Rubelből bitcoinba menekül az oroszok egy része

spot_img

A bitcoin árfolyama hétfőn 37 500 dollárról egészen 44 000 dollárig emelkedett. Az elmozdulásban számos jó hír mellett egy Oroszországgal szemben hozott intézkedés is szerepet játszhatott.

Tegnap ismét több nagyobb cég jelentette be, hogy kriptovalutákkal és bitcoinnal kapcsolatos szolgáltatások bevezetésére készül. Ezek egyike az eBay volt, aminek az igazgatója nyilatkozott úgy, hogy már dolgoznak a támogatás bevezetésén. De ugyancsak jelentős szereplővé válhat a szintén hétfőn beköszönő State Street, az USA egyik legrégebb (1792.) óta működő és 4000 milliárd dollárt kezelő pénzintézete.

A bitcoin kirobbanó teljesítményében viszont az a hétvégén hozott intézkedés is döntő lehetett, ami szerint a nemzetközi közösség hamarosan kizárja Oroszországot a SWIFT bankközi rendszerből. Ennek hatására az itt élők megrohamozták az ATM-eket, hogy még azelőtt a pénzükhöz jussanak, hogy a számláikat vezető pénzintézetek esetleg csődöt jelentenek, sokan pedig igyekeztek a rubelben tartott megtakarításaikat is a valamilyen más valutába, vagy pénzügyi eszközbe átmenekíteni.

A rubel a dollárhoz képest tegnap 25%-ot vesztett az értékéből

A menekülő eszközök egyike a Bitcoin, illetve a legnépszerűbb dollár alapú stabil coin, a Tether lehetett, amit tőzsdeforgalmi adatok is alátámasztanak, miután hirtelen az elmúlt hónapokban mért többszörösére növekedett ezek rubel kereskedési párjainak forgalma.

Tegnap ezzel kapcsolatban már az ukrán és az amerikai kormányzat egy-egy tisztviselője is felkérte a legnagyobb kriptotőzsdéket, hogy tiltsák ki oldalaikról az őket támadó Oroszország állampolgárait, ám azok közül már több visszautasította ezt, arra hivatkozva, hogy nem akarják megbüntetni a hétköznapi és a háború kitörésében vétlen orosz embereket.

Egy ilyen tiltás szembemenne a kriptók létezésének az alapelvével – szólt a Binance indoklása.

Mivel Oroszországban tegnap lényegében lehetetlenné tették a Rubel más valutákra való átváltását, illetve már az olyan alternatív fizetési szolgáltatások, mint például a Google és Apple Pay sem érhetők el, sokan kényszerültek készpénzes kripto vásárlásra, vagy a hirtelen támadt magas kereslet miatt, a jelentős prémiummal dolgozó helyi váltók használatára.

https://twitter.com/defiprime/status/1498513577677709312?s=20&t=ea1dXUvyac1DJGSYjgz1kA

Amint a fenti képen is látható, egyes orosz oldalakon jelenleg csak 20 000 dolláros felárral, 60 000 dollár feletti árfolyamon lehet bitcoint vásárolni, amit Matreshka prémiumként emlegetnek, utalva ezzel a jellegzetes orosz fajátékra.

A rubel jelentős gyengülésével a bitcoin tegnap Oroszország fizetőeszköze elé került, így ha globálisan elismert pénznem lenne, már a 14. helyet foglalná el a valuták összértékének rangsorában.

A forgalomban lévő 18 971 093 bitcoin összértéke, más valutákkal összehasonlítva

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img