Növekszik az orosz bányász ipar

spot_img

Február eleji cikkünkben számoltunk be az orosz bányász ipar lassú növekedéséről. Akkor azt írtuk, hogy az oroszországi kriptobányász létesítmények összkapacitása az elmúlt évben, a piaci visszaesés és a szankciók ellenére is növekedni tudott a vezető üzemeltetők körében végzett felmérés szerint. Nem sokat kellett várni a legújabb orosz kriptobányászati jelentésekre. Friss felmérések szerint Oroszország megduplázta bányászati kapacitását és ezzel a világon a második legnagyobb bitcoinbányász hatalommá vált az USA mögött. 

Tavaly év végén az orosz bányászfarmok kapacitása meghaladta az 500 megawattot a Kommersant című üzleti napilap által közzétett felmérés szerint. A 2023-as év elejére akkor még csak további lassú növekedést vetítettek előre. A mostani jelentésben már az áll, hogy Oroszország 2023 első negyedév végére 1 gigawatt bányászati ​​energiával rendelkezett megelőzve ezzel Kazahsztánt, és a második legnagyobb bitcoin bányászhatalommá lépett előre. Az Egyesült Államok 3-4 GW bányászati ​​kapacitással egyelőre még őrzi vezető szerepét bitcoinbányászat terén. 

Az orosz felmérés szerint a top háromból kiesett Kazahsztán, helyébe az Öböl-menti országok léptek mintegy 700 MW együttes bányászati ​​kapacitással. Kazahsztán helyzete azért is érdekes, mert a kínai bányászati tilalom idején, a bányászok legelőször kazah területekre menekültek. 2021 végén Kazahsztán volt a világ második legnagyobb bányászati ​​hatalma, a globális hash arány 18%-át tette ki. Az országban eluralkodott politikai káosz és energiaválság, azonban újra migrációra késztette a bányászokat, akik az USA-ban és a skandináv országokban leltek menedékre

Top 10 további országok: Kanada (400 MW), Malajzia (300 MW), Argentína (135 MW), Izland (120 MW), Paraguay (100-125 MW), Kazahsztán (100 MW) és Írország (90 MW). A statisztikát 2023 január és márciusa között gyűjtött adatok alapján állította össze az ország legnagyobb bányászcége a BitRiver. 

Vezető bitcoinbányász országok (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A BitRiver szakemberei szerint az USA továbbra is vezető bányász hatalom, de az ottani kriptopénz szabályozás bizonytalansága és egyet nem értése a piac újbóli elosztását eredményezheti. Oroszország sem alakított még ki konkrét jogi keretet a bányászok számára, de a folyamat jóval előrehaladottabb, mint az Egyesült Államokban. Ha hihetünk az adatoknak, ez az eredmény szép teljesítmény, hiszen Oroszországra nézve a szankciós kockázatok egyre nagyobbak, mind az orosz szereplőkkel, mind a külföldi partnereikkel szemben.

Kapcsolódó cikkek:

Bányászati szakértők viszont egyetértenek abban, hogy az orosz bányászat dinamikus fejlődése annak köszönhető, hogy tavaly Kazahsztánban, korábban pedig Kínában politikai döntések sorozata és az áramhiány miatt korlátozták a bányászati tevékenységet, ami a térségben Oroszország malmára hajtotta a vizet. 

“Az amerikai piac fejlődését az emelkedő áramárak, a bányászat jövedelmezősége és az adókedvezmények eltörlése lassítja. Ráadásul a berendezések túlnyomó többségét hitelre vásárolták az amerikai bányászok, így sok túlvállalt cég áll csődeljárás alatt, vagy már csődbe ment – nyilatkozta Igor Runec, a BitRiver vezérigazgatója”.

Az Egyesült Államokban még nem dőlt el a kriptopénzek státusza sem, és a proof-of-work bányászati eljárás körül kialakult különböző nézeteltérések sem könnyítik meg a bányászok életét. Ennek ellenére az oroszországi bányászati kapacitás növekedésével továbbra is számíthatunk, mivel számos olyan terület van még az országban, amely a villamosenergia-árak szempontjából a legjövedelmezőbb a kriptovaluta bányászathoz. Ilyen régió Irkutszk, Szverdlovszk és Krasznojarszk, ráadásul ezeken a területeken az alacsony villamosenergia-árak mellett a bányászatnak kedvez a hideg éghajlat is, ami lehetővé teszi a bányászoknak, hogy ne kelljen külön hűtési megoldásokat kiépíteniük. 

Az oroszországi bányászat növekedését hátráltathatja a bányászat szabályozásáról szóló törvényjavaslat, amit tavaly novemberben nyújtottak be az állami duma elé. A javaslattal kapcsolatban érdemi előrelépés még nem történt. Mihail Brezsnyev, az 51ASIC társalapítója szerint, a piacot nagyban fogja befolyásolni a bányászat szabályozásának mikéntje és a szabályozó hatóságok negatív vagy pozitív hozzáállása. 

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Mindemellett az orosz bányászok számára egyre nagyobbak a külpolitikai kockázatok is, amit a szankciók erősödésének tulajdonítanak. Mellesleg a bányászoknak szembe kell nézniük az orosz beszállító vállalatokat ért további szankciókkal, a bankok, a tőzsdék, a poolok és más, az orosz bányászokkal együttműködő külföldi szereplők elleni másodlagos szankciók erősödésével.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Nézz be a TeraWulf atomenergiával működő bitcoinbányájába

/bitriver, kommersant/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img