Miért éppen Izland?

spot_img

A kínai bányász tilalom óta a bitcoinbányászat óriási átalakuláson ment keresztül. A bányászok Kaszahsztánon keresztül többnyire Észak-Amerikába migráltak és találták meg számításaikat. Az elmúlt években lezajlott bányászmigráció és hashráta vándorlás azonban túlnyomórészt nem érintette az európai országokat és bányászait. Szép csendben termelnek, fejlődnek, növekednek. 

A hashráta vándorlás ugyan különösebben nem érintette Európát, de éreztette hatását, kiváltképpen a skandináv országokban. Az egyik ilyen észak-európai ország Izland, és az olcsó villamos energiának köszönhetően ipari méretű bitcoinbányászat zajlik.

Jaran Mellerud bitcoinbányász kutató szerint az ágazat növekedése az ország vállalkozó kedvű helyi lakosainak is köszönhető. Az izlandi bitcoinbányászat a becslések szerint közel 120 MW-ot fogyaszt, ami a globális hashráta termelés 1,3%-ának felel meg. Tekintettel arra, hogy Izland lakossága mindössze 370000 fő, az országban a legnagyobb az egy főre jutó hashráta termelés.

Izlandon az áram történelmileg valamivel drágább, mint más észak-európai országban (például Észak-Svédországban). Vannak más országok, ahol a kriptobányászok megfizethetőbb áramot találnának. Mi teszi ennek ellenére Izlandot vonzóvá a bányászok számára?

Az egyik döntő tényező Mellerud szerint, az északi ország villamosenergia-rendszere, ami teljesen el van szigetelve a világ többi részétől, ebből kifolyólag megvédi a felhasználókat a globális áramár inflációtól. Ráadásul Izland és Európa között nincsenek összeköttetések, ami szintén egy előnyös tényező a fenti szempont alapján. Másodsorban az összes villamosenergia termelésük megújuló energiaforrásokból származik.

Az sem utolsó szempont, hogy a bányászok már közel tíz éve működnek a régióban szinte háborítatlanul, anélkül, hogy a szabályozói felügyelet jelentősen hátráltatta volna az iparágat. Voltaképpen Izland a világ legstabilabb bitcoinbányászati joghatósága.

“Vulkánbányászati projektje miatt El Salvador kapta a legnagyobb figyelmet a bitcoin közösségtől az elmúlt időszakban. Az izlandiak azonban csendben már évek óta sokkal nagyobb léptékben bányásznak geotermikus energiával vulkáni működések segítségével – írta Mellerud.”

Az is igaz, hogy Izland áramellátása az elmúlt években egyre szűkösebbé vált, az új erőművek fejlesztése és építése is stagnál. Ennek eredményeként az újabb adatközpontok számára az áramfelvétel szinte lehetetlenné vált. Ezt újabb erőművek építésével lehetne orvosolni, amire jelenleg korlátozottan van lehetőség az országban. Az izlandi villamosenergia termelés gerincét a vulkánok és vízesések adják, így a villamosenergia termelés költségei a víz- és a geotermikus energiának köszönhetően alacsonyak maradnak még sokáig. 

Bitcoinbányászat a világ körül című sorozatunkat hamarosan Izlanddal fogjuk folytatni. A sorozat első részében a svéd kriptovaluta bányászat helyzetét mutattuk be, amit ezen a linken keresztül tudsz elolvasni (ha még nem tetted esetleg).

A frissített KriptoSuli e-könyv és hangoskönyv formájában is kapható, amiben a kriptobányászat alapjairól is olvashatsz. Kattints a részletekért.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedési és bányászattal kapcsolatos tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoinbányászat a világ körül: Svédország – 2. rész

/cryptopotato, hashrateindex, vanity fair, Jaran Mellerud/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img