Nemzetközi fizetésekhez használná a kriptovalutákat Oroszország

spot_img

Az Orosz Központi Bank nyitott arra, hogy engedélyezze a bitcoin és egyéb más kriptovaluták használatát nemzetközi fizetésekhez – derül ki a Reuters jelentéséből.

Elvileg nem tiltakozunk a kriptovaluták nemzetközi tranzakciókban történő felhasználása ellen” – mondta a központi bank alelnöke Ksenia Yudaeva.

A pénzügyi hatóság nyitottsága azonban csak eddig terjed. Yudaeva megismételte, hogy a bank mint szabályozó hatóság továbbra is pénzügyi fenyegetésnek tekinti a kriptovaluták szélesebb körű oroszországi használatát.

“Még mindig úgy gondoljuk, hogy a kriptopénzek aktív használata az országban, különösen az orosz pénzügyi infrastruktúrán belül, nagy kockázatokat jelent az állampolgárok és a felhasználók számára. Úgy véljük, hogy hazánkban ezek a kockázatok meglehetősen nagyok lehetnek.”

A megbeszélések hónapok óta folynak, a különböző minisztériumoknak és törvényhozóknak nem sikerült még megegyezni a bitcoinról és általában a kriptovaluták használatáról, de még a bitcoin bányászatának folyamatáról sem. A központi bank éppen idén januárban javasolta a bitcoin bányászatának általános tilalmát is.

A pénzügyminisztérium a múlt héten kijelentette, hogy a kriptovaluta nemzetközi fizetések kiegyenlítésére történő felhasználásának engedélyezése segítene Oroszországnak ellensúlyozni a nyugati szankciók hatását.

Tovább fokozódnak a szankciók Oroszországgal szemben

Az orosz kormány még hónapokkal ezelőtt törvényjavaslatot terjesztett elő, amely a bitcoin és egyéb kriptovaluták szabályozására irányul. Annak idején Andrej Lugovoj, az Orosz Föderáció Szövetségi Gyűlésének és az Állami Duma Biztonsági és Korrupcióellenes Bizottságának első helyettes vezetője azt mondta:

“Amikor a digitális pénzügyi eszközökről, a kriptopénzekről és a kriptopiacról beszélünk, meg kell értenünk azt, hogy nem csak bizonyos törvényjavaslatokat próbálunk módosítani, hanem egy teljesen új entitást próbálunk szabályozni, amellyel az egész világnak szembe kell nézni.”

Oroszországban úgy vélik, hogy a bitcoin globális adoptációja csak idő kérdése. Denis Manturov, az Orosz Föderáció Ipari és Kereskedelmi minisztere május 18-án fejtette ki véleményét ez ügyben:

“A kérdés az, hogy mikor fog megtörténni, hogyan fog megtörténni és hogyan lesz szabályozva. Jelenleg mind a Központi Bank, mind a kormány aktívan foglalkozik ezzel a kérdéskörrel.”

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. Az így vásárolt kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni.

Az EU kriptovaluta szankciókat tervez Oroszországgal szemben

/bitcoin magazine, reuters, the economist/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img