt teljes költséget, amelyek helyi környezetszennyezés, magasabb energiaárak és megnövekedett üvegházhatású gázkibocsátás formájában jelentkeznek. Bár a kriptoeszközök virtuálisak, az előállításukhoz kapcsolódó energiafogyasztás nagyon is valós, így valós költségeket ró rájuk” – írja a CEA.

A bejegyzés hivatkozik olyan jelentésekre is, amelyek szerint a kriptobányászat negatív hatással van a környezetre, az életminőségre és a villamosenergia-hálózatokra. Az áramtermelésből származó szennyezés az alacsony jövedelmű környékeket és színesbőrű közösségeket sújtja, miközben a fogyasztók számára drágábbá teszi a villamos energia árát.

A jelentés arra is utal, hogy a már meglévő zöldenergián (például vízenergián) alapuló kriptobányászat is negatív hatással lehet a környezetre, mivel a többi villamosenergia-felhasználót kiszorítja, így “piszkosabb” áramforrások igénybevételére kényszeríti őket. (Ez utóbbi megállapítást egyébként egy 2019-es újságcikk alapján hozták meg.)

A Gazdasági Tanácsadói Tanács által közzétett tweet szál széleskörű kritikát váltott ki, nemcsak a bányász közösségből. Egyes szakemberek szintén “félretájékoztatásnak” és “propagandának” nevezték ezt az írást is, csak úgy, mint az egy hónappal ezelőtti The New York Times cikket. Több gazdasági elemző attól tart, hogy egy ilyen adó egyszerűen Oroszországba és más országokba szorítaná ki az USA-ból a bányászipar főbb szereplőit. Ne feledjük, hogy az orosz bányász ipar rohamosan növekszik, friss felmérések szerint negyedév alatt megduplázta bányászati kapacitását és ezzel a világon a második legnagyobb bitcoinbányász hatalommá vált az USA mögött.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Lejárató cikket írt a bitcoinbányászatról a The New York Times

/cointelegraph, 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img