Bitcoinbányászat helyzete Kanadában

spot_img

Kanadában a bitcoinbányászoknak 2021 egy sikeres év volt, pláne Kína bányászati tilalma után. A tilalom után, néhány hónapos globális bányász migráció zajlott le a világon, aminek következtében a bitcoin hálózat hashrátája óriásit esett. Migráció során, fekvéséből és természeti erőforrásai révén Kanada potenciális célpontja lett a költözködő bányászoknak.

Minden adott volt ahhoz, hogy globális vezető szerepet töltsön be az észak-amerikai ország a bitcoinbányászatban Kanada. A bányászokat az országban bőséges, alacsony költségű, fenntartható energiához való hozzáférés, képzett munkaerő, hideg éghajlat, kihasználatlan ipari infrastruktúra, valamint a viszonylag stabil és biztonságos politikai környezet várta. Ráadásul a piaci környezet is kedvezően alakult, a bitcoin 2021-ben érte el mindenkori történelmi csúcsát. 

A 2022-es év viszont egészen másképp alakult. A piaci optimizmus az előző évből megmaradt, a bitcoinbányászok újabb beruházásokat hajtottak végre és bővítették a már meglévő gépparkot, telephelyeiket. A gazdasági és politikai történések azonban csalódást keltő év véget produkáltak Kanadában is. Becslések szerint Kanada piaci részesedése a globális hálózati hashrátából 2021-ben 13%-on tetőzött, 2022 végére viszont már 7-8%-ra esett vissza.

A kialakult negatív gazdasági környezet hatására, a kanadai bányászok bevételei is hónapról hónapra csökkentek, a hálózati nehézségek pedig közel 46%-kal nőttek. A növekedés elsősorban a hónapokkal korábban bekövetkezett, jobb gazdasági körülmények között végrehajtott ASIC- és infrastrukturális beruházások miatt történhetett. A költség oldalon, pedig ugyanúgy szorította a kanadai bányászokat is a világszerte emelkedő energiaköltségek.

A hálózati nehézség és a bányászok bevételeinek alakulása 2022-ben (forrás: blockchain.com)

Bányászati szabályozási problémák Kanadában

A kanadai kamionosok tiltakozását követően világszerte káros törvényjavaslatokat és új szabályozási gyakorlatokat kezdtek el kidolgozni a kriptovalutákkal és a bányászati iparággal szemben (természetesen voltak pozitív példák is). Ezek az országon belüli javaslatok egyre nehezebbé tették a kanadai bitcoinbányászok életét, és sokakat arra kényszerített, hogy máshol keressenek működésbeli lehetőségeket.

Tavaly februárban a kanadai pénzügyminisztérium a bányásziparágra, előzetes értesítés nélkül javaslatot tett a jövedéki adótörvény módosítására. A pénzügyminisztérium annak ellenére javasolta ezt, hogy az iparág kanadaiak ezreit foglalkoztatja országszerte, több milliárd dollárnyi befektetést visz a vidéki és távoli közösségekbe, és több tízmillió dollárnyi adóbevételt jelent kormányzati szinten is.

Ha a javaslat elfogadásra kerül, a bányászok nem lennének jogosultak például adójóváírásra. Ez a javaslat olyan rejtett adót hozna létre, amely a bitcoinbányászat költségeit további 5-15%-kal növelné, és Kanada kevésbé versenyképes jogrendszerré válna nemcsak a bányászok szemében

Válaszul, a kanadai bányászok megalakították a “Méltányos adókezelés a felelős digitális eszközbányászati ​​koalíció számára (Fair Tax Treatment for Responsible Digital Asset Mining Coalition) nevű szervezetet. A bányászoknak, közösen együtt fellépve, eddig sikerült szüneteltetni a javasolt változtatásokat. Arra kérik a tisztviselőket, hogy konzultáljanak az iparággal, hogy többet tudjanak meg a digitális eszközbányászatról, annak működéséről, valamint arról, hogy a tisztességes adózás és szabályozás hogyan segíthetné elő az egészséges kanadai digitális bányászati iparágat.

Márciusban az Ontario Energy azt javasolta, hogy a kriptovaluta bányászokat zárják ki az ipari energiatakarékossági kezdeményezésben (ICI) való részvételből. Québecben, Új-Fundlandon, Manitobában és Brit Kolumbiában az energiafelhasználással kapcsolatos aggályokra hivatkozva megszüntették az új bányászati tevékenységeknek szánt villamosenergia szabad készletet. A koalíció pedig felhívta a szabályozók figyelmét, hogy a bitcoinbányászat egyedülállóan rugalmas villamosenergia terhelést jelent, amely energiahiányos időszakokban szinte azonnal leállítható. Egyébként Kanada több villamos energiát termel egy főre vetítve, mint bármelyik G20-as ország. (30%-kal többet, mint az Egyesült Államok és 150%-kal többet, mint a G20-ak átlaga.)

egy főre jutó enegriatermelés

Egy főre jutó villamosenergia-termelés (forrás: our world in data)

Annak ellenére, hogy Kanada bitcoinbarát elnököt választott tavaly, jelentősen elmarad még mindig az olyan joghatóságoktól, mint például Texas, amelyek a bitcoinbányászathoz hasonló nagy, rugalmas terhelésekkel igyekeznek stabilizálni a villamosenergia hálózatukat, valamint ösztönzik az új megújuló energiatermelő kapacitások kiépítését. Elemzők szerint még mindig a kripto oktatás hiánya és a rengeteg negatív hírverés határozza meg a kritoiparággal szembeni politikai napirendet Kanadában. Folytatjuk!

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd minden héten hétfőn a “Bitcoinbányászindex- jelentést, szerdán pedig a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

December havi bitcoinbányász teljesítmények

/luxor, the miner mag, our world in data, tomshardware/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img