Valentinfláció

spot_img

Nagy várakozás előzi meg az amerikai inflációs adatok ezúttal Valentin/Bálint – napra eső bejelentését. Az elemzői becslések éves szinten 6.2%-os pénzromlást jósolnak, ami csökkenést jelentene az előző havi 6.5%-os számhoz képest, ám a délután publikált érték ettől akár jelentős mértékben is eltérhet.

A statisztikát készítő hivatal eddig 2 korábbi év adatait is figyelembe vette, és ezek alapján készítette el a havonta közzétett felméréseket. Ez azonban mostantól kezdve megváltozik. A ma kiadott, vagyis 2023 januári inflációs adatok lesznek az elsők, amikben már csak 1 korábbi év alapján végzik el a számításokat, és az ennek során vizsgált adatpontok is a korábbiaktól eltérő súlyozással kerülnek majd bele a végső összegzésbe.

Természetesen nem ez az első eset, hogy az statisztikai hivatal változtat a metodikáján, aminek kapcsán elmondható, hogy az új számítási módok általában a korábbinál jobb (alacsonyabb) inflációs értékeket adnak eredményül. Egyesek szerint ez csak egyfajta bűvészkedés a számokkal, hogy papíron arra lehessen hivatkozni, hogy szépen lassan magunk mögött tudjuk az magas inflációt, miközben a hétköznapokban továbbra is folytatódik a drágulás.

Egy példa lehet erre, hogy míg régebben például az Egyesült Államokban népszerű marhahús szerepelt nagyobb súlyozással a vizsgált fogyasztói kosarakban, mostanra egyre jobban felzárkózott hozzá a disznóhúsból készült termékek köre. Ezt egyrészt lehet azzal magyarázni, hogy az emberek egyre több ilyet vásárolnak, és ezért a megváltozott szokásaikhoz igazították a statisztikát, másrészt viszont az innentől kezdve rejtve maradhat, hogy a dráguló marhahúst egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, ezért már sokan kénytelenek valami olcsóbbat, például a sertést választani. A drágulás, a pénzromlás tehát továbbra is megmaradhat, csak egy másik irányból nézve, papíron kedvezőbb módon lehet prezentálni.

A kritikusok szerint ez azért okozhat problémát, mert a javulást mutató adatok alapján olyan gazdasági/politikai döntések is születhetnek, amik túl hamar kezdhetik el fellazítani az infláció megfékezését célzó intézkedéseket. A rövid távon csökkenni látszó pénzromlás így később váratlanul és újult erővel térhet vissza, és sokkal tovább velünk maradhat, mintha elsőre megfelelően kezelték volna.

Ami azonban a piacokat rövid távon érdekli, az mindössze egyetlen dolog, a publikált szám, aminek a megjelenésekor általában nagyobb kilengésekre szokott sor kerülni. Mivel ma 14:30-kor egy több szempontból is új számítási mód fog debütálni, benne van a pakliban, hogy az elemzők által várt 6.2%-os eredménytől eltérő adat lepheti meg a kereskedőket. Az alacsonyabb szám inkább a bikáknak, a magasabb a medvéknek kedvezhet. Pár óra múlva kiderül, hogy melyiküket ösztökéli jobban Ámor nyila.

A PrimeXBT demó számlás versenyén kockázatok nélkül, pusztán egy email cím megadásával kipróbálhatod a kereskedést, és akár 500 dolláros kereskedési tőkét is szerezhetsz. További részletek a bemutatónkban, és a PrimeXBT oldalán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img