Bányászati korlátozások az USA-ban

spot_img

A kriptoiparral szemben tanúsított jelenlegi élhetetlen kormányzati szintű szabályozói joggyakorlat lassan beszivárog az állami szabályozói szintre is. Igaz, állami szinten, az elmúlt hónapokban sorra jelentették be a kriptobarát törvényjavaslatokat, míg a kormányzat részéről eddig elutasítást, követelést és azonnali szigorú szankciós intézkedéseket tapasztalhatott meg az iparág.

A bitcoinbányászat kritikusai folyamatosan környezetvédelmi aggályokra hivatkoznak a bányászat által felhasznált energia mennyisége és a hozzá kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás miatt. Ezek az aggályok bizonyos szereplőket arra késztetett, hogy a kriptobányászatot környezeti veszélyforrásnak minősítsék.

De vajon jogos lehet-e ez a kritika? Az tény, hogy maga a kriptovaluta bányászat, így a bitcoinbányászok is nagy mennyiségű energiát fogyasztanak, de ezek a szereplők elfelejtik azt a tényt, hogy egyes iparágak gyakran sokkal nagyobb energiát emésztenek fel, nagyobb az ökolábnyomuk, és fizikailag a környezetet sem kímélik. (Vegyük példának csak a bankszektort, ami önmagában messze túlszárnyalja a bitcoin energiafelhasználását.)

A bitcoinbányászat energia összetételét és emissziós kibocsátását már kutatják és vizsgálják is egyben. A legismertebb, a Bitcoin Bányászati Tanács, amelynek becslése szerint 2022 negyedik negyedévében a bitcoin bányászatához világszerte felhasznált villamos energia 58,9%-át a zöld energia tette ki. A bányászok az ASIC technológia és a bányászati műveletek fejlődésével egyre nagyobb hatékonysággal bányásznak világszerte, egyre jobban tudnak gazdálkodni a nehezen megszerzett vagy előállított villamos energiával. Hivatalosan mért adatokból megállapítható, hogy évről évre zöldül a bányászat.

Kapcsolódó cikkek:

Ennek ellenére még tavaly, 2022 novemberében, New York lett az első olyan állam az USA-ban, amely korlátozta a kriptovaluta bányászatot és erről kétéves moratóriumot írt alá az állam kormányzója. A kormányzó asszony akkor szükségesnek nevezte a lépést a környezet védelme érdekében. Idén eddig Texas és Észak-Karolina (Buncombe megye) hozott meg olyan döntéseket, amelyek értelmében a bányászat energiafelhasználását szabályozza. (Texas ennek ellenére kriptobarát állam, rengeteg felesleges energiával rendelkezik időszakonként, amivel a bányászokat az állam területére csábította.)

Buncombe megye (Észak-Karolina) köztisztviselői azt állítják, hogy a bitcoinbányászat az energiafelhasználáson túl a környező közösségekre nézve számos negatív hatással rendelkezik. Az üvegházhatású gázok kibocsátása, az e-hulladék és a zaj csak néhány az aggodalomra okot adó problémák közül.

A megye meg akarja akadályozni, hogy ezek a következmények kárt okozzanak a közösségeknek. Mivel a kriptobányászat jelenleg nem szerepel a területrendezési törvényekben, ezért a bányászatot szüneteltetni akarják, amíg mérlegelnek. Egyéves moratóriumot javasolnak a kriptobányászatra, ami időt adna a megyének az övezeti törvények átalakítására. 

A héten a texasi szenátus is közelebb került ahhoz, hogy szigorúbban szabályozza a bitcoinbányászatot. A szenátus 1751. törvényjavaslata – ha megszavazzák – szabályozni fogja a bitcoinbányászokat, hogy hogyan csatlakozhatnak az elektromos hálózathoz, valamint adónemeket vetne ki rájuk bevételeik után. Ezen túlmenően a bányásztársaságok Texasba költözésére vonatkozó meglévő adókedvezményeket is korlátozná, egyes esetekben pedig megszüntetné.

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amelyben a bányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

Elfogulatlan megközelítés

Mivel az éghajlatváltozás az emberiség számára égető kérdéssé vált, fontos figyelembe venni azt, hogy egyes iparágak összességében hogyan járulnak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére irányuló törekvéseknek, a szennyezés minden forrását figyelembe kellene vennie, nem csak a kriptobányászat által kibocsátott szennyező mennyiséget. Az éghajlatváltozás iparágtól függetlenül mindannyiunkat érint, és csak átfogó intézkedésekkel lehet érdemi változást elérni. 

Az teljesen rendben van, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben Texas és Észak-Karolina különböző lépéseket tesz a bitcoinbányászat energiafogyasztásának szabályozása felé, de többet kell tennie az éghajlatváltozás globális, szélesebb körű problémájának kezelése érdekében. Az amerikai kormányon meg még nagyobb a felelősség. A bitcoinbányászattal szembeni negatív propaganda jellegű tanulmányok kiadása helyett, azzal tenne jót, ha érdemben ténylegesen az amerikai klímacélok mellett munkálkodna.

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentést és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoinbányászindex-jelentés

/beincrypto, bitcoin magazin, bmc/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img