Mi a helyzet az orosz bányászokkal?

spot_img

Az oroszországi kriptobányász létesítmények összkapacitása az elmúlt évben a piaci visszaesés és a szankciók ellenére is növekedni tudott a vezető üzemeltetők körében végzett felmérés szerint. A növekedés fő tényezőjeként a bányász berendezések nyomott árait és az orosz ügyfelek nagyobb érdeklődését jelölték meg.

Az orosz bányászfarmok kapacitása 2022 végén meghaladta az 500 megawattot – derül ki a Kommersant című üzleti napilap által közzétett felmérés eredményeiből. A 2023-as év eleje további növekedést vetít előre, de a bővülést korlátozhatja a bányászokra kivetett villamosenergia árak és adók.

A Bitriver, az orosz bányászok közül a legnagyobb, nyolc telephellyel rendelkezik, amelyek együttes teljesítménye 300 MW. Sorban a második, az Ural Mining Company (UMC) által üzemeltetett létesítmények teljesítménye 88 MW. A Bitcluster három, összesen 60 megawattos farmot birtokol, az EMCD 50 MW-os adatközpontokat üzemeltet négy különböző helyszínen, míg a BWCUG 20 MW-os farmmal bányászik bitcoint.

Elsősorban a bőséges energiaforrás és a hűvös éghajlat adja az Orosz Föderáció bányászati előnyét a többi országgal szemben. Azonban az ukrajnai háború és a nyugati szankciók hatással vannak a orosz kriptobányászati iparágra is. 

frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a szankciók és a kriptogazdaság állapota másképpen hatott az orosz bányászvállalatok üzletmenetére, mint ahogy azt a nyugati hatalmak várták. A Bitriver, amely kifejezetten az amerikai szankciók célpontja volt, megduplázta adatközpontjainak számát és bányász kapacitását, valamint több nagyszabású projektet is sikerült megvalósítania az orosz régiókban, mondta a cég alapítója, Igor Runets a Kommersantnak.

Eközben a BWCUG csökkentette bányász kapacitását. A vállalat azzal magyarázta a csökkenést, hogy az európai és észak-amerikai ügyfelek az alacsonyabb költségek ellenére sem veszik igénybe az orosz létesítmények adta lehetőségeket. Az üzemeltető emellett kiemelte a kriptobányászat tisztázatlan kilátásait jogszabályok tekintetében. Az oroszországi bányászat szabályozását célzó törvényjavaslatot még tavaly novemberben nyújtották be a parlamentnek, de még nem fogadták el.

Alisa Tsukanova, az EMCD marketingigazgatója megjegyezte, hogy a bányászati üzletág jövedelmezősége tovább csökkenhet, ha a kormány speciális villamosenergia árakat és adókat vezet be kriptobányászat terén. Az Izvesztyija című napilapnak nyilatkozva Anatolij Akszakov, az Állami Duma Pénzpiaci Bizottságának elnöke két lehetőségről beszélt: vagy az egyszeri adóhoz hasonló, 7,5-15% közötti adókulccsal kivetett jövedelemadóról, vagy a nyereség 20%-os megadóztatásáról.

Oroszország jelenlegi hashráta részesedése a globális hálózatból a chainbulletin.com adatai szerint (forrás)

A felmérésre azt követően került sor, hogy tavaly októberben egy tanulmány kimutatta, hogy a bitcoin bányászatból származó bevételek Oroszországban négy év alatt tizennyolcszorosára nőttek, majd 2022 második negyedévében meredeken csökkentek. Egy másik, augusztusban közzétett kutatás szerint, hogy az orosz bányászok áramfogyasztása 2017 óta hússzorosára nőtt.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex- jelentést” és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankciókat szab ki az orosz bitcoin bányászokra

/coinstats, news.bitcoin, kommersant, iz.ru/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img